ZGODBA NA P

Mimi Kostanjšek Božin

Ilustrirala: Lana Kostanjevec

Urednik: Jon Kanjir

To ni le zabavna zgodba, v kateri se vsaka beseda začne na P, temveč je igra besed z velikimi tiskanimi črkami, ki malčka oziroma šolarja spodbuja h govoru in povečuje njegovo jezikovno zavedanje. 

Ob dogodivščinah purana, pegatke in petelina bo lahko domiseln pri iskanju besed na P. Sestavljal jih bo v povedi, ob tem pa razvijal svojo kreativnost – delal ptičje počepe, pripravil polžjo polivko ali pel podoknice.

Redna cena: 16,90 €

.

mimi kostanjsek bozin zgodba na p (1)

PETELINOVO POVABILO:

Petelin prijazno povabi pridne pobalinke pa pobaline: Pokličimo prijatelje! Pozabimo prepire! Pišimo pozdravna pisma! Pogumno pomigajmo, potelovadimo! Plešimo!

O nastanku pravljice

V moji družini so jezikovni pečat pustili moji moški. Preprosti in delovni. Vsak dan otroštva je minil v pričakovanju nove pravljice ali pesmice. S kakšnim navdušenjem sva s sestro ob jutrih lezli v dedkovo posteljo ­– v domišljijski svet, pa tudi v dogodivščine sosedov! Njegovo vlogo je kasneje prevzel oče, ki je znal besedila ravno prav začiniti, da so dobila »glavo in rep«. Z besednimi igrami smo kravžljali možgančke in se zabavali, ko nas je izzival s »suho krpo na dnu morja«.

Dedek se je nekoč pohecal: Prijateljica Pepca pa prodaja preste po 50 par. S takšno igro besed je nastala tudi Zgodba na p, ki pomaga razmišljati drugače – ko v ospredju ni le vsebina oziroma pripoved, ampak posamezne besede, ki jo sestavljajo, njen slog.

Začetne črke p imen mojih staršev so tako v nekem trenutku popadale iz spominov na papir, se pobrale, poiskale svoje besedne prijateljice in se združile v Zgodbi na p. To so p-ji ljubeznivih, veselih, razumljivih in povezovalnih besed. Naj tekmujejo v prijaznosti tudi z vašo pomočjo.

Pozabimo probleme. Pesimizem pahnimo pod prag. Postanimo petminutni pisatelji pa pisateljice, pesniki pa pesnice. Prijazno pomenkovanje, petje, ples podirajo pregrade. Pomagajmo pregrade podreti.

Postanimo prijatelji. Postati prijatelj pomeni privilegij.

Pokukajte v pravljico

Pecimo na p skupaj!

Priprava presne pite

Pripravimo potrebščine. Prinesimo peki papir, pekač, ponev, pladenj, peso, pire, posušene peclje, pedenj pancete, parmezan, prezrelo papriko, pest peteršilja, poper …

Preden pečeš, potolči, posoli, popopraj. Pusti počivati. Povaljaj pa paniraj. Pazljivo popeci pa popivnaj. Premastno podpihuje pisateljsko praznino. Presladko povzroča paniko pa petdnevni pesimizem poleg podganjih peg. Pazi!

Pogrneš prt? Prineseš prtičke? Pridi, pojejva! Pijva pa po požirkih.

Pa preberimo pravljico!

Ostale knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3