Ko naslednjič pomisliš, da je oni tam res nor, ker tako razmišlja (morda celo drugi gledajo nate tako?), se spomni te zgodbe. Resnične zgodbe.

V preteklosti je bila smrtnost takoj po porodu zelo visoka. Madžarski zdravnik Ignaz Semmelweis je sredi 19. stoletja opazil, da ženske, ki rojevajo v porodnišnici, umirajo veliko pogosteje od tistih, ki rojevajo doma. Zakaj je temu tako?

Po temeljiti raziskavi je prišel do sklepa, da je za to kriva nečistoča in da bi z umivanjem rok z razkužilom lahko močno znižali smrtnost. Mnogi so se mu tedaj smejali in ga označili za norca (eden od zdravnikov je celo izjavil: »Zdravniki so gospodje, gospodje pa imajo vedno čiste roke.«). Njegov nasvet so upoštevali zgolj v eni bolnišnici in zmanjšali smrtnost za 90 odstotkov.

Semmelweis je zaradi posmeha in nezaupanja drugih v njegove predloge pri 47-ih letih zlomljen umrl v norišnici.

Šele več desetletij pozneje, ko je francoski mikrobiolog Louis Pasteur dokazal obstoj mikrobov, so si zdravniki začeli umivati roke pred sodelovanjem pri porodu.

No, kdo je zdaj tu nor?

(Vir: POT, Nov način razmišljanja o vsem, Michael Puett in Christine Gross-Loh)

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>