Iščete ideje za darilo? Ali vaša mama, oče, sestra, brat, fant, punca, babica, prijateljica ali druga ljubljena oseba v kratkem praznuje posebno obletnico, materinski dan, okroglih 40 ali 50 let, rojstni dan, upokojitev, ali pa napredovanje v službi, pa ne veste, kaj bi ji podarili za darilo ob tej posebni priložnosti? Če ima ta oseba zelo rada poezijo oziroma literaturo in knjige nasploh, potem vam bodo naslednji predlogi prišli še kako prav.

Nekateri predlogi za darila za rojstni dan oziroma drugo praznovanje zahtevajo malo več priprave in planiranja vnaprej, saj jih morate morda dati posebej izdelati. Vaš vložek truda bo vsekakor poplačan, saj boste lahko podarili resnično personalizirano darilo in osrečili ljubljeno osebo. Če vam teče voda v grlo in se ta posebna obletnica ali rojstni dan bliskovito bliža, seveda nimate časa za tako ekstravagantne načrte ampak rabite nekaj bolj “na hitro”. Vseeno imamo rešitev za vas tudi v takem primeru.

Nekatera od daril lahko ustvarite sami, druga lahko naročite v Sloveniji danes in so že v parih dneh pri naslovu (priporočamo, da se pred naročilom pozanimate, koliko časa traja dostava darila na dom, pa tudi možnost darilnega pakiranja in osebne voščilnice, če se praznovanja ne boste mogli udeležiti). Te ideje za darila, ki smo jih uvrstili v izbor top 5, so raznolike, unikatne, osebne, personalizirane ali na drug način tako posebne, da bodo zagotovo vsakemu ljubitelju poezije ali knjig narisale nasmeh na obraz in mu dale občutek, da ste se zanj zares potrudili in veste, kaj mu je všeč. Veselo branje in nabiranje idej!

1. Magneti za poezijo

Če je vaša ljubljena oseba ustvarjalna duša, ki ne le rada bere poezijo, temveč jo tudi sama piše, so morda dobro darilo zanjo magneti za poezijo. Te lahko da na hladilnik v kuhinji in ustvarja ob vsakem prigrizku. S takim pristopom lahko na čudovit način spodbudimo k poeziji in ustvarjalnosti tudi druge člane družine ter naredimo prava mala tekmovanja v poeziji – kdo bo družinski Shakespeare tokrat? :)
Magnete v angleščini se zlahka dobi na internetu, slovenske pa lahko date delati po naročilu.

2. Set za kaligrafijo

Seta za kaligrafijo se bo razveselil vsak avtor literarnih del, ki mu je ljubša na roko napisana beseda, kot pa tipkanje po računalniku.

Namig: Če nismo prepričani, ali nam kaligrafija ustreza, lahko zelo poceni naredimo preizkus.

Pisalo za kaligrafijo lahko zimproviziramo kar sami. Vse kar potrebujemo je klasično nalivno pero, ki  mu s kleščami odščipnemo konico, da postane oglata. Polnimo jo kakor vsako nalivko – z menjavo bombice.

3. Unikatna pesniška zbirka slovenskega avtorja

Velikih ljubiteljev poezije nič ne bo razveselilo bolj kot to, da se njihova zbirka poveča za še kakšno delo, ki ga lahko občudujejo na svojih (pre)polnih knjižnih policah.

Imamo tri izvrstna priporočila, ki jih zelo verjetno v svoji zbirki še nimajo:

Jurij Čotar – ČUDAK

Unikatna, sveže izdana pesniška zbirka, ki jo avtor opiše takole:

“Zgodbe iz časa mrtvega ega, iskanja smisla in lomljenja zobnikov v možganu. Knjiga, zbirka zapisov, pesmi, za nekatere celo poezija, je vpogled v obdobje iskanja pomena, ko sem po svetu mlatil z neznanjem, jezo in nesposobnostjo videnja jutrišnjega dne.

Mladim kraljem v nasvet; konceptualno je zbirka sprememba smisla iz okolja nase, s čiščenjem preteklosti in razumevanjem notranjih bojev. Naj bo kontra k v naslovu kot zaklepaj obdobja v računu, ki se ga z delom da postaviti na pravo mesto, da enačba steče.

Pomanjkanje stremenja k doseganju mogočega v nemogočem škodi vsemu, kar si in vsemu, kar se nahaja v tvojem prostoru. Dosegaj mogoče nemogočega.”

Jurij Čotar - Čudak knjiga nakup

Manja Tancer in Aneja Založnik Jaušnik  – MOJE MISLI … V TVOJE SRCE

Dve ženski. Dve ustvarjalki. Dve različni generaciji. Dve različni poziciji. Dva različna pogleda – skozi besedo in skozi sliko. In ena knjiga, ki sije od energije povezovanja in izražanja umetniškega duha.

Knjiga, ki nas navdahne ob misli, kakšne stvaritve nas čakajo, ko začnemo sodelovati in se dopolnjevati. To sta dokazali Aneja in Manja, dijakinja in profesorica, ki se preko besede in slik dotikata naših src.

Ob nakupu naredite tudi nekaj dobrega za družbo. Avtorici namreč celoten zaslužek od prodaje knjige namenjata šoli za podporo dijakov v njihovih kreativnih idejah.

Manja Tancer & Aneja Založnik Jaušnik Moje misli v tvoje srce

Nina J. Jeran – Stars inside the endless dreams

Pesniška zbirka slovenske pisateljice za tiste ljubitelje poezije, ki jim je ljubše branje v angleškem jeziku. Idealno darilo za vse, ki se soočajo z občutki tesnobe, osamljenosti ali žalosti, saj jim bo delo da vedeti, da pri tem niso sami. Za vpogled v stil pisanja priporočamo v ogled spodnji posnetek.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.

I Accept

4. Retro pisalni stroj

Še ena ideja za ustvarjalce pisane besede, ki jim tipkanje na računalniku ni povšeči, in bi raje ustvarjali v bolj vintiž slogu. Končni izdelek bo tako estetski, da se ga lahko nemudoma obesi na steno. Za piko na i se ga lahko tudi uokviri ali doriše minimalistično ilustracijo v stilu pesnice Rupi Kaur.

ideje za darila - vintage retro pisalni stroj

ideje za darila – vintage pisalni stroj

5. Personalizirana tote torba ali drug modni dodatek

Ima vaša ljubljena oseba morda najljubšo pesem ali verz? Dajte jo tiskati na tote torbo ali drug modni dodatek in tako ustvarite unikatno personalizirano darilo, ki je hkrati tudi praktično.

ideja za darilo - tote torba William Shakespeare

ideja za darilo – tote torba William Shakespeare

Je morda tvoja ljubljena oseba tudi zagrizen hribolazec? Poglej si naš prispevek 5 knjig za ljubitelje gora, morda prav tam dobiš idealno darilo!

Preveri tudi naš seznam 5 knjig za osebno rast, če želiš za darilo podariti nekaj modrosti in zagona za naprej.

Avtor prispevka: Jana Klinkon