Raziskovalci s harvardske univerze so ugotovili, da lahko zgolj z zavzemanjem ustreznih drž vplivamo na izločanje hormonov v telesu (s čimer so na nek način pritrdili strokovnjakom za javno nastopanje, ki so to že od nekdaj trdili).

Torej, če si predstavljamo, da obstajajo položaji oz. drže telesa, ki jim strokovnjaki pravijo šibki (sključenost, zaprtost, pogled v tla), nasproti njim pa močni (kot superjunak, z nogami razširjenimi v širini ramen, rokami, podprtimi v boke, zravnanim telesom, izbočenimi prsmi in povzdignjeno glavo), med njimi ni razlike zgolj v drži telesa, ampak predvsem v tem, kaj se dogaja znotraj telesa.

Če oseba stoji v močnem položaju le dve minuti, pride do opaznih sprememb v telesni kemiji. Pojavi se 20-odstotno povečanje testosterona (ki vzpodbuja samozavest), ob hkratnem 25-odstotnem padcu kortizola (krivca za stres).

Si lahko to predstavljate? V zgolj dveh minutah!

V tako kratkem času lahko sami dejansko vplivamo na svojo lastno »lekarno« v možganih! Sami si lahko pripravimo čudodelni koktejl, kot ga potrebujemo. Pred vsakim pomembnim javnim nastopom, zagovorom v službi, pred vsako stresno situacijo se torej le postavite v položaj superjunaka za dve minuti. In opazujte spremembe.

Dvignite si raven samozavesti in nepremagljivosti. Naj vam odpihne pokrov. Do neba in še čez. Nekateri za to potrebujejo kokain. Vi ga ne potrebujete, kajti vaše telo zmore vse to.

Več v knjigi UČBENIK USPEHA >>

ucbenik uspeha dejan krajlah knjiga (2)