Srčni učitelj

SABINA KOŠMRL KAUČIČ

Knjiga govori o tem, kako moramo vzgajati in učiti otroke na bolj novodobni način – s sočutjem, razumevanjem čustev otroka, s potrpežljivostjo … In kako moramo pogled najprej usmeriti vase, kako postati čimbolj “prebujen”, saj bolj kot besede učijo zgledi.

Knjiga je namenjena vsem, ki poučujejo, ki so del izobraževalnega sistema in ki so kakor koli soudeleženi pri vzgoji tistih, ki bodo odločali o naši prihodnosti in prihodnosti našega planeta – otrok.

Je poklon učiteljem in staršem, ki vzgajajo, vodijo in učijo iz srca, z globokim razumevanjem, sočutjem in sprejemanjem edinstvenosti vsakega otroka.

Knjiga je posvečena tudi tistim pogumnim dušam, ki se nam bodo pridružili na poti, kjer ni žrtev in krivcev, kjer smo vsi le ljudje s svojimi lastnimi izbirami in odločitvami.

Redna cena: 23,00 €

Naročilo knjige
Srčni učitelj Sabina Košmrl
  • Število strani: 204
  • Prva izdaja: april 2019
  • Format: 15,5 x 21,5 cm
  • Vezava: Mehka vezava z zavihki

Spoznajte Sabino Košmrl Kaučič, avtorico knjige SRČNI UČITELJ

Prelistajte knjigo SRČNI UČITELJ

Kdo je Sabina Košmrl Kaučič?

Profesorica biologije in filozofije, avtorica štirih knjig ter soavtorica dveh.

Je mama teh otrok, za katere pravi, da so njeni največji učitelji. Poleg svoje družine obožuje pristnost, učenje in poučevanje, brezmesne jedi, jogo, pohajkovanje po naravi in Anglijo.

POVEDALI STE

Mnenja bralcev

Za redko katero knjigo lahko rečem, da mi je segla do srca kot knjiga Sabine Košmrl, Srčni učitelj. V dobri uri sem jo dobesedno pogoltnila in bila potešena od A do Ž. Angleži pravijo za takšno knjigo, da je “unputdownable”.

Zavod Izjemen.Si

Vsakdo, ki se za to trudi, lahko povzroči, da bomo kot družba vsaj korak bliže k tej deželi, kjer bo šola po meri otrok ponujala zavetje, v katerem bodo učitelji, učenci in njihovi starši bolj zadovoljni, mirni, uspešnejši in srečni.

Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu

Knjiga Srčni učitelj prihaja ob pravem času, saj je tema, v kolikšni meri in na kakšen način spremeniti šolstvo, prav zdaj zelo aktualna. Sabina Košmrl je učiteljica in dobro pozna šolski sistem ter seveda tudi dobre in slabe plati učiteljevanja. Z opisom svojega pristopa k poučevanju, ki izhaja iz zdravega jedra, in z lastnim zgledom, kako je mogoče to doseči, želi tudi ostale učitelje spodbuditi, da skupaj s starši spremenijo šolstvo od znotraj navzven. Knjiga je namenjena tudi staršem, saj sta vzgoja in izobraževanje tesno prepletena, otroka pa lahko prav v času odraščanja preveč omejimo in zatremo njegove potenciale ali pa mu omogočimo, da se razvije v celovito, samostojno in izpolnjeno osebo. Takšno, kot v svojem bistvu je – unikat. Zelo zanimivo branje, ki kliče k razmisleku!

Nives Mahne Čehovin, lektorica

Ko kot učitelji spoznamo, da smo sami oblikovalci svojega življenja, klime v svojem razredu in postane naša učilnica pokazatelj našega notranjega ravnovesja, zdravja in zadovoljstva, se premaknemo na pot reševanja svojih lastnih omejitev in izzivov. Postanemo tisti, ki zagotovo ve, da bodo njegovi učenci vzcveteli, če bo sam kot učitelj naše pot najprej do sebe in nato do njih.

