Marija Martinčič Bauman (avtorica knjige Moji IVF otroci) o tem, kako stati ob strani nekomu, ki se sooča s stisko neplodnosti

Težko je razumeti soočanje z neplodnostjo, če tega ne doživiš sam.

Težko je najti prave besede, ko ti to težavo zaupa prijateljica. Morda je nekaterim tudi težko govoriti o tako intimnih tematikah. Vse to razumem.

Malo težje pa je razumeti komentarje, ki zares ne sodijo v uho osebe, ki potrebuje vsak kanček notranje moči, da se sooči z neplodnostjo.

Takrat potrebuje podporo, razumevanje. Potrebuje ramo, na katero se lahko nasloni, in uho, ki posluša, medtem ko usta molčijo.

Potrebuje varen prostor, kjer se lahko zaupa in se besede ne širijo v svet.

Potrebuje spodbudo, vero, upanje.

Nisem potrebovala pomilovanja, ne vloge žrtve. Nehajte s prigovarjanjem saj bo, saj bo. Ne prigovarjaj, če nimaš pojma.

Mene je to jezilo. Ljudje v takih in podobnih situacijah so brez dvoma že preučili tisoč in eno knjigo ter strokovnjake, preučili vse možne stvari, ki obstajajo na vsem svetu. Zato ne dajaj nasvetov, če ne razumeš. Sploh pa ne takih res že kar neumnih: »Pa posvojite otroke.« Res ne, ne na tak način!

Pogrešala pa sem tisto pristno, zgovorno, ljubečo tišino. Pogrešala sem iskrenost. Besede, kot so:

»Hvala Bogu nimam pojma, kaj se ti dogaja. Ampak vidim in čutim, da je to, kar se ti dogaja, zelo stresno in naporno. Rada bi ti pomagala, vendar ne vem, kako … ne znam. Ker ne razumem čisto. Želim povedati to, da čutim s teboj.

Če veš, da lahko kako pomagam, mi to povej, z veseljem bom. Če misliš, da ne morem, ti vseeno povem: tu sem. Kadarkoli me potrebuješ.

Mislim nate in sem s teboj v mislih, v srcu. Iskreno ti privoščim, da postaneš mama. Upala bom s teboj in se iskreno veselila. Pa tudi žalostna bom, če ti morda ne bo uspelo.

Tu sem, čeprav brez besed. Vedi, da sem tu, s teboj.«

odlomek iz knjige moji IVF otroci (Marija Martinčič Bauman)

Kdo je Marija Martinčič Bauman?

Marija Martinčič Bauman je magistrica znanosti za državne in evropske študije, mediatorka, trenerka, svetovalka, protibolečinska refleksoterapevtka, refleksonaturopatinja, proučevalka ajurvede in tradicionalne kitajske medicine …

Zaljubljena je v naravo in v vse, kar je naravi podpirajočega. Nekateri ji pravijo idealistka, drugi perfekcionistka, spet tretji, da ima njen dan najmanj 48 ur, četrti, da je luč in mirovnica … Verjetno imajo vsi vsaj delno prav. Zagotovo pa je čisto prava prometejska vodnarka, človek napredka, emancipacije in pustolovščin, ki pripada vsem in tudi skrbi bolj za koristi družbe kot sebe.

»Cenim plemenite in delovne ljudi. In čisto zares verjamem, da vsak nosi luč v sebi.«

Marija Martinčič Bauman