Vsaka situacija je tu z nekim razlogom – tako slaba kot tudi dobra. Vendar slabo ali dobro je le etiketa, ki jo ljudje pripisujemo stvarem in dogodkom. Že s strani družbe smo naučeni tovrstnega etiketiranja: »Ta moda je dobra, ta slaba in stara.« »Če imaš 50 kg, je dobro, če jih imaš 80, je slabo.« 

Etiketiranje uporabljamo tudi v odnosih. »Aha, zvečer je šel s prijatelji na pivo – to ni prav, zato tega ne sprejemam!« Ker na večino stvari lepimo etiketo, kaj je prav in kaj ne, to v nas vzbuja jezo, sodbe, predvsem pa težave zaradi nerazumevanja in nesprejemanja v odnosih.

Bolj ko etiketiramo, težje sprejemamo.

Kar ovrednotimo za slabo, ne želimo sprejemati. Kar ovrednotimo za dobro, sprejemamo in si tega želimo več. Vendar živimo v sistemu dvojnosti, kjer ni leve brez desne, kjer ni noči brez dneva, kjer ni moških brez žensk in obratno. Če sprejemamo samo eno plat, pomeni, da tudi te v resnici ne sprejemamo. Mislimo, da jo, a dokler ne sprejmemo celote, ne moremo iskreno sprejeti niti zgolj polovice. To je podobno, kot bi rekel, da sprejemam desno roko, ker z njo pišem, leve pa ne. Ali obratno. Vendar sta obe pomembni. Vsaka ima svojo funkcijo. Ali kot bi rekel, da sprejemam le zavedni del možganov, nezavednega ne. Ni enega brez drugega in ni popolne celote zgolj z enim polom. 

Podobno je pri dogodkih. Želimo si zgolj dogodkov, ki jih sami vrednotimo kot dobre, pozitivne, vesele. Vendar je enako pomembno, da sprejemamo tudi tiste, na katere smo dali nalepko, da so slabi. Tudi tisti so z določenim razlogom. Ne bi bili celoviti in ne bi zares mogli rasti zgolj z enim polom. 

Podobno je tudi pri partnerju. Želimo si lastnosti, za katere smo določili, da so dobre. Slabih ne. Vendar če sprejmemo zgolj njegove pozitivne lastnosti, ga v resnici sploh ne sprejmemo. 

Všeč mi je prispodoba, ki jo je uporabil Marjan Ogorevc, ko je rekel, »da je odnos kot gajbica jabolk in ne kot le eno jabolko. Pri jabolkih imaš sicer izbiro, da si izbereš, katere želiš, pri partnerstvu imaš pa zgolj celotno gajbico.«

V zabojčku so tako čudovita, sijoča jabolka (naše lepe lastnosti) kot tudi takšna, ki nam niso prav nič všeč. V odnosu ne moreš vzeti le enega jabolka ven in reči – to je odnos. Ne, odnos je celota – cel zabojček z vso vsebino. Vzameš vse ali nič. 

Seveda želimo odstraniti vsa nepopolna jabolka iz zabojčka. Vendar v odnosu ne gre tako enostavno – ti deli vsebine, ki nam niso všeč, so lahko naše navade, vzorci ali izkušnje za partnerja in nas, ki nas čakajo v življenju, da jih prepoznamo in spremenimo v zdrave. Naša odločitev je, ali sprejmemo ta zabojček v celoti ali bomo raje vzeli drugega. Vendar pozor – naslednji zabojček je lahko podoben ali še slabši, če nismo mi sami pri sebi naredili ničesar, da bi bilo bolje. 

Zato se naslednjič, ko bomo karkoli etiketirali s »to je dobro, to pa slabo«, spomnimo, da prav ta dvojnost dela svet popoln. Pomislite, kako čudovit dar je to, da smo nekoč občutili žalost, saj zdaj vemo, kaj je veselje. Občutili smo sovraštvo, da lahko zares prepoznamo ljubezen. Občutili smo noč, da se veselimo sončnega vzhoda. Tega se spomnimo predvsem takrat, ko ne sprejemamo tistega dela, ki smo ga ovrednotili kot slabega.

Iz knjige 2,5 tone odnosa, Zoran Zaver

2,5 tone odnosa