Odlomek iz knjige 2,5 TONE ODNOSA : MOŠKI NE JOČEJO

AVTOR : Zoran Zavor

»Moški ne jočejo!« je eden izmed njih. Še posebej v času mladosti naših staršev je jok pomenil znak šibkosti, zato je tako vedenje moškega postavilo v manjvreden položaj. »Kakšen moški si, če se jočeš?!« so se naučili naši očetje. Ker niso poznali drugačnega načina vzgoje, so to predali nam. Tako smo bili vzgajani s trdo roko očetov, ki so bili čustveno otopeli ali nedostopni, običajno odmaknjeni, tihi in strogi. Posledično današnji moški ne znajo izraziti in pokazati čustev. Morda zato ne znajo imeti radi druge osebe ali imajo celo težave s srcem, kar je pogosta posledica zadrževanja čustev. Vendar to nikakor ne pomeni, da čustev nimajo!

Všeč mi je bila knjiga Christiana Ronalda, v kateri je priznal, da se je mnogokrat jokal. Ni mu težko priznati, saj pravi, da mu je bilo prav zaradi tega lažje. Tako je sprostil bolečine, ki jih je imel. Eden najboljših nogometašev vseh časov je od malega jokal – ne zato, ker bi bil žrtev, ampak zato, da je spustil notranjo bolečino, kadar ni dosegel želenega. Kaj pa večina počne? Podobno čuti bolečine, a jih zadrži v sebi. Z leti jih samo nalaga še več in več, kar ga razjeda, zbudi obžalovanje, krivdo in nasploh negativno energijo, ki se širi navzven. Človek tako ne more imeti srečnega in lahkotnega koraka, ko stopa skozi življenje.

Čas je, da že majhne otroke naučimo, da jok ni sramotno dejanje. To je star pristop, ki nam v današnjih časih vse bolj odprtih in čutečih ljudi ne pomaga.

Več koristnih informacij dobite na povezavi : https://www.zalozba5ka.com/25-tone-odnosa/