Ste zaljubljeni v gore in jih radi osvajate tako fizično kot skozi pisano besedo? Morda iščete darilo za prijateljico alpinistko, ali pa darilo za fanta, ki rad za več dni izgine v naravo, in se vrne kot prerojen? Za vas smo pripravili čudovit izbor knjig slovenskih avtorjev, ki prav tako delijo to ljubezen do gora. Knjige so raznolike in skozi njih avtorji predstavljajo svoj unikaten pogled na te kraljice višav, tako da boste med njimi zagotovo našli nekaj, kar vam je pisano na kožo, ali pa bo skupaj z ročno izdelano voščilnico izpadlo kot popolno personalizirano darilo za rojstni dan. Knjige so polne lepih misli o življenju in globoke človečnosti, ki privre na dan, ko smo izpostavljeni tem goratim lepoticam. Ne dvomimo, da bodo na vaši knjižni polici dobile častno mesto in jih boste še desetletja z užitkom prebirali ter se naslajali ob odlomkih, ki bodo najbolj iskreno šepetali vašemu srcu. Zatorej vas lepo vabimo, da si ogledate spodnji izbor petih knjig za ljubitelje gora, in najdete svojo novo najljubšo. Veselo branje.

gora knjige za hribolazce

1. Tomaž Humar – Ni nemogočih poti

Navdihujoča knjiga, v kateri eden največjih slovenskih alpinistov podrobno opiše najpomembnejše vzpone svoje alpinistične kariere, obenem pa z bralci deli svoja globoka dognanja o življenju, odnosih in sledenju samemu sebi.

»Če bi vse vedeli vnaprej, potem bi življenje izgubilo ves smisel. Smisel je v tem, da v negotovosti živimo za svoje sanje in da ujamemo utrinke sreče, ko smo nanje pripravljeni.« – Tomaž Hribar

2. Nejc Zaplotnik – Pot

Knjiga, ki po Sloveniji slovi kot velika klasika slovenske alpinistične literature, je okno v um predanega in karizmatičnega alpinista, ki je leta 1979 skupaj z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec osvojil Mount Everest. Njegova avtobiografska razmišljanja presunejo z iskrenostjo in uvidevnostjo ter transformirajo bralčev pogled na alpinizem in svet.

»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« – Nejc Zaplotnik

3. Petra Škarja – Gora

Knjiga je čudovito darilo za vse ljubitelje narave, še posebej gora. V knjigi s trdimi platnicami so zbrane lepe slike gora in ganljivi zapisi hribolazcev. To je knjiga, ki jo vzameš v roke, poljubno odpreš, prebereš misel ali dve in se ob tem prijetno nasmehneš z občutkom topline pri srcu.

»V gorah ni nazivov, ni strahu, kaj bo kdo rekel, ni napisanega bontona vedenja, ni pravil poslovnih pogovorov … V dolini je že toliko zaigranega, da pozabimo, da je zaigrano v resnici igra. Igro smo vzeli za resničnost. Zato nas presenetijo občutki, pogovori in življenje v gorah – ker so to, kar bi morali biti vsak dan. Pristni. Preprosto si. Sproščen, umirjen, čeprav zadihan in malo lačen.« – Petra Škarja

Petra Škarja - GORA nakup knjige

4. Tine Mihelič – Klic gora

Tine Mihelič, eden najboljših Slovenskih alpinistov svojega časa ter avtor mnogih planinskih vodnikov in doživljajskih knjig, je v alpinističnem slogu tudi zaključil svojo življenjsko pot – med potepanjem po grebenih Pihavca. Ob odhodu je na svoji pisalni mizi pustil dokončan zapis z naslovom Klic gora, v katerem je opisal svoje alpinistične podvige in ljubezen do gora in narave. Ta zapis sedaj  v knjižni obliki krasi police mnogih hribolazcev in je nepogrešljivo branje za vse navdušence nad gorami.

»Moja navzočnost v gorah je v njihovem ‘življenju’ pomenila le bežen, nepomemben trenutek. Meni pa je izpolnila življenje. Gore so mi vedno žarele v posebnem, čarobnem blesku; še danes čutim globoko v srcu, da mi pojejo pesem o večni lepoti.« – Tine Mihelič

5. Barbara Popit – Poklon Himalaji

Dva popotnika v družbi legendarnega alpinista (Viki Grošelj) in zagretih pohodnikov v deželi, ki te pričaka s kulturnim šokom na eni strani ter nepopisno lepoto in mirom na drugi strani. Njihova skupna točka je ljubezen do gora. Dežela, ki te najprej šokira, potem odbija, nato pa neizmerno privlači, tako kot gore, ki so gospodarice tega dela sveta. S posebno energijo prežeta dežela, kjer sanje lahko postanejo resničnost. Zatorej poklon Himalaji, ki te s svojo neverjetno energijo privlači, odvrne ali pa sprejme v svoje domovanje.

»Krhka so človeška telesa v primerjavi z naravo, ki si lahko privošči malodane prav vse. Prvi hip te razvaja s svojo lepoto, toplino in veličino, že naslednji hip pokaže zobe in ti da vedeti, kako kruta je lahko. Boriš se s peklenskim mrazom in orkanskim vetrom ter pomanjkanjem kisika, ne veš, ali se ti bo uspelo zoperstaviti tej kruti strani narave, ko se te končno usmili in te povsem nebogljenega, izmučenega in premraženega privede nazaj v življenje.

Oh, kako lepo je življenje, se takrat zaveš in v trenutku pozabiš na muke, ki si jih preživljal, ko se je mati narava naslajala nad teboj. Zakaj? Da ti pokaže, da se je vredno boriti? Da je treba ceniti in negovati to, kar imaš v življenju najraje? Da preprosto občutiš življenje, ki ti ga podarja.« – Barbara Popit

Barbara Popit - Poklon Himalaji knjiga nakup

Prispevek pripravila: Jana Klinkon