leja kozole ko postaneš nekdo drug knjigaLeja Kozole je za svojo knjigo Ko postaneš nekdo drug prejela 2. mesto na natečaju Mladi pisatelj leta 2023.


 • Kdo je Leja?

Sem kreativna duša, ki stremi k popolnosti in si želi, da je vse narejeno popolno, brez napak. Sem ljubiteljica kvačkanja in knjig. V svojem prostem času rada posedam ob knjigah, ki me popeljejo v svet domišljije. Prijatelji in družina me poznajo kot sramežljivo in tiho osebo, na trenutke pa znam biti tudi pustolovska, saj me odkrivanje sveta in drugih držav zelo veseli. Z mislimi sem že v prihodnosti, saj imam že jasno predstavo, kaj želim početi in kakšne cilje želim doseči.

 • Kaj rada počneš v prostem času?

Rada berem, gledam filme, poslušam glasbo (predvsem tisto iz 90-ih), in preživljam čas v krogu družine in prijateljev. Prav tako sem ljubiteljica smučarskih skokov, zato si med vikendom vzamem čas, da si jih ogledam.

 • Kakšne vrste knjige rada bereš? Katera je tvoja najljubša?

Najraje berem ljubezenske romane, ker me zgodbe o ljubezni vedno privlačijo. Uživam ob spremljanju zapletenih in skrivnostnih odnosov med liki. Prepričana sem, da ima vsaka ljubezenska zgodba posebno sporočilo o ljubezni, odpuščanju, sprejemanju drugačnosti … in tega se moramo zavedati tudi v resničnem življenju.

Moja najljubša knjiga je iz serije Leonella avtorice Rosy Chabbert. Gre za štiri dele, ki so me prevzeli z ganljivo pripovedjo o ljubezni, številnih preizkušnjah, preobratih in težkih odločitvah.

 • Zakaj sploh bereš knjige?

Berem zato, ker me to veseli in v tem uživam. Ob branju pobegnem v svet domišljije in se vsaj za nekaj  časa skrijem pred problemi. Prav tako pa branje razširja obzorja in besedni zaklad.

 • Kaj bi svetovala svojim vrstnikom, ki ne berejo redno?

Ker vem, da je nekaterim branje muka, bi jim rada svetovala, da najdejo knjigo, ki bi jih zanimala. Ni pomembno, ali je to strip, kriminalka, roman … Dobro je, da si vsak dan vzamejo čas, da preberejo nekaj strani, saj ima branje pomembno vlogo v našem življenju in pripomore tudi k boljšem počutju.

 • Zakaj se ti zdi pisanje (knjig) pomembno?

Pisanje knjig se mi zdi pomembno, ker pisatelji na tak način izražajo kreativnost oz. ustvarjalnost. Knjige v bralcih vzbudijo najrazličnejša čustva in med drugim pripomorejo k boljši splošni razgledanosti. Pomembno je, da ohranjamo pisanje knjig in ljudi spodbujamo k branju, saj je na žalost vedno manj tistih, ki se usedejo za mizo in preberejo kakšno knjigo.

 • Zakaj si se odločila napisati knjigo?

Moja knjiga je nastala zaradi več razlogov. Pravzaprav sem jo napisala bolj zaradi sebe, saj sem si želela dokazati, da kljub mnogim neuspelim poskusom lahko spišem nekaj, kar bi mi bilo všeč. Bralcem pa sem želela predati vsa ta čustva, ki sem jih doživljala med pisanje knjige, ter jih navdihniti z mislijo, da v knjigi morda najdejo sebe. Vsekakor je bil eden izmed mojih ciljev navdušiti bralce in jih pritegniti k branju.

 • Od kje ideja, navdih za knjigo?

Idejo za knjigo sem dobila iz lastnih izkušenj, saj sem tudi jaz, tako kot Lucija (glavna književna oseba), razmišljala o denarju in premoženju, zato sem se odločila, da jo opišem kot dekle, ki prihaja iz revne družine in si želi bogatega moškega. Ostalo sem si večinoma izmislila, a moram priznati, da sem tudi iz svojih sanj v zgodbo vključila nekaj elementov.

 • Kaj si želiš s to knjigo doseči oziroma sporočiti bralcem?

