Poletje je tu!

Vroči brezskrbni dnevi, dolgi in topli večeri, lahka oblačila ter čudovita narava. Je še kaj lepšega?

Ker v naši založbi, poleg tega, da resnično radi beremo, zelo uživamo v daljših sprehodih, smo se odločili, da za vse tiste, ki obožujete lepote naše Slovenije, pripravimo pet predlogov za vikend izlet.

Naša tokratna destinacija bo Kranjska Gora z okolico. Smo le ljubitelji gora, kar ste zagotovo že opazili (na naši službeni knjižni polici imamo že kar dve – Gora in Poklon Himalaji), zato izbira destinacije res ni bila težka. :)


Za vse tiste, ki se v mesecu juliju odpravljate v Kranjsko Goro, imamo čudovito novico. Razkrijemo vam jo na koncu članka.


Lepot, s katerimi nas navdušuje Zgornjesavska dolina, je vsaj za še eno res debelo in barvito knjigo, zato smo želeli v tem prispevku zgolj na kratko predstaviti pet najpopularnejših izletniških točk. Morda pa vam kar predlog pride prav pri načrtovanju vašega vikend pobega.

1. Slap Peričnik

Le malo je slapov pri nas pod katerimi se lahko sprehodimo, zato je slap Peričnik res privlačna izbira za vse ljubitelje veličastnih čudes narave. Dostop do spodnjega slapa je enostaven, pri njem smo v dobrih desetih minutah, pazljivi moramo biti le na teren, ki zna biti nekoliko spolzek. Izlet lahko podaljšamo tako, da se peš ali s kolesom odpravimo do Aljažovega doma v Vratih, kjer bomo uživali ob pogledu na Triglavsko severno steno. Pravi planinski raj.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

2. Martuljški Slapovi

V neposredni bližini hotela Špik v Gozd Martuljku, le nekaj kilometrov pred Kranjsko Goro, se lahko podamo na ogled še dveh biserov našega alpskega sveta – Martuljških slapov. Pot do prvega slapa je lahka in zelo razgibana, a zahteva kar nekaj previdnosti zaradi spolzkega terena. Do brunarice pri Ingotu, kjer se boste lahko tudi okrepčali, boste potrebovali približno eno uro hoje.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

3. Jezero Jasna

jezero jasna

Po kratkem ogledu centra Kranjske Gore in obvezni kavici ter sladoledu na prečudovitem trgu je čas,  da ponovno malce razgibamo okončine ter se odpravimo na krajši sprehod do čudovitega jezera Jasna, ki se nahaja ob sotočju Male in Velike Pišnice. Tisti najbolj pogumni se lahko v njem osvežite ali pa se ob pogledu na mogočne vrhove prepuščate toplim poletnim žarkom. Čista 5Ka.

4. Zelenci

Dobre tri kilometre od centra Kranjske Gore v smeri Rateč (za vasjo Podkoren),  se nahaja naravni rezervat Zelenci, ki naj bi svoje ime dobil prav po čudovitem smaragdno zelenem jezeru. Močvirje z barjem Drni, je dolgo več kot kilometer, v širino pa v povprečju meri 150m.  Po leseni brvi se lahko sprehodite tudi do opazovalnice, kjer  boste uživali v razgledu na celotni rezervat in okoliške gore. Dih jemajoče.

 

5. Dolina Tamar in Planica

tamar

V teh vročih dneh je ledeniška dolina Tamar kar dobra izbira. Na pot se odpravite iz Planice, kjer v neposredni bližini skakalnic tudi parkirate (celodnevna parkirnina znaša 2,5€).  Do planinskega doma v Tamarju boste potrebovali približno uro hoje. Pot je makadamska, sicer lahka, a se ves čas rahlo vzpenja. Po zasluženem okrepčilu pa se le še odpravite na ogled izvira Save Dolinke pri slapu Nadiža.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

To pa še ni vse!

Po nepozabnem dnevu v naravi, pa se bo prilegel še krajši postanek v prečudoviti Kranjski Gori, kjer se boste na vaškem trgu lahko ohladili z ledeno kavo, sladoledom ali prijetno ohlajenim hmeljevim napitkom. Že samo “posedanje” in “vsrkavanje” lokalnega vzdušja je lahko nepozabna izkušnja, ki ostane še dolgo v našem spominu.

 


Ena izmed prednosti poletja je, da imamo vsak dan več svetlobe za branje.

(Jeanette Walls)


 

In ker so dnevi dolgi in imamo vsak dan več svetlobe za branje, nismo pozabili na vse vas ljubitelje knjig. Vabimo vas, da v strogem centru Kranjske Gore poiščete butično trgovinico Židana Marela, kjer se vam bo za trenutek ustavil čas in vas popeljal v svet pravljic ter čas otroštva. Vsak njen kotiček je namreč namenjen unikatnim slovenskim izdelkom ustvarjalnih in delovnih ljudi, s katerimi lahko obdarite sebe ali tiste, ki vam veliko pomenijo.

 

židana marela

Veseli in ponosni smo, da v njej najdete tudi nekaj najbolj prodajanih knjig Petre Škarja (Založba 5KA).

knjige petra škarja


Za vse, ki ste prišli do konca članka, pa dobra novica!

Vsi, ki se boste v mesecu juliju oglasili v trgovini Židana Marela in kupili knjigo Camino – Od suženjstva do svobode, Zate ali Gora, boste ob nakupu prejeli majhno simbolično darilce.

Čista 5KA!


 

Želimo vam dolgo vroče poletje in veliko lepih zgodb!

Založba 5KA!