Petra in Uroš Dobnikar, avtorja knjige Šola Luči
Naročilo knjige

Predgovor v knjigi SRČNI UČITELJ

»Vsakdo, ki se za to trudi, lahko povzroči, da bomo kot družba vsaj korak bliže k deželi, kjer bo šola po meri otrok ponujala zavetje, v katerem bodo učitelji, učenci in njihovi starši bolj zadovoljni, mirni, uspešni in srečni.«

Čeprav avtorica Sabina Košmrl Kaučič omenja zlasti srčnega učitelja, gre namreč v resnici več kot le za učitelja – gre za družbo kot celoto. Srčno družbo. V vseh poklicih, ne le pedagoških, bi za dosego srčne družbe, ki bo nekoč živela v pisani deželi – ki je še ni, a bo –, potrebovali spremembe, kot jih avtorica opisuje v svoji knjigi. Vsak človek, ne le učitelj, bi za svoj razvoj v srčnost potreboval preporod. Vrnitev k neki vrsti preprostosti.

Za slovensko in/ali evropsko družbo bi v tem trenutku rekla, da kot celota ne deluje srčno. Pa tudi ne srečno. Globalizacija, potrošništvo in vladavina kapitala so nas naredili prehitre in vase zagledane. To sta lastnosti, ki se ne skladata z zakoni narave. Zato je naša družba neuravnotežena, stresna. To pa se seveda nujno odraža tudi v šoli, med učitelji in učenci.

V deželi, ki jo v knjigi gradi Sabina Košmrl Kaučič, ima vsakdo svoj čas in svoj tempo, vsakdo ima svojo priložnost. Predvsem pa ima vsakdo razumevanje za drugega. Realnost žal ni taka. A sama verjamem, da se učinek vsakega, še tako majhnega dejanja nekje pozna. Zato sem prepričana, da lahko vsak, ki se za to trudi, povzroči, da bomo na koncu kot družba vsaj korak bliže k tej deželi, kjer bo šola po meri otrok ponujala zavetje, v katerem bodo učitelji, učenci in njihovi starši bolj zadovoljni, mirni, uspešni in srečni. Pot do srčne dežele odkrijte v knjigi. V resnici ni tako zelo strma!

Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu

V medijih

RADIO OGNJIŠČE – Pogovor s Sabino Košmrl Kaučič

Naročilo knjige

Poglavje VSI SMO ENO v knjigi SRČNI UČITELJ

Knjiga ne govori le o učiteljih in izobraževanju, ampak spregovori o daljnosežnih vplivih, ki jih imajo leta šolanja na naše celotno življenje. Morda bomo spoznali, da je način izobraževanja pomembnejši od vsebine in da način privzgojenega delovanja otroka odloča o njegovem stanju v odraslosti ter o kakovosti življenja, ki si ga bo ustvaril.

Življenje posameznika pa še zdaleč ni nepomembno, saj se naša življenja prepletajo v mrežo, v kateri vsi vplivamo drug na drugega. Če nas obkrožajo nesrečni ljudje, imamo malo možnosti za radostno življenje, pa naj bomo revni ali bogati. In če je država polna nesrečnih ljudi, tudi država kot celota ne more funkcionirati dobro.

Mnogo pametnejši ljudje od mene so skozi zgodovino dokazali, da se država začne na ravni posameznega državljana in da se življenje vsakega od nas začne v primarni celici – družini, iz katere smo kmalu poslani v kolesje izobraževalnega sistema. Družina in naši učitelji so torej most med otroštvom in samostojnim odraslim življenjem. Naša življenja pa oblikujejo življenje naše družbe v naši deželi.
Trdno verjamem, da je svet pripravljen na korenite spremembe, ki pa morajo nujno vzkliti pri koreninah in nikakor pri vrhu, kamor tako radi upiramo svoj obtožujoči prst.

Korenine vsake družbe, države, sveta smo mi. Ko bo prebujenih ljudi več kot tistih, ki živijo na avtopilotu, bomo priča čudežem. Čudežem, ki si jih v sebi vsi močno želimo, saj smo vsi le – čuteči ljudje.

Sabina Košmrl Kaučič

Naročilo knjige

S prve predstavitve knjige SRČNI UČITELJ

Naročilo knjige