Piše: Dejan Krajlah, avtor knjige UČBENIK USPEHA >>

Nekoč sem misli, da je karma samo za duhovno posvečene. Ne vem, morda je tudi res. Vem pa, da lahko sami vplivamo na svet okoli sebe. In to z lahkoto! Pa tudi, da nam podroben pregled ljudskih izročil in svetih knjig vseh verstev in vseh skupin na svetu razkrije obstoj enega in edinega skupnega načela, ki se ga da izraziti s prav preprostimi besedami; to kar daješ, to boš prejemal. Zato premišljeno s tem …

***

Najprej je bila pravljica. In kot vse druge, se je tudi ta začela s kraljestvom, v katerem je vladal kralj, ki pa ni imel tri sinove, ampak le enega. In ta kralj se je od nekdaj boril s kraljem iz sosednjega kraljestva. Ker pa je to kljub vsemu bila zgodbica za otroke, bitke niso bile prav posebej krute; nasprotnika sta si nagajala tako, da sta drug drugemu obstreljevala gozdove. Po cele dneve, tako kot njuni predniki. In predniki pred njimi. Potem pa se pojavi mlad kraljevič, ki se mu obstreljevanje nasprotnega gozda upira, kar pa ni pogodu očetu kralju in njegovemu generalu. Za kazen mu dodelita vlogo prepisovalca sporočil za nasprotnika. A plahemu kraljeviču se upira tudi to, zakaj vse možne žaljivke in posmehovanja sovražniku so vse prej kot prijazna.

Takrat pa spozna prijatelja, ki mu podari čarobni pisalni strojček. Ta ima moč, da vse grde besede spremeni v prijazne, zato kaj kmalu pisma v sosednje kraljestvo niso več sovražna in hudobna, ampak mila in topla. Čeprav jih je kraljevič prepisal točno tako, kot so mu ukazali (le strojček jih je izpisal po svoje). Nasprotni kralj sprva misli, da gre za kakšno ukano ali napako, a ga iskrena pozitivnost in milina napisanega pripravita do tega, da tudi sam pošlje v naše kraljestvo prvo prijazno pismo. Seveda je kralj sprva zgrožen in ne more verjeti svojim očem, a podobno prijazna pisma ne nehajo prihajati. Zato mu kmalu ne preostane drugega, kot da tudi sam nasprotniku napiše nekoliko bolj prijazno pismo (ki ga kraljevič seveda še dodatno obdela), sčasoma pa vse lepša in lepša. Vse do trenutka, ko nihče več ni potreboval čarobnega pisalnega strojčka, saj si kraljestvi med seboj izmenjujeta samo še prijazna in naklonjena sporočila. Seveda napoči mir, kraljevič pa ugotovi, da v sosednjem kraljestvu obstaja tudi prelepa kraljična, zato se z njo poroči in živita srečno so konca svojih dni …

Lepo ne? Še lepše pa je to, da osnovno sporočilo zgodbe ni povsem izmišljeno. S pravimi besedami se resnično da vplivati na okolico. In to z lahkoto. Če se nekomu prijazno nasmejite, obstaja velika verjetnost, da se bo ta tudi vam. Poglejte ga z grozečim izrazom na obrazu in ugibajte, kaj boste dobili v zameno.

Star ljudski pregovor o tem, da boš žel to, kar boš sejal, seveda ne velja le v dobesednem, poljedelskem smislu. Je le naša variacija najbolj znanega in najbolj univerzalnega zakona vseh časov, skupnega vsem kulturam na planetu. Kar boš dajal navzven, boš tudi prejel. Jaz imam nekaj, kar ti potrebuješ, ti pa nekaj, kar bi lahko prišlo prav meni. Dajva si torej pomagati, jaz bom dal tebi in ti meni. Tako lahko preživiva. Če torej daješ, boš prejemal. Če ne daješ, ne boš prejemal. In boš propadel. Enostavno. Tako je bilo od nekdaj. Na katerem koli koncu sveta, v katerem koli času. Zato ni presenetljivo, da nam podroben pregled ljudskih izročil in svetih knjig vseh verstev in vseh skupin na svetu razkrije obstoj enega in edinega skupnega načela, ki se ga da izraziti s prav temi preprostimi besedami; to kar daješ, to boš prejemal. Kralj iz pravljice je (res da nevede) pošiljal prijazna sporočila svojemu nasprotniku, zato je sčasoma tudi ta začel s pisanjem prav takih. Saj na prijazna pisma ni mogoče odgovoriti nikakor drugače …

