Vzemite si trenutek in razmislite, kdo je (bil) najboljši učitelj v vašem življenju.

Pri tem ni mišljen nujno učitelj v šoli, temveč bilokdo, ki je v vašem življenju igral mentorsko vlogo, najsi je bil to starš, trener, sorodnik, prijatelj, univerzitetni profesor, bioenergetik ali pa youtube osebnost, ki jo redno spremljate.

Zdaj pa premislite, kaj je tista lastnost, zaradi katere ste se odločili njim podeliti to častno mesto v vašem življenju. Ali so bili izvrsten zgled? Ste se ob njih počutili, kot da vas resnično razumejo? So vam v stiski in času zmede vedno bili pripravljeni stati ob strani in vam dali točno tisti nasvet, ki ste ga morali slišati?

Potrebujemo srčne učitelje, ki razumejo, kaj je njihovo poslanstvo in kakšen vpliv imajo na otroke.
– Sabina Košmrl


Že poznate knjigo SRČNI UČITELJ? >>>


Ali enake lastnosti lahko najdete pri sebi? Se vam zdi, da ste dober učitelj – sebi, in ljudem okoli vas?

Morda v taki vlogi še niste bili, a na eni točki v življenju (in, če imate srečo, mnogokrat) se boste znašli v vlogi učitelja.

Ta vloga je lahko razburljiva, zanimiva, čustvena in transformativna, pa tudi stresna in odgovorna, saj nikoli ne moremo zagotovo vedeti, kako bomo s svojim delovanjem zaznamovali in izoblikovali ljudi okoli sebe. Ključna pri tem sta dobra komunikacija in zavedanje, da je konflikt izbira.

Seveda lahko preizkusimo srečo, se vržemo v vodo in upamo, da bomo splavali. A zakaj bi odkrivali toplo vodo, če lahko gradimo na temeljih drugih in tako povečamo možnosti za uspeh?

Postanimo najboljša različica tega, kar si želimo za svojega otroka. Potem pa jim preprosto zaupajmo, da si tudi oni zmorejo ustvariti čudovito življenje!  – Sabina Košmrl

Knjiga Srčni učitelj izpod peresa Sabine Košmrl, avtorice številnih knjig, ki aplicira svoje ideje tudi na poučevanje in družinsko okolje, nam nudi točno to.

Razkriva temeljne resnice o medčloveških odnosih, komunikaciji, sledenju samemu sebi in o tem, kako biti navdih – sebi in drugim. Je nujen klic k spremembam v času, ko želimo biti povezani, sr(e)čni in motivirani, a se velikokrat znajdemo prav na nasprotnem polu – preobremenjeni, izčrpani, utesnjeni in izolirani.

“Morda je čas za novo družbo. Družbo, kjer znata zakonca težave reševati v ljubezni in se navsezadnje tudi ljubeče raziti, če ugotovita, da je to zanju najboljša izbira. Družbo, kjer mamice ne jokajo kot majhni otroci, ker jih otroci užalijo, in družbo, kjer se posamezniki zavedajo, da imajo v sebi več moči za vsesplošno zdravje in dobro počutje, kot jo ima tableta. Družbo, kjer se vsak posameznik zaveda, da ni sam na tem svetu, ampak odgovorno sobiva z drugimi. Družbo, kjer prevladujeta ljubezen in sočutje. Družbo, kjer so v najglobljih zapisih vsakega posameznika zakoreninjene vrednote poštenosti, dobrote, sočutnosti, poguma, pomoči sočloveku, zvestobe, predanosti …

In družbo, kjer bomo spontano podelili nasmešek sočloveku, pobrali papirček s tal, delili tople objeme in iskrene stiske rok, kjer bomo jedli zdravo hrano in se gibali na svežem zraku. Kjer bomo sledili svojemu srcu in z radostjo opravljali delo, za katero smo bili poklicani.

– odlomek iz knjige Srčni učitelj, Sabina Košmrl

Več o knjigi SRČNI UČITELJ>>

V spodnjem posnetku lahko prisluhnete avtorici knjige Srčni učitelj, kako deli svoje poglede in izkušnje za TEDxLjubljana. Posnetek je v slovenskem jeziku.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept
Srčni učitelj