Plačilo, ki ni nič drugega kot bedno

 

Pred kratkim so v javnost prišli šokantni podatki o bednih zaslužkih prekarcev, ki jih delodajalci izkoriščajo.

Na prvi pogled se lepo sliši, da jim plačajo 1200 evrov ali še kakšnega stotaka več, vendar je to bruto znesek, od katerega mora samozaposleni plačati prispevke za zdravstvo in socialno varnost (običajno minimalne, saj si višjih ne more privoščiti), računovodjo (s tem se ne gre šaliti, saj je vsaka morebitna računovodska napaka zelo draga – nekateri so zaradi kazni davkarije morali zapreti s. p.), plačati še razne davke in akontacije dohodnine.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je pred kratkim objavilo izračun, koliko mora zaslužiti samostojni podjetnik, če želi prejeti minimalno plačo in hkrati pokriti vse pravice, ki pripadajo redno zaposlenemu. Minimalna neto plača je 1. januarja 2018 znašala 638 evrov. Da bi si izplačal ta znesek, mora s. p. po izračunu gibanja zaslužiti 1223 evrov. 373 evrov znašajo prispevki brez olajšav, minimalni stroški malice so 75 evrov, za strošek prevoza je gibanje vzelo ceno mesečne vozovnice za Ljubljanski potniški promet, ki stane 37 evrov.

Če bi si samozaposleni želel izplačati minimalni regres, mora vsak mesec dati na stran dodatnih 70 evrov, če mu računovodstvo vodi pristojna služba, pa še minimalno 30 evrov.


Saša Einsiedler: »Računate lahko samo nase!«


 

Toda v 638 evrih minimalne plače niso vključeni dodatki za nadure in delo ob koncih tedna in praznikih, ki ga samozaposleni pogosto opravljajo. Prav tako v izračunu niso upoštevane bolniške odsotnosti, opozarjajo v gibanju, čeprav zaradi bolezni in poškodb povprečno delavec v Sloveniji manjka 11 dni v letu. V izračun tudi ni vštet plačan dopust redno zaposlenih. Če bi torej želel s. p. mesečno odvajati še sredstva za primer bolniškega in letnega dopusta, bi moral na mesec zaslužiti še vsaj okoli 150 evrov več, kar bi torej zneslo 1373 evrov. Espejevci pa so tisti, ki so ob morebitnih težavah njihovih izplačevalcev najbolj na udaru, saj jim ne pripada nobena odpravnina, odškodnina, takšno ali drugačno nadomestilo. Ravno tako si morajo stroške za opremo za opravljanje svojega dela (računalniki, fotoaparati, slovarji, instrumenti …) plačati sami. Naročniki njihovih storitev imajo tako dvojni prihranek: dajo jim nizek honorar, prihranijo pa še pri (nenakupu) opreme.

Svoboda - breme ali privilegij? (Andreja Comino)

POLETNA AKCIJA: Knjiga kar 40% ceneje

 

Nihče ti ne pove, kako se v netržnih dejavnostih, kot so, denimo, razni umetniški poklici, novinarstvo in drugo, obnašati tržno, kako se prodati za več. Razni ameriški priročniki in guruji duhovnosti pravijo, da je vse odvisno od posameznika. Da je dovolj uspeh vizualizirati in delovati. Pa je res? Kjer ni, še vojska ne vzame, pravi star slovenski pregovor. Kako potem naprej? Svobodnjaki so med najbolj izobraženimi, prejemajo pa takšna plačila kot tisti z najnižjo izobrazbo, ki ob osnovni šoli končajo še kakšen skrajšan tečaj ali pa še tega ne.

Država se ne vpraša, kakšna bo prihodnost vseh nas, če bodo takšna nesorazmerja vztrajala. Po eni strani vloži deset tisoče evrov, da izobrazi igralca, režiserja, arhitekta, novinarja, prevajalca, pisatelja, glasbenika, ki pa potem, ko bi moral na neki način vračati družbi njen vložek in prispevati k njenemu razvoju, deluje za minimalno plačilo. Namesto ustvarjalnosti, novih idej in projektov je v začaranem krogu boja za preživetje.

OPOMBA: Zgoraj omenjeni zneski se nanašajo na obdobje pisanja knjige. V času nastajanja blog zapisa so te zneski višji.

Iz knjige SVOBODA – Breme ali privilegij?

Saša Einsiedler

2021-07-05T21:44:20+02:00
Go to Top