AKROBATI

Zapisala: PETRA ŠKARJA

O Dewesoftu, Katapultu in podjetništvu skozi oči dr. Jureta Kneza

Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži.

“Če bi imel pred sabo akrobatsko in jadralno letalo – v katerega bi se raje usedel? Večina si želi jadralnega, torej jasna navodila, znane poti brez velikih pretresov. Nekaj pa nas je takšnih, ki se nam utečene poti ne zdijo zanimive, ki si z vedno novimi izzivi želimo preizkušati svoje meje. To smo tisti, ki bi se brez pomisleka usedli v akrobatsko letalo, ker vemo, kako noro uživaška je lahko ta vožnja. AKROBATI.”

Dr. Jure Knez, oče štirih otrok, ljubitelj feratanja, vizionar in večinski lastnik podjetja Dewesoft d.o.o. s knjigo daje vpogled v razvoj uspešnega podjetja.

“Živa” knjiga AKROBATI je opremljena z barvnimi slikami in QR kodami, ki vas vodijo na video vsebine. 

Število strani: 216      Prva izdaja: marec 2021     Vezava: Mehka vezava z zavihki

Redna cena: 19,90 €

.

.

Lepe misli iz knjige

Ne smemo se podcenjevati – naše šole nam dajejo dovolj znanja in odprtosti duha, da smo sposobni izdelati vrhunske izdelke. Po drugi strani pa se ne smemo precenjevati – dostop do tega znanja imajo tudi drugje po svetu, zato se moramo vedno kaliti in biti hitri.

Vsako podjetje kot labod, ki na površju mirno in gladko pluje, pod gladino pa besno maha s plavutmi. Ko enkrat to vidiš, je res fascinantno.

Ideja predstavlja zgolj 1 % uspeha, funkcionalen prototip 10 %, končni izdelek za trg 50 %, ostalo pa sta prodaja in marketing. Zato se ne zanašaj zgolj na dobro idejo, četudi je revolucionarna. Vedno pa je tako: Najprej prodaj, potem dodeluj. Testiraj. Če še nisi, nima smisla nadaljevati. Če še nimaš izdelka ali storitve, prodaj idejo.

Prav ta strast te bo vodila do uspeha. Prav to je temelj vseh zgodb, ki štrlijo iz povprečja. To so presežki, ki jih opazi ves svet.

Le kaj je narod brez kulture, kaj človek brez korenin.

Od toliko ljudi, s katerimi sem delal, so me nekateri seveda tudi razočarali. To lahko vsak stori le enkrat. Vendar zaradi takšnih ne smeš izgubiti vere v dobroto in ljubezen.

Poskrbimo za to, da nam v življenju ne bo žal za neizrečene besede, neizražena čustva, nepodeljene objeme in za sanje, ki jih nismo upali sanjati.

Globina bolečine ob minljivosti lepih trenutkov in zavedanju končnosti življenja je nepopisna.

Vsak dan je unikaten, neponovljiv in ga je treba izkoristiti. Zjutraj je treba narediti načrt, zvečer se je treba uleči k počitku z mislijo, da je bil današnji dan res poseben.

Redna cena:

19.90€

Videi iz knjige

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Odlomek iz knjige AKROBATI

Ko sem se vozila proti nekdaj rudarskemu mestu Trbovlje, sem razmišljala, kako radi morajo imeti svoje lokalno okolje, da so se z Dewesoftom tako ukoreninili v tej dolini, iz katere ljudje praviloma odhajajo v želji po boljših priložnostih. Ne morem si predstavljati začudenja tujcev, ki prihajajo iz večmilijonskih mest na obisk tako uspešnega in inovativnega podjetja sredi zelenih hribov in gozdov.

V dveh letih, odkar sem bila prvič in edinkrat dotlej v Dewesoftu, se je precej spremenilo. Katapult je zrasel v elegantno obnovljeno zgradbo. Dewesoft se širi z novo jedilnico in kuhinjo. Takoj ob vhodu je moj gorski del duše opazil čudovito sliko skupine zaposlenih na vrhu Triglava. »Ali je slika resnična?« sem vprašala Jureta, ko sem se z nosom približevala sliki, da bi presodila, kaj je ali česa ni naredil Photoshop.

