PRAVLJIČNA SLOVENIJA

Darja Arh Centrih

Ilustrirala: Lea Svrzikapa

Škrat Slov in njegova žena Enija vladata kraljestvu v obliki kokoške. Imata sedem hčera. Vsaka od njih živi v eni izmed pokrajin tega kraljestva. Obiščeta jih v času njihove poroke in nam skupaj z njimi ter drugimi svati na igriv, barvit in pravljičen način predstavita zanimive kotičke in značilnosti različnih krajev čudovite Slovenije.

Pravljica v vsakemu izmed nas, otroku ali odraslemu, vzbudi vsaj kanček narodne zavednosti, ter nas opomni, v kako zanimivi deželi živimo.

Število strani: 22      Prva izdaja: marec 2023     Vezava: Trde platnice

Redna cena: 17,90 €

.

darja arh centrih pravljicna slovenija

Prisrčna, iskrena, zanimiva in res prijetna slikanica, skozi katero sem tudi sam spoznal nekaj prej še neznanih znamenitosti Slovenije. Slikanica je primerna za najmlajše kot eden prvih pripomočkov za spoznavanje naše domovine in vzbujanje ljubezni do nje, hkrati pa je lahko odlično darilo tudi za odrasle in starejše, ker na otroški način poda marsikatero zanimivo informacijo o bolj in manj znanih znamenitostih Slovenije ter idej za izlet.

Prepričan sem, da bosta škrata Slov in Enija nad našo domovino navdušila marsikoga.

Jon Kanjir, urednik

Čudovite ilustracije: Lea Svrzikapa

Poročno slavje je potekalo na čudovit, jasen poletni dan na vrhu Triglava ob Aljaževem stolpu, od koder je Slov lahko občudoval svoje kraljestvo, ki se je kopalo v svoji krasoti. Videlo se je celo morje, ki se je svetilo v daljavi kot privid.

Takoj po sestopu z najvišje gore v kraljestvu so se svati odpeljali na otoček sredi Blejskega jezera, da sta lahko nevesta in ženin pozvonila z zvončkom želja. Ko so se s pletnami pripeljali nazaj na kopno, se nihče ni mogel upreti božanski blejski kremni rezini.

Iz pravljice Pravljična Slovenija

O AVTORICI Darji Arh Centrih

Moje ime je Darja Arh Centrih in sem učiteljica angleščine in francoščine. Kljub temu da učim tuje jezike, sem nadvse ponosna nad lepoto naše male državice in slovenščine.

Ob bližajoči se 30. obletnici Slovenije kot samostojne države se je v meni začela rojevati zamisel, kako jo predstaviti na zanimiv, barvit in škratovsko obarvan način.

In tako je nastala Pravljična Slovenija, ki zdaj čaka, da vas na krilih moje domišljije ponese po kraljestvu Slova in Enije.

Ostale knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3