Biti mama je najlepša vloga v življenju, slišimo mnogokrat. Hkrati poznam dosti mladih mamic, ki čutijo krivdo in nemoč, ker ne živijo prvega leta materinstva kot prikazujejo filmi ali popolne Facebook zgodbe. Je zato slaba mama? Ob tem razmišljanju mi je pozornost pritegnila knjiga Prvo leto mama >>, avtorice Ane Rozman.

Ana je popisala veliko lepih trenutkov, ki jih doživi novopečena mati, pa tudi tiste težke in temne, ki pogosto ostanejo zamolčani. Biti mama je hkrati lepo in zahtevno. Mama se včasih počuti, kot da lebdi na krilih svoje materinske ljubezni in da zmore vse, včasih pa pade globoko v najtemnejše dele svoje psihe, iz katerih le stežka najde pot nazaj.


ana rozman prvo leto mamaAna, kaj te je pripeljalo do tega, da si napisala knjigo o materinstvu?

Knjigo sem začela pisati, ko je bil moj sin Nik star 8 mesecev. Enostavno sem začutila, da se je v meni nabralo toliko misli, čustev, spoznanj in ugotovitev, da sem to morala spraviti ven, na papir. Ponoči, ko me je Nik prebudil, da bi se dojil, in nisem mogla zaspati nazaj, sem dobivala ideje, kako sestaviti knjigo, kakšna bodo poglavja, kaj vse želim povedati. In potem sem naslednji dan, ko je Nik spal, pisala. Kar lilo je iz mene.


Kaj si želela sporočiti mladim mamicam oziroma tistim, ki so prvič v tej vlogi?

S knjigo jim želim sporočiti, da v tem, kar doživljajo niso same. Da nam je bilo vsem težko. Tudi tiste mamice, ki so na ulici videti srečne, nasmejane, blažene s svojim dojenčkom v nosilki ali vozičku, preživljajo težke trenutke. Nič ni narobe z nami, če nam je materinstvo naporno. Nič ni narobe z nami, če smo naveličane svojega otroka in bi rade samo trenutek miru.

V knjigi dam tudi nekaj konkretnih nasvetov, kako si raznorazne težave olajšati. Kako se na primer soočiti s tem, da nas dojenček zbudi tudi po 8x na noč, zato da bi se dojil. Kako se soočiti s tem, da smo neznosno utrujene, včasih sitne, živčne in negativne. Opisujem pa tudi lepe stvari. Tiste drobne trenutke med materjo in otrokom, ki so brezčasni in globoki in ob katerih vse težave zbledijo.


Ana, kaj sicer počneš v življenju?

Sem novinarka in učiteljica Shakti dance-a (Joge plesa). Zaposlena sem na Radiu Slovenija, v uredništvu za kulturo. To delo me zelo veseli, saj sem v vsakodnevnem stiku s pisatelji, ilustratorji, igralci in se z njimi pogovarjam o njihovem delu. Vedno me je navdihovalo to, kako umetnik ustvari nekaj iz nič. Iz njegove globine pride nekaj izjemnega, nekaj kar navdihuje druge in jim vrača vero v lepoto, v dobro. Tako vidim umetnost. Nekaj, kar nas vrača v stik s sabo, kar nas odpira za presežno. Zato imam res rada svoje delo.

Moja velika ljubezen sta tudi joga in ples in z velikim navdušenjem poučujem prakso poimenovano Shakti dance (Joga plesa). Ustanovila jo je britanska plesalka Sara Avtar. Gre za krasen spoj joge in plesa, ki v nas prebuja tisto pristno radost, na katero prepogosto pozabimo.

Ana Rozman, avtorica knjige Prvo leto mama >>

ana rozman prvo leto mama knjiga