Piše: dr. Špelca Morojna, v knjigi SRČNI UČITELJ>>

Kako naj ne ponorim, ko se nekdo obnaša tako, da bi ga najraje zbrisala iz življenja? Kako naj vzpodbujam, sem trdna opora, sem srčna pomoč in poslušalec, ko pa velikokrat še sebe komaj držim pokonci?

Moja zgodba je zahtevna. Zrasla sem v visoko intelektualni družini, polni psihičnega in fizičnega nasilja. Ostala sem sama s tremi otroki, brez finančne in časovne podpore njihovega očeta. Doživela sem grd finančni zlom. Bila sem kot ranjena žival, ki je reagirala, namesto da bi se zmogla odzvati. Včasih sem namesto burne reakcije izbrala masko moči in razdaljo.

Zato iz prve roke vem, kaj pomeni zaceliti svoje rane. Pomoči pri celjenju sem posvetila svoje življenje.

Večina knjig, motivacijskih govorov ali izobraževanj se bežno dotakne poti, ki je potrebna, da se vaša bolečina resnično zaceli. Zato je moja želja, da znanje, ki je bilo do sedaj dostopno le terapevtom, pripeljem v roke vsakomur, vsakdanjemu človeku, ki si želi zdravja, lepih odnosov, ljubezni in človeka dostojnega obilja.

Iz te želje in skoraj 30 let raziskovanja se je kot diamant pod pritiskom rodila preprosta metoda v 4 korakih, ki vam pomaga, da začutite, kaj se z vami dogaja, ko se situacija ne odvija tako, da bi vas osrečevala. Imenuje se F.E.E.L. in uporabite jo lahko v vsakem trenutku, saj se vam ni treba zapreti v terapevtsko sobo, ampak jo živite v vsakdanjem življenju.

Živeti F.E.E.L. gre preprosto tako:

Najprej opazite in si zavestno priznajte, da se je v vas sprožila močnejša reakcija kot ponavadi. Temu rečemo čustveni naboj oz. po domače, nekdo vam je »pritisnil na rdeči gumb«. Nato se sprehodite skozi naslednje na kratko navedene korake:

F – bodite pripravljeni, da občutite

 • opazite telesno reakcijo: okamnite ali zamrznete, srce vam bije, stisnete mišice ali zobe, želite pobegniti, ste užaljeni, se razburite, sežete po hrani, cigareti, pijači ali telefonu …
 •  ne obsojajte se, spustite mnenje o zadevi in se odločite, da ste na voljo za občutke

E – občutite v telesu

 • spustite se iz glave v telo in zavestno ostanite v stiku s svojim telesom
 • ne skušajte razumeti ali spreminjati toka, samo dovolite valovom energije čustev, da plujejo skozi telo, še posebej skozi prste na rokah, prste na nogah, medenico, vrat in grlo
 • bodite sprejemajoči in prizanesljivi do sebe
 • v večini primerov bo trajalo kakšne 3 minute

Več informacij in možnost naročila knjige SRČNI UČITELJ na tej povezavi >>


E – izrazite

 • zavestno se odločite, da ste vi in nihče drug lastnik svojih občutkov, in zanje prevzemite odgovornost (ne krivde, ampak odgovornost)
 • izognite se razlagi, razumevanju ali analizi, ampak samo izluščite goli občutek (to je v začetku težko, saj svoje občutke pripisujemo drugim; niso nas naučili, da samo »sem jezen«, ampak mislim, da moram biti jezen na nekoga ali nase)
 • AHA moment se zgodi, ko dojamete, da je čustvo vaše in nima veze z osebo, ki vam ga je sprožila
 • zadnja stopnja je, da goli občutek izrazite (na glas, na tiho sami sebi, pisno, z risanjem, gibom), npr. ČUTIM JEZO, ŽALOST, SRAM

L – spustite

 • ko ste v stiku s svojim iskrenim čustvom, POČAKAJTE, da opravi svojo pot skozi telo (kot otroci, ki cepetajo, jokajo in si drugače pomagajo, da čustva pretočijo skozi telo) oz. počakajte, da odvalovite občutke skozi telo
 • v tej zadnji fazi je pomembno, da se odvežete od rezultata oz. pričakovanja, kaj naj bi se iz »čakanja« in občutenja razvilo (ponavadi pričakujemo, kako naj bi se drugi spremenili)
 • zdaj vam preostane samo še, da sprejmete in zaživite prebujeno modrost, ki bo pričela vreti iz vas; dovolite, da življenje kreira magične rešitve, kajti pred vami se bo tudi v navidez nerešljivi situaciji odprla možnost, ki je prej niste mogli niti predvideti

F.E.E.L. pomeni čutenje, zdravljenje in manifestacijo. Z njo boste vsakič, ko srečate svojo bolečino, le-to ljubeznivo oskrbeli, odčutili, ozdravili in izpustili del svoje preteklosti.

Rezultat? Vedno manj situacij vas bo spravilo iz ravnotežja, vaša čustvena moč bo prišla do izraza in kreirali boste življenje, ki si ga niste predstavljali niti v najlepših sanjah.


Zapisala dr. Špelca Morojna, strokovnjakinja za osebni in skupinski čustveni proces, avtorica metode F.E.E.L., predavateljica, učiteljica in pisateljica, avtorica uspešnice POMAGAJTE NAJSTNIKOM (IN DRUGIM LJUDEM OKOLI SEBE) IZRAZITI JEZO.

“Za poglobljeno znanje, kako živeti F.E.E.L., preberite knjigo ali se vključite v naše programe. Z veseljem vas pričakujemo! Knjige in programi so na www.poslovnaboginja.com.”

Iz knjige SRČNI UČITELJ>>