Ljubezen. Temelj vseh odnosov, kot pravi Zoran Zavor. »Osnova vsega je ljubezen,« je zapisal v svoji knjigi 2,5 tone odnosa. »Ljubezen lahko zdravi, ljubezen dela čudeže, ljubezen premika gore.

Zoran verjame tudi, da imamo lahko druge radi le toliko, kot imamo lahko radi sebe. Ne moreš ljubiti, če ljubezni ne poznaš sam. In enostavno je reči: »Imej se rad.« O tem že vsi govorijo, pravi Zoran. Ključno vprašanje, ki ga postavi tudi v knjigi je – kako se imeti rad. Ne zakaj, saj je odgovor na zakaj bo vedno razlog. Iskanje točno začrtanih razlogov in točno določenih stvari, ki bodo odgovor na zakaj, ni dobro. Odgovori na kako se imeti rad pa je lahko način. In ta je veliko bolj naraven.

Zoran ugotavlja, da so znaki, da se ne ljubimo v celoti vidni na več področjih. In da se imajo  nekateri radi »samo na trenutke, le na obdobja«.

»Veliko ljudi govori, da se imajo radi, a hkrati opravljajo delo, ki ga ne marajo.« Mnogi pravijo, da se imajo radi, a se družijo z ljudmi, ki jih ne prenesejo. Mnogi pravijo, da se imajo radi, a vztrajajo v nesrečnem odnosu.

ilustracija v knjigi Zoran Zavor - 2,5 odnosa knjiga

ilustracija iz knjige 2,5 tone odnosa

 

»Mi Slovenci smo navajeni trpeti. Radi trpimo,« piše Zoran. In da, res je. Govorimo si: »Zdrži, samo še malo …,« ob tem pa zavijemo s poti. Če pa se odločimo in začnemo misliti v dobro sebi, pa bo »misel ustvarila čustva, čustva reakcije, reakcija pa cilje« in kmalu se bomo lahko premaknili naprej. Ljubezen do sebe ni sebičnost. Lepo je, če se imaš rad.

 »Vsak dan se vprašaj kaj lahko danes narediš, da se imaš rad.« Včasih se lahko odločiš in prenehaš svoje trpljenje. Se zaveš, da ljubezen do sebe ni sebičnost.

Kot je Zoran dejal v intervjuju, svojo energijo pogostokrat usmerimo v odnose, ki nam lahko kradejo energijo. In »neukročena energija vodi nas, namesto da bi mi njo.«

Ko se izgubimo v tuji energiji se to pokaže v tem, da začnemo najprej obsojati. Obsojamo partnerja, prijatelje, situacije … in bolj kot obsojamo, več takih situacij bo prišlo, saj ostajamo v tej energiji. Naši nerazrešeni odnosi iz enega področja lahko segajo na več drugih. Če imamo slab odnos s strašema, to lahko vpliva tudi na odnos do nas samih, na odnos s partnerjem, odnos s prijatelji, službene odnose … Ni nujno da se konflikt z eno osebo kaže v tistem odnosu.

»Pogostokrat ljudje izgubijo sebe in svojo energijo, ko doživijo travmo, bolečino, ko trpimo. Lahko tudi že samo s strahom, jezo, zamero. Vsakič, ko se razjezimo, sebe pustimo v tisti situaciji. In potem te situacije vlečemo za sabo.«

In na izgubljeno energijo, dodatno težo preteklih situacij in niti, ki nas vežejo s preteklostjo se hitro navadimo. Kako torej prepoznati, da nas nekaj še drži nazaj?

Najlažje čez odnose. Zoran meni, da nas odnosi lahko naučijo veliko. »Ljudje v drugih lahko vidijo sebe,« je napisal ter kasneje dodal, da v partnerju po navadi iščemo tiste stvari, ki jih mi nimamo. Če torej želimo partnerja, ki nas bo neizmerno ljubil, je to verjetno zato ker se kot otroci nismo počutili ljubljene. Vendar pa partner, ki nas bo, ljubil situacije v nas samih ne bo izboljšal. Pomagamo si lahko le sami.

ilustracija v knjigi Zoran Zavor - 2,5 tone odnosa knjiga

ilustracija v knjigi 2,5 tone odnosa

 

Če bomo imeli partnerja, ki nas bo imel rad, mi pa sebe ne bomo imeli se bomo nanj preveč navezali. Iskali bomo njegovo bližino. V času, ki ga boste preživeli narazen pa se boste počutili enako, kot če partnerja sploh ne bi imeli.

Zoran zato v knjigi predlaga, da se pred iskanjem partnerja poglobimo vase ter se vprašamo: »Kaj lahko jaz dam? Kaj imam? Kaj sem? Kaj želim?« To lahko vodi v bolj harmoničen odnos, saj partnerja ne bomo krivi za občutke, ki smo si jih v resnici povzročili sami.

Zato je ljubezen do sebe tako pomembna. Ker sega na več področij. In vse je odvisno od tega, kaj iščemo. In kje.

»Vsakdo izmed nas si zasluži in ima možnost ustvariti kvaliteten odnos. Največ, kar lahko naredimo za kvalitetno partnerstvo, je delo na sebi – postajati z osebno rastjo iz dneva v dan boljši človek. Najpomembnejša je ljubezen do sebe. Vendar je globok smisel v tem, da to ljubezen z nekom deliš.«

Zoran Zavor - 2,5 tone odnosa knjiga

Avtor prispevka: Urška Bitenc