“Mami, on je štiri leta starejši in ima samo pet kil več od njega,” je pokomentirala moja najstarejša danes, ko so se otroci igrali.

Take ne-vmesne, nič hudega misleče pripombe zletijo iz ust otrok, še pogosteje pa iz ust odraslih.

Komentiramo svoja telesa, svoje kilograme, komentiramo tuja telesa, tuje kilograme, otrokovo rast in pridobivanje teže spremljamo s tabelami … Medtem, ko je vsak od nas zgodba zase, unikat.

Zagotovo je prav, da se otroku pripravlja in ponuja raznovrstna, zdrava hrana in da se ga navaja na zdrav način življenja, a primerjanje in kritiziranje, komentiranje, čemu vse to sploh služi?

Naša oblika se skozi življenje spreminja. S strani medijev in družbe so nam določeni nekakšni okvirji, kako naj bi lepo telo izgledalo.  A vbiti si v glavo velike prsi in ozko zadnjico, nato pa živeti strogo odrekanje in večno slabo voljo, ker telo, ki si ga slikamo v glavi, ni enako dejanskemu, tistemu, ki ga imamo, je … noro!

Kako drugače bi gledali na svoje telo, če nam ne bi že od majhnih nog govorili, kakšni bi morali biti, ampak bi nam dovolili, da ostajamo povezani s svojim telesom, mu znamo prisluhniti in biti zanj hvaležni?

Koliko več radosti in zadovoljstva, manj bolezni in težav bi imeli, če bi se končno že enkrat sprejeli točno takšne kot smo in našli v sebi ljubezen?

Če ne bi bili tako obremenjeni in bi dajali več pozornosti počutju, občutkom, odnosom, kot videzu?

Prepričana sem, da bi se veliko bremen v zvezi s telesi uredilo samo od sebe, ravno zato in takrat, ko bi za nas postale to, kar v resnici so: banalne.

Ko se nehaš obremenjevati s številkami in meritvami, najdeš vrednost in ljubezen, ki ni pogojena s številkami.  Potem daš telesu nekaj zdravega in dobrega, ker mu želiš dobro (in ker te potlačena čustva ne silijo v nezdrave vzorce). S športom se ukvarjaš, ker uživaš v gibanju telesa in ne, ker hočeš telo spraviti v določeno formo, obliko.

V mnogo primerih se lotevamo stvari in napačnega konca.

Otroci nas, kot vedno, na to odkrito opozarjajo.

Sabina Košmrl, avtorica knjige SRČNI UČITELJ >>

 


Srčni učitelj Sabina Košmrl

 

 

Že poznate knjigo SRČNI UČITELJ? >>