»Ja, večina obiskovalcev kar ne more verjeti, ampak prav zares je resnična. Ni Photoshop.«

»Tudi mavrica?«

»Tudi mavrica. Teden dni pred nastankom te slike sem vprašal našega fotografa Mitjo, ali je že bil kdaj na Triglavu. Rekel je, da še ne. No, to se pa za Slovenca skoraj ne spodobi. ‘Daj, gremo ta vikend na Triglav.’ Takoj je bil za. Dobili smo še nekaj članov ekipe, ki so z veseljem sprejeli izziv kljub teži merilnih instrumentov v nahrbtnikih. Vse za dobro fotografijo! Sedaj gremo skoraj vsako leto na Triglav.«

Čudovito! Korak naprej sem ponovno zagledala formulo, ki ji je tokrat delal družbo del letala. »Pravo letalo?«

»Ne. Je replika dela concorda, edinega nadzvočnega potniškega letala doslej. Izdelalo ga je domače podjetje AformX iz Trbovelj.«

Prepričana sem bila, da je za tem neka zgodba. Nisem se motila.

»Concorde je bil brez računalnikov zasnovan v šestdesetih letih. Letel je z dvakratno hitrostjo zvoka, torej 2200 km/h. Zadnji polet je bil leta 2003. Včasih smo lahko prileteli iz Pariza v New York v štirih urah, danes pa ne moremo več.«

Preskočil je omembo, da je letalska karta za tako hiter polet stala skoraj desetkrat več od klasičnih poletov.

»Zame je opomnik, da tehnika ne napreduje vedno in da moramo vedno skrbeti, da smo v vrhu tehnike in tehnologije. V nasprotnem primeru lahko tudi krepko nazadujemo,« je še razložil.

Stopila sva na hodnik do stene, kjer imajo predstavljene glavne prelomnice in dosežke podjetja. Temna stena z oranžnimi in belimi odprtinami, v katerih so z lučjo osvetljena priznanja, instrumenti, plakete … Že celoten videz stene nakazuje, da ima vsak kos v tem predelu posebno zgodbo in posebno vrednost.

»Jure, velikokrat omenjajo, da si povzročil nekakšno revolucijo v merilni industriji. Kaj točno je tako revolucionarnega?«

»Poglejva to merilno napravo,« je rekel in pokazal na ogromno staro škatlo velikosti pralnega stroja ali še večjo. »To je bil eden prvih prenosnih frekvenčnih analizatorjev. Težak je bil 50 kilogramov, velik več kot meter, potreboval pa si voziček, da si ga vozil naokrog. Danes to naredimo v velikosti škatlice za vžigalice.«

Priznanj in nagrad na steni ni niti omenjal, le pri nagradi NASA Tech Briefs award, DEWE – 43 Product of the year 2009 je za trenutek postal in rekel: »Tale je kar kul.« Kar v prevodu pomeni, da je nagrada izjemna in je neskončno ponosen nanjo.

Sledila sem mu v večnamenski prostor. Ob prečkanju pisarn sem skozi steklo pokimala manjšemu gospodu z brado. Malo v hecu, malo zares, sem Juretu rekla:

»O, lepo, predan podjetju, še ob sobotah dela.«

»Ja, včasih je kar težko ob sobotah hoditi po praznem podjetju. Kadar je bilo v začetku veliko naročil, se je vsem zdelo povsem logično, da smo v soboto v podjetju in delamo – ker je pač treba narediti. Zdaj tega ni. Glej, podjetje je prazno, naročil pa trenutno toliko, da ne podelamo.«

Zaprl je steklena vrata stene, ki je dajala odprtost velikemu prostoru, kjer verjetno sestankujejo. Ponudil mi je visok stol (seveda z všitim oranžnim logotipom) ob mizah, razporejenih v trikotnik. Na dveh velikih zaslonih na moji desni in levi steni sem bežno opazila vsaj sto neodgovorjenih e-sporočil in odprte dokumente v Google Drive. Veliko večje zanimanje mi je vzbudila stena pred mano, čez katero se je pod okni za dnevno svetlobo razprostirala bela tabla, že vsa porisana z nekimi strojniškimi hieroglifi.

