Kako izdati knjigo?

..

Kako izdati knjigo – postopek na kratko

Najprej jo spišite, seveda. Nato razmislite ali bi želeli knjigo izdati v SAMOZALOŽBI ali vam je ljubše, da jo izda neka ZALOŽBA?

Kako izdati knjigo v SAMOZALOŽBI?

 1. pravna podlaga (s.p., d.o.o., društvo, samozaložnik …)
 2. lektoriranje
 3. naslovnica (grafični oblikovalec)
 4. prelom strani (grafični oblikovalec)
 5. CIP koda (dodeli jo NUK)
 6. ureditev KOLOFONA (in določitev cene)
 7. črtna koda
 8. tisk
 9. distribucija (celotni distribuciji pripada 50 % provizije od prodane knjige)

Kako izdati knjigo v ZALOŽBI?

V kolikor bi želeli dobiti ZALOŽBO, jih preprosto kontaktirajte in prepričajte, zakaj bi oni prevzeli vašo knjigo. Če ne gre prvič, brez skrbi, imejte v mislih, da je bila knjiga Harry Potter zavrnjena pri 12 založbah, šele 13. jo je sprejela in danes … No, saj veste.

 • Celotno tveganje investicije prevzamejo oni.
 • Celoten postopek izdaje knjige in vse pravne zakonitosti uredijo oni.
 • Vam kot avtorju pripada 6 – 10 % od prodane knjige.

Kje najti založbo? Enostavno – Google ima odgovor, ali pa preprosto pojdite v knjigarno ali knjižnico in v knjigah notri preberite, kdo je založnik te knjige – ta podatek je vedno v knjigi.

Nasvet: Še tako dobra knjiga ne bo sama od sebe prišla do bralcev. Zato ne pozabite na promocijo. Potem pa izberite najlepši kemični svinčnik, s katerim boste podpisovali svoje knjige. 

Kako izdati knjigo, kako napisati knjigo

Kako izdati knjigo E knjizica

KAKO IZDATI KNJIGO… IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?

Brezplačen E-priročnik, kjer je zapisan postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj biti pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

KLIKNITE ZA PRENOS!

Zakaj?

Ker je tako edinstven občutek prvič prijeti v roke svojo knjigo. In ker je tako lepo videti solzico ponosa v očeh najbližjih.

Napisati knjigo in tako zgodbam dajati večnost, se nam zdi plemenito dejanje.

..

“Se sploh izplača izdati knjigo?”

Ne vem, odvisno, kaj je vaš cilj, kaj vam veliko pomeni.

Biti pisateljica meni pomeni, da ustvarjam to, kar mi je poleg hribolazenja najbolj ljubo – pišem. S kombinacijo 25-ih črk lahko vsakemu trenutku življenja vnesem nesmrtnost. Obenem lahko prava kombinacija 25-ih črt nekomu polepša dan, drugemu pomaga pri pomembnih odločitvah, tretjega inspirira, četrtega se dotakne v globino srca, petemu nariše solzico …

S pisanjem imamo vpliv in hkrati odgovornost, kaj damo v svet. Dolgoročno pa prav to ustvarja zgodovino. Obstajajo zgodbe, ki si zaslužijo živeti večno.

..

Lahko kako pomagamo?

Najtežje je izdati prvo knjigo. CIP koda, JAK, zakoni, distribucija, davčne blagajne, kolofon … Jao, hitro se lahko izgubimo na tem novem področju. Tu vam lahko pomagamo. Nekaterim samo speljemo uradni postopek izdaje knjige, drugim nudimo pravno podlago, tretjim vodimo vso administracijo in računovodstvo … Povsem odvisno od posameznika, kaj si želi in kaj potrebuje.

Če bi torej kjerkoli na tej poti izdaje svoje knjige želeli podpore in pomoči, nas kontaktirajte. Individualno se pogovorimo, kje lahko “stopimo skupaj”. Naš mail: zalozba@katapult.si in gsm 040 415 615 (Petra se vam bom oglasila).


Bi želeli, da vam založba 5KA izda knjigo?

No, tu je postopek malo bolj zahteven … Imamo svojstveno usmeritev, katere knjige smo pripravljeni izdati. Poleg tega je naš koncept “skupaj v dobrem in slabem”, kar pomeni – investicijo v izdajo knjige si založba in avtor razdelimo, prav tako si delimo dobičke (avtor lahko dobi tudi do 75 % dodane vrednosti na knjigo).

Če bi želeli to, nas morate prepričati: Zakaj bi izdali prav vašo knjigo? Zakaj ste prepričani, da se bo dobro prodajala? Kako naj vemo, da ne bomo z vašo knjigo naredili poslovnega minusa? Koliko ste sami pripravljeni in vešči promocije svoje knjige?


Že imate knjigo, a si želite podpore?

Zgolj promocije in prodaje knjig ne prevzemamo. Vem, vem: mi, umetniki, smo taki (z menoj vred), da bi z veseljem pisali knjige dneve in noči, še praznike in dopuste, samo da nam ne bi bilo potrebno prodajati. A žal sta čas in prostor taka, da tako ne gre. Potrebujemo angažiranost s strani avtorja, sicer bo prodanih največ 50 izvodov knjige. Preverjeno.

Tako da – ja, lahko vam nudimo kakšno podporo (pišite nam na zalozba@katapult.si), vendar ne nudimo zgolj direktne prodaje in promocije knjige.

Psssst, lahko še nekaj dodamo?

Stopati po tej poti knjižnega sveta ni enostavno, ampak je tako zelo vredno … Tako zelo lepo in ustvarjalno. Zato si vsakič, ko vas glede izdaje knjige napade črviček dvoma, preberite to misel:

“Nemogoče je,” reče ponos.
“Tvegano je,” reče izkušnja.
“Brez pomena je,” pravi razlog.
“Vseeno poskusiva,” zašepeta srce.

(Vir: Heartmath)

Nekaj zanimivosti – kar tako

 • Predsednik Theodore Roosevelt naj bi prebral eno knjigo na dan.
 • Virginia Woolf je vse svoje knjige pisala – stoje.
 • Najdražja knjiga na svetu je bila prodana za 30,8 milijona dolarjev (zbirka Codex Leicester Leonarda da Vincija). Kupil jo je Bill Gates (Vir: Business Insider).
 • 68 % vseh knjig naj bi kupile ženske.
 • Corín Tellado je v 63 letih izdala 5000 knjig, kar je približno ena izdana knjiga na teden.
 • Pravo in polno ime J. K. Rowling je Joanne Rowling. Zakaj torej ta K.? Založba je bila mnenja, da se bo knjiga bolje prodajala, če bodo ljudje mislili, da jo je napisal moški. Zato so »zakrili« njeno ime.

Nekaj zanimivosti glede izdaj knjig v Sloveniji

 • v Sloveniji se izda 5500 – 6000 knjig letno
 • povprečna prodaja knjig je 350 izvodov
 • povprečna cena knjige je 21 evrov
 • Slovenci smo v Evropi na prvem mestu po številu izdanih knjig na prebivalca
 • imamo več kot 1400 založnikov (od tega jih je približno 1000 takih, ki so letno izdali samo eno knjigo)
Kako izdati knjigo E knjizica

KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?

Brezplačen 14-stranski E-priročnik, kjer smo zapisali postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj biti pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

KLIKNITE ZA PRENOS!