Ali se tudi vi kdaj počutite, kot da svet okoli vas beži nekam onkraj vašega dosega? Ali se vam ob spremljanju socialnih omrežij in medijev zdi, da imajo vsi okoli vas stvari v življenju bolj razdelane in da živijo bolj polno življenje? Vas navdajajo občutki manjvrednosti in izgubljenosti in imate občutek, da ste na eni točki konkretno skrenili s poti?

Ne skrbite, niste sami. Pravzaprav se večina ljudi počuti tako. Naš trenutni sistem cveti, ko se počutimo manjvredne in želimo rane svoje duše zaceliti s v površinskimi rešitvami, kot so lepota, prepoznavnost in materialne dobrine.

Čas je, da se obrnemo navznoter. Da se sami s sabo vsedemo v tišini in se iskreno pogovorimo. Brez distrakcij, brez primerjanja z drugimi, brez samopomilovanja in obžalovanja. Brez občutka, da se nam nekam mudi ali da kaj zamujamo.

Rešitev za naše nezadovoljstvo se nikoli ni skrivala v zunanjem svetu, ampak vedno prav tukaj – v nas samih.

Seveda je iskrenost s samim sabo lahko strašljiva. Veliko lažje je zatisniti oči in pustiti, da misli odplavajo drugam, k lažjim temam. Seči globoko vase v svojo dušo, iztrgati to, kar nas bremeni, na plan in se s tem soočiti … vse to zahteva veliko poguma, pa tudi potrpežljivosti in razumevanja do samega sebe.

K sreči ni potrebno, da se na to pot podate čisto sami. V spodnjem prispevku smo strnili 5 po našem mnenju najboljših slovenskih knjig za osebno rast in notranji mir. Te knjige so odlično vodilo za doseganje ključnih sprememb, odkrivanje sreče in uresničevanje vaših sanj.

Najbolj temeljna spoznanja vašega življenja se morda skrivajo le platnico stran.

Maja Buzakovič – O čem pa vi sanjate?

Izvrstno branje za vse, ki želite stopiti iz svoje cone udobja in zaživeti svoje sanje. Knjiga opisuje avtoričino pot iz vsakdanje enolične rutine normalnega življenja v uresničitev njene velike življenjske želje. Skozi ganljivo osebno pripoved spoznamo kako spremeniti svoja prepričanja, premagati ovire in preseči samega sebe ter zaživeti življenje, ki smo si ga vedno želeli.

“Živeti pristno tako, kot si želimo globoko v sebi, v svojih najboljših sanjah – večni ideal, ki buri domišljijo posameznikom širnega sveta. Sliši se nadvse čudovito, skoraj nadnaravno in obenem na vso moč nedosegljivo. Kaj pa če ni? Morda se prav vsi vsaj za trenutek lahko dotaknemo svojih sanj in se jim na vso moč prepustimo. Naj vam bo ta zgodba navdih, da tudi vi zaživite svoje sanje, tako kot sem jih naposled sama.” – Maja Buzakovič

Maja Buzakovič – O čem pa vi sanjate?

Petra ŠkarjaZATE – Velike resnice malih doživetij

Knjiga za vsakogar, ki želi postati (še) boljši človek in se zaveda, da na svetu ni sam. V knjigi so zbrane zgodbe iz sveta, ki se dotaknejo duše in srca. Sporočajo nekaj zelo preprostega, a bistvenega – kako biti dober človek, dober do sebe in dober do vsega, kar nas obdaja. Postopoma razkriva skrivnost uspeha, ki je enotna vsem narodom in generacijam. Z globoko vsebino in prikladnim naslovom je ta knjiga čudovito darilo za vse, ki zasedajo posebno mesto v vašem srcu.

Kar iščeš, to najdeš. Išči dobro in našel boš dobro. Tudi tu, kjer živiš; tudi s tem, kar imaš; tudi v tem, kar trenutno si.” – Petra Škarja

Dejan Krajlah Učbenik uspeha

Izjemna knjiga za osebno in poslovno rast. Uči, kako stopiti iz cone udobja in se odpovedati vlogi statista v lastnem življenju. Pomaga razbiti prepričanje, da je doseganje uspeha potrebna sreča, naključje, izjemne okoliščine ali kaj podobnega, na kar se ne da vplivati in je dano le drugim. Uspeh tudi ne pride kar tako, sam od sebe. Potrebne so konkretne spremembe in namensko delovanje. Vzemite usodo v svoje roke in se odločite za uspeh. Učbenik uspeha vam bo pokazal, kako to storiti.

“Za to, kar se nam dogaja v življenju, smo odgovorni sami. Samo mi in naše odločitve so nas pripeljale do tega, kjer smo danes. Nihče drug. Res je, življenje nam je lahko zagodlo tudi s surovostjo in težkimi preizkušnjami, vendar nas je naš odziv nanje pripeljal do sem. Ta trenutek je vaše življenje natanko takšno, kakor ste si ga ustvarili, in jutri bo takšno, kakršnega si ustvarite. ” – Dejan Krajlah

Marjan OgorevcČlovek, kam greš?

Znan slovenski zdravilec in duhovni učitelj, ki polni dvorane in s svojimi predavanji slovencem razkriva, kako delujejo odnosi, duh in vesolje, tokrat svoja razmišljanja razkriva tudi v pisni obliki. Bralcem nudi boljše zdravje, odnose in življenje, njegov pristop pa gradi na tem, da je prav poznavanje samega sebe temelj uspeha in osebne svobode.

Svet ni krivičen ali pokvarjen, je točno takšen, kot smo ga mi ustvarili. Nismo samo opazovalci in uporabniki tega sveta, smo tudi njegovi ustvarjalci in zavestno ali nezavedno vplivamo nanj. ” – Marjan Ogorevc

Martin KojcUčbenik življenja

Ko je Učbenik življenja prvič izšel skoraj 100 let nazaj (leta 1935), je avtor Martin Kojc napovedal, da se bo ta knjiga resnično brala in razumela šele v novem tisočletju. Imel je prav. Ta knjiga ni lahko branje. Je učbenik, modrosti katerega je potrebno študirati in počasi uresničevati tudi z dejanji. Potrebno bo veliko potrpljenja, časa in samodiscipline, vendar se bo na koncu obrestovalo. Ko jo usvojite, boste svoje življenje zaživeli bolj polno, modro in zavestno.

“Če hočemo bolje živeti, moramo poiskati boljše poti in po njih hoditi. ” – Martin Kojc

Avtor prispevka: Jana Klinkon

Imate radi naravo in hribe? Preberite naš izbor 5-ih knjig za ljubitelje gora >>