Sicer pa so bili oranžni logotipi povsod, kamorkoli sem obrnila pogled. Iz vrečke (z Dewesoftovim logotipom) je povlekel kemični svinčnik (z logotipom) in blokec (z logotipom). Ponudil mi je še kavo in pokazal na skodelice – seveda z logotipom Dewesoft.

Na desni steni je za velikim zaslonom na lesenih pokončnih deskah arhitektsko prefinjeno stal logotip. Da je Jure spet v črni majici z oranžnim logotipom Dewesoft, se mi je zdelo že samoumevno. Sem povedala, da ima tudi gorsko čelado oranžno in z logotipom?

Pa to še ni bilo tako presenetljivo kot ohišja merilnih instrumentov.

Kakšen občutek za podrobnosti! To je zagotovo ustvarjal neki kreativni umetnik ali pa ima Jure v sebi več umetniške plati, kot je kaže navzven.

»Jure, ali niso ti vaši instrumenti pozneje skriti v avtomobilih, raketah, letalih ali ladjah?«

»Ja.«

»Dobro. Razumem. Ampak v čem je potem smisel, da tako lepo oblikujete ohišje, če se ga sploh ne vidi?«

»Zanimivo. Ko smo proizvedli enega izmed prvih instrumentov, me je nekaj podobnega vprašal poslovni partner. Rekel je: ‘Zakaj ni ohišje enostavnih ravnih linij? Zakaj izgubljate s tem čas in denar, če pa bi izdelavo lahko poenostavili?’«

»Ja, prav to se tudi jaz sprašujem. Torej – zakaj?«

»Ker je lepo.«

»Ampak zakaj toliko denarja in truda posvečate zunanjemu videzu, če se instrumenta potem sploh ne vidi?«

»Ker je lepo. A ni lepo?«

»Ja, je. Ampak …«

»Ja, Petra, prav zato ker – je lepo. Stranke opazijo, da je nekomu res mar. Ne samo funkcionalnost in specifikacije, tudi prijaznost uporabniku in oblika pustita vtis. Takrat me tisti partner ni razumel, stranke pa iz leta v leto dokazujejo, da je naša pot pravilna.«

Tako ima vsak instrument namesto preproste ravne stene elegantno vdelan logotip podjetja in oranžne robove.

Kdo je dr. Jure Knez?

Dr. Jure Knez je soustanovitelj in večinski lastnik podjetja Dewesoft, ustanovitelj in lastnik podjetniškega pospeševalnika Katapult in nasploh vizionar, ki podpira podjetnost in ustvarjalnost. 

Jure je obiskoval osnovno ter srednjo strojno šolo v Trbovljah. Šolanje je nadaljeval na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, kjer je 1996 diplomiral, 1999 magistriral ter 2002 doktoriral. Dr. Jure Knez se je že med študijem srečal z izzivi merilne tehnike, ugotovil je, da ni mogel dobiti enostavne programske opreme za meritve, ki jih je želel opraviti. Izziva se je nato lotil sam. V letu 2000 je še s tremi partnerji ustanovil podjetje Dewesoft s sedežem v Trbovljah, ki izdeluje merilne instrumente, ki se uporabljajo v laboratorijih letalske ter avtomobilske industrije po celem svetu. Dewesoft danes merilne instrumente prodaja po vsem svetu, v različnih panogah – vesoljski, letalski, avtomobilski industriji.

Leta 2020 je Dewesoft v primerjavi z 2019 – kljub koronakrizi in negotovosti na trgih – še dodatno rasel. Dodana vrednost na zaposlenega je več kot 150 tisoč evrov. Podjetje je še vedno v lasti zaposlenih in ima lastna prodajna podjetja v petnajstih državah sveta. Z namenom pomoči mladim podjetnikom je tudi ustanovitelj podjetja Katapult, ki tem podjetjem ponuja infrastrukturo Dewesofta ter jim svetuje pri začetkih poslovne poti.

Je predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki združuje najboljše slovenske podjetnike in top mlade podjetnike. Je velik motivator in podpornik razvoja posameznikovih potencialov. Je poročen in ima štiri otroke. Največje veselje pa so potovanja ter pohodništvo.

Redna cena:

19.90€

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3