Vsakdo izmed nas si zasluži in ima možnost ustvariti kvaliteten partnerski odnos. To je odnos, v katerem se počutimo izpolnjeno in svobodno. Partnerju dopuščamo, da se svobodno izraža, pove vsa svoja čustva in doživljanja, tudi če včasih lahko prizadenejo. Prav tako to partner dopušča vam.

Tako lahko neovirano vzajemno rastemo in se razvijamo. Zavedati se moramo, da ima vsakdo v sebi neko določeno znanje, vsakdo svoje kvalitete in izjemnosti. To iščimo v partnerju in on bo to videl v nas.

Bodimo do drugih taki, kot želimo, da so drugi do nas.

Največ, kar lahko storimo za kvalitetno partnerstvo, je delo na sebi, biti z osebno rastjo iz dneva v dan boljši človek.

Predvsem pa – preprosto imejte se radi. Ljubezen do sebe je osnova vsega lepega.

V tem življenju je bistvo, da bomo izplavali iz toka, v katerem smo kot mrtve ribe. Samo one plavajo zgolj s tokom, žive ribe plavajo tudi nasproti toka in same ustvarjajo svojo pot. Tako lahko postanemo polni življenja in prilagodljivi za vse, kar prihaja. Počutimo se živi, zadovoljni, srečni, izpolnjeni. Vendar to ne pomeni, da nikoli ne bodo prišla čustva jeze, žalosti, prevar … Vendar ko pridejo, znamo iti preko tega, vstanemo, se poberemo in stopamo dalje. Samo ne ostanimo na tleh, vsi stokajoči, kako so drugi odgovorni za naše življenje.

Za vsak odnos sta potrebna vsaj dva – tega nikoli ne pozabimo. Še posebej takrat, ko imamo krize in težka obdobja, v katerih bi bilo najlažje (a napak) s prstom kazati na drugo osebo.

In ne pozabimo – na svetu nismo sami. V Sloveniji nas je sicer malo, le dva milijona, a hkrati je to lahko veliko. Če bomo poskrbeli za sebe in gledali na to, da je v najvišjo dobro za vse, bomo dobro živeli tako mi kot posamezniki, kot tudi celotna družba.

Naj Slovenija postane družba kvalitetnih in izpopolnjenih odnosov. Tako partnerskih kot tudi ostalih. Da to dosežemo, lahko začnemo vsak pri sebi – kaj lahko jaz sam naredim, da bom čim boljši človek za grajenje kvalitetnih odnosov?

Imamo moč, da sami ustvarjamo svoje življenje. Vse je v nas.

Vedno imaš možnost, da spremeniš tisto, kar ti danes ni všeč.

Iz knjige 2,5 tone odnosa, avtor Zoran Zavor >>