Star ljudski pregovor, da boš žel to, kar seješ, seveda ne velja le v dobesednem, poljedelskem smislu. Je le naša različica najbolj znanega in najbolj univerzalnega zakona vseh časov, skupnega vsem kulturam na planetu. Imam nekaj, kar ti potrebuješ, ti pa nekaj, kar bi lahko prišlo prav meni. Pomagajva si torej – jaz bom dal tebi in ti meni, tako lahko preživiva. Če daješ, boš prejemal, če ne daješ, ne boš prejemal in boš propadel. Enostavno. Tako je bilo od nekdaj. Na kateremkoli koncu sveta, v kateremkoli času. Zato ni presenetljivo, da nam podroben pregled ljudskih izročil in svetih knjig vseh verstev in vseh skupin na svetu razkrije obstoj enega in edinega skupnega načela, ki se ga da izraziti s prav temi preprostimi besedami: kar daješ, to boš prejemal.

Povedano drugače: kar boš ti naredil drugim, bodo drugi tebi (česar ne bi rad, da drugi naredijo tebi, ne počni drugim). Kar boš dajal navzven, boš tudi prejel. Dobre misli in dobra dejanja se ti bodo povrnila z dobrim, slaba pa s slabim. V prst posadi seme in lepo zalivaj. Dobil boš to, kar si posadil. Nič več in nič manj. Bodi prijazen z drugimi in drugi bodo prijazni s teboj. To je to.

Če daješ dosti, ni važno česa, boš v izdatnih količinah prejemal. Lahko daješ denar, energijo, ljubezen, lepe misli, karkoli. In vse to boš dobil nazaj. Vesolje ti bo odgovorilo. Morda se ti prvi trenutek zdi, da to ni res in da samo daješ in daješ. Brez skrbi, na dolgi rok se stvari postavijo na svoje mesto. Prejel boš, kar ti gre.

Zato dajajte. Vedno dajajte. Bodite darežljivi s tem, kar imate. Četudi nimate denarja na pretek, ga dajajte (ukaniti morate svoj podzavestni um, se spomnite?). Ustvarite si torej občutek, da ga imate toliko, da ga lahko delite. Pa četudi bo šlo v resnici le za kovance po 10 centov, s katerimi boste razveselili berača. Dajte mu jih in začutite občutek dajanja. Za to gre.

Pomagajte prijatelju, sodelavcu, šefu. Kar tako, brez razloga, se večkrat nasmehnite svojemu partnerju in ga prijazno poglejte. Naklonite mu toplo besedo. Opazujte čudež, ki se bo zgodil kmalu zatem. Včasih so nas učili, da pomagamo starejšim in slabotnim čez cesto. Storite to. Pomagajte jim. Razdajajte se. Ustvarite občutek obilja. Denarja, ljubezni, pozitivnosti. Obilja, ki ga imate toliko, da ga lahko delite. Šele ko boste dosegli zavest o tem, da dajete, boste lahko začeli prejemati. In nič prej. In to je dobra novica, verjemite. Postali boste boljši človek, na svet boste gledali z drugačnimi očmi.

Iz knjige UČBENIK USPEHA >>

Učbenik uspeha, Dejan Krajlah knjiga