Podpiramo talentirane slovenske pisatelje. 

Pri tem nam je pomembno, da ima knjiga pomembno sporočilnost, ki ima pozitiven doprinos trgu.

Ljudje radi posegamo po tuji literaturi svetovno znanih pisateljev, pri čemer včasih pozabimo, da imamo med Slovenci izjemno talentirane pisatelje, ki ustvarjajo presunljive zgodbe in delijo življenjske modrosti.

V poplavi vedno več knjig (na leto se jih samo v Sloveniji izda približno 6000) se kvaliteta izjemnih pisatelj dostikrat izgubi. Zato želimo prav take avtorje podpreti in pokazati javnosti. Ker Slovenija ima izjemne talente!

Kateri avtorji so nas do sedaj prepričali, si poglejte na tej povezavi >>

Knjiga ne sme biti zgolj papirnat produkt s ceno na platnici.

Knjiga je umetnost. Vsak trenutek življenja nam hitro polzi mimo, ne da bi se večine sploh zares zavedli. Tik tak in mine dan, teden, mesec, leto … Le s fotografijo ali zapisano besedo lahko nek trenutek, dogodek ovekovečimo za vedno.

Kaj je bolj čarobnega kot to, da lahko samo s 25 različnimi črkami iz bralca izvabimo jok, smeh, ganjenost, strah, bolečine ali radosti? Kaj je močnejšega kot to, da lahko s kombinacijo 25-ih črk nekomu spremeniš življenje? Mu daš upanje, ko ga najbolj potrebuje; mu vliješ vere, ko mu že skoraj usahne; mu daš nauke, ki mu spremenijo pogled na svet; mu poveš zgodbe, ki ga naredijo (še) boljšega človeka. To je čarobnost knjige.

Ob tem se zavedamo velike odgovornosti – odgovornost do podajanja informacij, ki preko knjige vplivajo na ljudi in okolje, pa tudi odgovornost do slovenske besede. Večji vpliv ko ima, večja je tudi odgovornost, ki jo nosi s seboj.

Dokler pišemo, bo obstajala naša kultura. Dokler pišemo, obstajamo – večno (če se malo poetično izrazimo).

Ekipa Založbe 5KA

  • Želimo, da knjigam povrnemo spoštovanje, ki si ga zaslužijo.

  • Želimo, da bi na trgu bilo več res kvalitetnih knjig, pa četudi jih bo zato manj.

  • Želimo, da talentirani slovenski pisatelji dobijo svoje mesto na trgu.