SRCE IN KAMEN

Kontemplacija o življenju in gorah

VID LEGRADIĆ

.

Odzval se je vabilu gora, nenavadnemu klicu razgleda z domačega okna, ki je začaral njegovo dušo in zasvojil srce.

Privilegiran je tisti, ki zna videti. Srečen je tisti, ki zna doživeti. Opazovati in spoštovati.

V knjigi je zbranih 12 zgodb, ki jih najbolj razumejo prav ljubitelji gora.

Število strani: 112     Prva izdaja: April 2024     Vezava: Trde platnice

Redna cena: 21,00 €

.

.

vid legradic srce in kamen

Če si pravi ljubitelj gora, potem boš to knjigo ne le prebral, ampak prebiral znova in znova … Čudoviti zapisi, ob katerih se hribolazcem topi srce. Ja, to je to, zakaj hodimo v gore.

Petra Škarja

.

Pokukajte v knjigo

Knjiga je napisana z namenom, da premakne misli in zdrami srce.

Želim si, da bi zgodbe v njej vodile k izrazitejšemu zavedanju o vrednosti narave, gora in nas samih. Z besedami in fotografijami želim poudariti pomembnost povezanosti narave s človekom. Da bi v svetu našli svoje mesto, si moramo ljudje pridobiti znanja, ki nam omogočajo spoštovati, razumeti in biti hvaležen. Le tako bomo razumeli, da smo s planetom Zemljo obojesmerno in trajno povezani.

Knjiga je izpoved o meni in mojih razmišljanjih, ki se mi podijo po glavi med obiskovanjem gora. Lahko se jo odpre in zapre, prebere enkrat, večkrat, v celoti ali po delih. Naj bo vir inspiracije, spoštovanja, sprostitve, refleksije in sanjarjenj. Včasih se ne zavedamo, da imamo že zjutraj, v trenutku, ko se prebudimo, vse, kar v življenju potrebujemo. Potreben je le sprožilec, ki pripelje do takega spoznanja. Zame so bile sprožilec gore. Stik z njimi in z izzivi, ki jih nudijo (tako fizičnimi kot psihičnimi), so med samotnimi vzponi narekovali razmišljanja in doživljaje, ki sem se jih odločil zapisati v tej knjigi.

Dvanajst zgodb simbolizira mesece, ki se vsako leto ponavljajo in vrtijo v krogu. Vse, kar obstaja, se vrti in kroži. Voda, hranila, ogljik in še nešteto drugi stvari. Gore rastejo in se spuščajo. Zemlja kroži okoli Sonca. Zvezde in galaksije se rojevajo in umirajo. Morda sledi krožnemu vzorcu celo življenje. Kot del nečesa večjega smo vpeti v nešteto ciklov.

Iz knjige SRCE IN KAMEN

Ozadja nekaterih zgodb iz knjige

  • Zgodba Onkraj srca je tekmovala na Mladikinem natečaju za kratko zgodbo leta 2021.
  • Zgodba Samotar je bila v krajši obliki objavljena kot članek v Planinskem vestniku 04/2022.
  • Zgodba Jaz, antipod je tekmovala na natečaju za Arsovo lastovko.
  • Zgodba Zgodilo se je meni je bila na natečaju Koronaekspresija izbrana za objavo v knjižni zbirki Koronaekspresija, ki jo je leta 2021 izdala občina Miren – Kostanjevica.

.

Z Vidom lahko pridete v stik:

  • Facebook: Knjige Travid – Vid Legradic
  • Instagram: travid_legradic
  • Youtube: Travid Vid Legradic
  • Twitter: @Travid_Legradic
vid legradic knjiga srce in kamen

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3