S svojo knjigo bi bralcem rada sporočila, kaj je v življenju zares pomembno. Mnogi ljudje hrepenijo po materialnem bogastvu, ki pa ni ključ do sreče. Bralce želim spodbuditi, da se vprašajo, kaj je tisto, kar jih razveseljuje, osrečuje. Želim, da spoznajo, da je sreča občutek, ki se pojavi, ko smo obdani z ljudmi, ki jih imamo radi, dosežemo svoje cilje in posežemo po svojih sanjah … ali pa ko preprosto uživamo v trenutku in se osredotočimo na to, kar nam je dano ter se ne obremenjujemo s preteklimi dogodki ali s težavami ki jih bomo morali prebroditi v prihodnosti.

 • Si želiš napisati še kakšno knjigo?

O tem ni dvoma. Pisanje je moja strast in na vsakem trenutku iščem navdih za nove zgodbe. S pisanjem svoje druge knjige sicer še nisem začela, a komaj čakam, da vidim, kam me bo tokrat popeljala domišljija.

 • Kdo je tvoj najljubši pisatelj/pisateljica?

Moja najljubša pisateljica je Rosy Chabbert, ravno zaradi njene serije knjig Leonella. Njenih drugih knjig še nisem brala, pa vseeno lahko rečem, da je zame najboljša pisateljica. Med drugim rada bereme knjige Janje Vidmar in Nicholasa Sparksa.

 • Kako pogosto zahajaš v knjižnico?

Knjižnico obiskujem kar pogosto, saj mi je dobesedno na dosegu roke, vendar knjige vseeno raje kupujem, saj si želim, da so del moje zbirke za vedno. Označujem si citate in vanje dodam svoje zapise.

 • Se ti zdi pomembno, da imamo knjižnice, kjer so knjige dostopne vsem?

Da, zdi se mi zelo pomembno, da so knjižnice dostopne vsem, saj so knjige vir informacij in znanja. Poleg tega pa je knjižnica prostor, kjer se lahko sprostimo in učimo.

 • Kakšne so tvoje življenjske sanje? Kaj bi rada počela, doživela, s čim bi se rada preživljala?

Želim si ustanoviti svoje lastno podjetje, kjer bi mladim avtorjem nudila podporo pri izdaji njihovih knjig in jim prav tako svetovala glede izbire med založbo in samozaložbo ter jim predstavila prednosti in slabosti obeh možnosti. Pomagala bi jim tudi pri lektoriranju in iskanju ustrezne založbe za izdajo. To so moje največje sanje in srčno upam, da se mi uresničijo.

 • Kako prijateljice in prijatelji gledajo na to, da si napisala knjigo? Si jim to takoj povedala? So vedeli, da pišeš knjigo? 

Imam štiri “prave” prijateljice, ki so me pri pisanju knjige podpirale že od samega začetka. Ko so izvedele, da pišem svojo prvo knjigo, so bile zelo navdušene, kasneje so jo želele tudi prebrati. Iz njihove strani so deževale čestitke in spodbudne besede, ki so me še bolj spodbudile, da dokončam to knjigo in se prijavim na Natečaj Mladi pisatelj leta.

 • Kako pa na to gleda tvoja družina?

Tako kot moje prijateljice me tudi družina podpira. Vsi so ponosni name in se veselijo tega uspeha. Vedno znova me vprašajo, kdaj bodo knjigo lahko prebrali še sami in ali že pripravljam novo. Njihova podpora mi pomeni največ, saj so oni tisti, ki so me prvi podprli, mi prvi čestitali in mi dali pogum.

 • Kaj ti daje motivacijo vsak dan znova, da vstaneš in opraviš vse obveznosti?

Vem, da moram. Moram vstati, iti v šolo, se učiti in opraviti domačo nalogo, saj bom le tako lahko dosegla svoje cilje in v življenju počela to, kar si želim početi. Vsak dan trdo delam za šolo in se trudim pridobiti čim več znanja, da bom čez petnajst, dvajset let lahko rekla: Uspelo ti je!

 • Tvoj najljubši citat?

 – Vedno se je treba nekje boriti … človek je svoj lastni največji sovražnik … sam samcat sredi neizmerne notranje puščave … sam je tudi tvorec svojega lastnega poraza … (Leonella 2, Rosy Chabbert) 

 • Bi bralcem rada še kaj sporočila?

Dragi bralci! Upam, da vas bo moja knjiga pritegnila in da jo boste prebrali. Nekaterim bo všeč in se bodo lahko s knjižnimi osebami poistovetili, nekateri pač ne – razumljivo. Veselim se vašega mnenja in upam, da vam bo branje prineslo veliko užitka.

KO postanes nekdo drug, Leja Kozole