Povedano drugače; kar boš ti naredil drugim, bodo drugi tebi (torej česar ne želiš, da drugi naredijo tebi, ne počni drugim). Kar boš dajal navzven, boš tudi prejel. Dobre misli in dobra dejanja se ti bodo povrnile z dobrim, slabe pa s slabim. Če od sebe daješ pozitivno energijo, boš pozitivne stvari prejemal. Če širiš negativnosti in sovraštvo, bo to točno to, kar boš dobil (saj ste vendar že slišali za zakon privlačnosti, mar ne? Kako pa mislite, da deluje? Saj vendar ne moreš ves čas misliti o tem, kakšen revež si in kako ti nič ne gre v življenju, ob temu pa pričakovati bogastvo in uspeh). V prst posadi seme in lepo zalivaj. Dobil boš to, kar si posadil. Nič več in nič manj.

Morda se ti prvi trenutek zdi, da to ni res in da samo daješ in daješ. Brez skrbi, na dolgi rok se stvari postavijo na svoje mesto. Prejel boš, kar ti gre.


Že poznate knjigo UČBENIK USPEHA? >>


 Bodite torej dober človek. Naj vam nikoli ne bo težko pomagati pomoči potrebnemu. Nikoli ne veste, kdaj jo boste potrebovali vi. Tisti, ki mu pomagate, tega namreč ne bo nikoli pozabil.

Včasih sem mislil, da so stvari kot karma in univerzalne zakonitosti teme, s katerimi se ukvarjajo nekako bolj poduhovljeni ljudje od mene. Sedaj sem prepričan, da zakon karme deluje ne glede na to, ali vanj verjameš ali ne. Saj vendar vedno znova vidim, da deluje. Na vsakem koraku. Pa ne samo jaz. Večina vodilnih gospodarstvenikov na zahodu (tukaj mi še malo zaostajamo) dejansko podarja izdatne dele svojega premoženja. Podarjajo dobrodelnim organizacijam, lokalnim skupnostim, mladim podjetnikom, otrokom, šolam, komurkoli pač. Pa bi bilo naivno verjeti, da so prav vsi med njimi veliki človekoljubi. Po mojem mnenju niso. So le praktični. Še predobro se zavedajo preprostega dejstva, da bodo lahko še naprej prejemali, le če bodo dajali. Zato dajejo. In prejemajo. Dokler bodo dajali, bodo prejemali. Za to ni potrebno biti poduhovljen.

Zato dajajte. Vedno dajajte. Bodite darežljivi s tem, kar imate. Četudi nimate denarja na pretek, ga dajajte. Ustvarite si torej občutek, da ga imate toliko, da ga lahko delite. Pa četudi bo šlo v resnici le za kovance po 10 centov, s katerimi boste razveselili berača. Dajte mu jih in začutite občutek dajanja. Za to gre. Pomagajte prijatelju, sodelavcu, šefu. Kar tako, brez razloga, se večkrat nasmehnite vašemu partnerju in ga prijazno poglejte. Dajte mu toplo besedo. Opazujte čudež, ki se bo zgodil kmalu zatem. Včasih so nas učili, da pomagamo starejšim in slabotnim čez cesto. Kaj je narobe s tem? Le storite to. Pomagajte jim. Razdajajte se. Ustvarite občutek obilja. Denarja, ljubezni, pozitivnosti. Obilja, ki ga vi imate toliko, da ga lahko delite.

Šele ko boste dosegli zavest o tem da dajete, boste lahko začeli prejemati. In nič prej. In to je dobra novica, verjemite. Postali boste boljši človek, na svet boste gledali z drugačnimi očmi. Svet se bo začel spreminjati, dobesedno videli boste spremembe. In ponosni boste nase, kajti videli boste, da se da. Da se spremeniti svet, le začeti je treba pri sebi.

—————

Več o tem, kako s pomočjo univerzalnih zakonov uspeti v življenju, si preberite v prihajajoči knjigi UČBENIK USPEHA >>