SRČNI UČITELJ

Sabina Košmrl Kaučič

.

Knjiga govori o tem, kako moramo vzgajati in učiti otroke na bolj novodobni način – s sočutjem, razumevanjem čustev otroka, s potrpežljivostjo … In kako moramo pogled najprej usmeriti vase, kako postati čimbolj “prebujen”, saj bolj kot besede učijo zgledi.

Knjiga je namenjena vsem, ki poučujejo, ki so del izobraževalnega sistema in ki so kakor koli soudeleženi pri vzgoji tistih, ki bodo odločali o naši prihodnosti in prihodnosti našega planeta – otrok.

Je poklon učiteljem in staršem, ki vzgajajo, vodijo in učijo iz srca, z globokim razumevanjem, sočutjem in sprejemanjem edinstvenosti vsakega otroka.

Knjiga je posvečena tudi tistim pogumnim dušam, ki se nam bodo pridružili na poti, kjer ni žrtev in krivcev, kjer smo vsi le ljudje s svojimi lastnimi izbirami in odločitvami.

Strani: 204      Prva izdaja: april 2019     Vezava: Mehka vezava z zavihki

Redna cena: 23,00 €

DECEMBRSKA AKCIJA: Ob naročilu knjige dobite luštno darilce – malo knjižico lepih misli; za upanje, pogum in nasmešek na obrazu.

.

.

Srčni učitelj sabina košmrl

Predgovor

»Vsakdo, ki se za to trudi, lahko povzroči, da bomo kot družba vsaj korak bliže k deželi, kjer bo šola po meri otrok ponujala zavetje, v katerem bodo učitelji, učenci in njihovi starši bolj zadovoljni, mirni, uspešni in srečni.«

Čeprav avtorica Sabina Košmrl Kaučič omenja zlasti srčnega učitelja, gre namreč v resnici več kot le za učitelja – gre za družbo kot celoto. Srčno družbo. V vseh poklicih, ne le pedagoških, bi za dosego srčne družbe, ki bo nekoč živela v pisani deželi – ki je še ni, a bo –, potrebovali spremembe, kot jih avtorica opisuje v svoji knjigi. Vsak človek, ne le učitelj, bi za svoj razvoj v srčnost potreboval preporod. Vrnitev k neki vrsti preprostosti.

Za slovensko in/ali evropsko družbo bi v tem trenutku rekla, da kot celota ne deluje srčno. Pa tudi ne srečno. Globalizacija, potrošništvo in vladavina kapitala so nas naredili prehitre in vase zagledane. To sta lastnosti, ki se ne skladata z zakoni narave. Zato je naša družba neuravnotežena, stresna. To pa se seveda nujno odraža tudi v šoli, med učitelji in učenci.

V deželi, ki jo v knjigi gradi Sabina Košmrl Kaučič, ima vsakdo svoj čas in svoj tempo, vsakdo ima svojo priložnost. Predvsem pa ima vsakdo razumevanje za drugega. Realnost žal ni taka. A sama verjamem, da se učinek vsakega, še tako majhnega dejanja nekje pozna. Zato sem prepričana, da lahko vsak, ki se za to trudi, povzroči, da bomo na koncu kot družba vsaj korak bliže k tej deželi, kjer bo šola po meri otrok ponujala zavetje, v katerem bodo učitelji, učenci in njihovi starši bolj zadovoljni, mirni, uspešni in srečni. Pot do srčne dežele odkrijte v knjigi. V resnici ni tako zelo strma!

Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu

Iz knjige: Vsi smo eno

Knjiga ne govori le o učiteljih in izobraževanju, ampak spregovori o daljnosežnih vplivih, ki jih imajo leta šolanja na naše celotno življenje. Morda bomo spoznali, da je način izobraževanja pomembnejši od vsebine in da način privzgojenega delovanja otroka odloča o njegovem stanju v odraslosti ter o kakovosti življenja, ki si ga bo ustvaril.

Življenje posameznika pa še zdaleč ni nepomembno, saj se naša življenja prepletajo v mrežo, v kateri vsi vplivamo drug na drugega. Če nas obkrožajo nesrečni ljudje, imamo malo možnosti za radostno življenje, pa naj bomo revni ali bogati. In če je država polna nesrečnih ljudi, tudi država kot celota ne more funkcionirati dobro.

Mnogo pametnejši ljudje od mene so skozi zgodovino dokazali, da se država začne na ravni posameznega državljana in da se življenje vsakega od nas začne v primarni celici – družini, iz katere smo kmalu poslani v kolesje izobraževalnega sistema. Družina in naši učitelji so torej most med otroštvom in samostojnim odraslim življenjem. Naša življenja pa oblikujejo življenje naše družbe v naši deželi.

Trdno verjamem, da je svet pripravljen na korenite spremembe, ki pa morajo nujno vzkliti pri koreninah in nikakor pri vrhu, kamor tako radi upiramo svoj obtožujoči prst.

Korenine vsake družbe, države, sveta smo mi. Ko bo prebujenih ljudi več kot tistih, ki živijo na avtopilotu, bomo priča čudežem. Čudežem, ki si jih v sebi vsi močno želimo, saj smo vsi le – čuteči ljudje.

O avtorici

Profesorica biologije in filozofije, avtorica štirih knjig ter soavtorica dveh.

Je mama teh otrok, za katere pravi, da so njeni največji učitelji. Poleg svoje družine obožuje pristnost, učenje in poučevanje, brezmesne jedi, jogo, pohajkovanje po naravi in Anglijo.

Poslanstvo knjige SRČNI UČITELJ? “Bralca spomniti, da je biti vzgojitelj, učitelj, starš (oz. odrasel, ki ima tako ali drugače vpliv na odraščajočo generacijo) poslanstvo, ne le poklic ali vloga. Ga spodbuditi, da se zazre vase in opravi notranje delo, se nauči ravnati z lastnimi občutki in kljub veliki zahtevnosti tega poslanstva, znotraj njega najde radost, veselje, da ga lahko opravlja lahkotno in je kot tak magnet za mlade, ki mu potem samodejno sledijo – iz lastne želje in ne zaradi prisile oz. strahu.”

sabina kosmrl s knjigo srcni ucitelj

Poglejte

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Ostale knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3