Irena Vide, česa šole ne povedo?

Povejte mladim, da je svet lep. In da je vredno za sabo pustiti sled. Dobro, dostojanstveno sled. Film življenja se začne najprej odvijati v naših običajno vihravih glavah. Polnih želja, zamisli in pričakovanj. Dovolite, da vas notranji glas prebudi! Naj ognja v vas in strasti do novih izzivov ne preglasi strah, da bi ne zmogli, kar ste si zastavili za cilj.

Pot do osebnih zmag, velikih ciljev in širokopoteznih dejanj po navadi ni lahka. Kot ni lahek vzpon na vabljivo, mogočno goro, ki v dotiku z oblaki odstira nov svet. Svet nikoli izpete lepote. Svet, v katerem globlje začutiš svojo bit, uvidiš pravo smer in v pesmi tišine tam zgoraj spoznaš svoj globlji jaz. In vsakdo, ki je tako korak za korakom premagoval sebe in goro, je v njej in sebi našel tudi odgovor. Zmorem! Če sem morda za vse do sedaj mislil, da ne zmorem, zdaj vem, da sem tako samo mislil. V resnici zmorem!

In tako je tudi v krogotoku naših let. Najprej morate premisliti, kaj želite? Zakaj si to želite? Kaj bi radi v svojem filmu življenja počeli? Kaj prispevali v skupni jutri in kje pustili sled za lepši svet? Izpišite scenarij – misli svojega filma, ki ga želite živeti – na papir ter verjemite vase in v dobro v vas.

Dobro je poiskati tudi vzornika. Enega ali več. Ga proučiti in se od njega učiti. Jaz jih imam kar nekaj. Eden od njih je Leonardo da Vinci, eden največjih umov tega sveta, s katerim delim skupni dan in mesec rojstva in ki med drugim pravi: »Spoznati je mogoče vse stvari …«

Dovolite, upajte se jih spoznati tudi vi!

Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica televizije Vaš kanal


Iz knjige ČESA ŠOLE NE POVEDO >>