… pa bi jih moral vedeti. 

Piše: Petra Arula za Cosmopolitan Slovenija

Petra Škarja, avtorica knjige Česa šole ne povedo, nam je zaupala nasvete za tvojo kariero in srečo. »Čeprav sem bila v šoli odličnjakinja in sem pobirala vsa možna priznanja, sem v življenju ničkolikokrat ‘zakoličila’«, pove. »Moja največja šola je bil vstop v realnost trga dela. Recept iz knjig, iz katerih bi se naučila vsega in dobila petico ali priznanje, v realnosti žal ne deluje,« je ugotovila Petra, ki je potovala po celem svetu, da bi vendarle našla to, kar zdaj predaja tebi.

  1. ZNANJE NI ZASTONJ. Najdražja lekcija mojega življenja: potovanja po svetu so bila draga, a hkrati najboljša investicija do zdaj.
  2. ŽIVLJENJE NI VEDNO LAHKO. Vseh preprek in izzivov se zagotovo ne boš mogla izogniti – prej kot boš to sprejela, lažje ti bo.
  3. VEČINE STVARI, KI SMO SE JE UČILI V ŠOLI, NE BOMO NIKOLI POTREBOVALI. A čar življenja je v tem, da ne vemo, kaj to je. Po drugi strani bomo nekatere stvari, ki smo se jih učili v šoli, zelo močno potrebovali. Zato si je dobro zgraditi temelje znanja, iz katerih lahko pozneje zgradiš lepe zgodbe. Pozneje v življenju je težko graditi te temelje.
  4. ŠOLA UKALUPLJA. Zakaj je to dobro zate? Če to razumeš, spoznaš, kako delujejo sistemi, kako deluje svet in tako znotraj tega lažje najdeš pot, ki je tvoja. Dušan Olaj je za knjigo Česa šole ne povedo, zapisal: “Največja vrednost diplome je v tem, da veste, kako in na kakšen način razmišljajo vaši kolegi. Vi pa, če hočete uspeti, morate to delati na drug način.” Tudi Borut Pahor je za Petrino knjigo zapisal, da med učenjem vedno uporabljaj ne le svojega uma, temveč tudi svojo zdravo, kritično pamet.
  5. RECEPT ZA POPOLNO SREČO IN ZADOVOLJSTVO NISO NITI DIPLOMA, NITI NAZIVI, NITI POSLOVNI USPEH. Narava v svoji celoti je vedno bila in vedno bo močnejša od potrošništva in družbe. Zato ženske – ne pozabite si urediti tudi zasebnega življenja, svojega časa, družine, svojih hobijev, pocrkljati svoje duše in nahraniti svojega srca … Ko sem v Burmi postokala eni od nun, da imam poslovni del super urejen, področje partnerstva pa mi šepa, me je dobro vprašala: “Koliko ur na dan posvetiš svojemu poslu?” Ko sem ji odgovorila, mi je postavila naslednje vprašanje: “Ali si toliko ur vložila tudi v partnerstvo, da bi bila tudi tam uspešna?” Ne, niti pol toliko ne. Niti tretjine toliko časa in truda! Ima prav, kaj sem pa potem sploh pričakovala?!
  6. BODI, KAR SI; DELAJ, KAR TE VESELI. To je enostavno reči, težko pa je temu slediti in še težje to zares živeti. Se pa vsak dan lahko potrudiš, da se temu čim bolj približaš. Ob tem pa nikar ne pozabi, da nisi sama na tem svetu – lahko prosiš za pomoč in tudi ponudi jo.
  7. … (več v tiskani izdaji revije Cosmopolitan Slovenija)

Že poznate knjigo ČESA ŠOLE NE POVEDO>> ?


“Ohrani radovednost, ohrani žar v očeh – to te bo daleč pripeljalo. Pridobi pa si tudi veščine podjetnosti, ne glede na to, kateri poklic si boš izbrala. Danes je ključno, da si in ostaneš človek pravih vrednot in obvladaš veščine podjetnosti.”