Piše: Maja Buzakovič

»Zato, da je lahko nastalo jezero, je morala biti najprej ena samcata kapljica …« mož sivih las naguba čelo in si odkašlja, ko njegove oči zrejo v daljavo, kjer se v soju poletnih sončnih žarkov blešči vodna gladina. Komaj opazni valovi mirno pljuskajo ob žgoče kamne, nežen vetrič kodra moje kostanjeve pramene las, starčeve izrečene besede pa mi odzvanjajo v ušesih.

Z zanimanjem privzdignem pogled in pokukam izza debele bukle, ki sloni na mojih kolenih. »Veš …« gospod, ki sedi na sosednji klopci, zasoplo nadaljuje, še vedno prevzet od trenutka, »eni sami kaplji ne bi uspelo, če se ji ne bi pridružile tudi druge, in poglej,« iztegne hrapavo staro dlan ter s kazalcem pokaže proti vodnemu površju, »kaj je nastalo. Veličastnost, v katero zreš prav to sekundo!« Ganjeno pokima, ne da bi za hip odmaknil pogled. Tudi sama vneto poslušam, v pričakovanju nadaljevanja.

Star mož modro pripomni, da je ravno tako tudi v življenju. O tem, kako smo skupaj močnejši in enotno lahko dosežemo prav vse. Opomni na pomembnost slehernega posameznika in njegovega doprinosa k boljšemu »jutri«, k prihodnosti, ki bo dobra za vse nas. Ta, po njegovih besedah, sloni na ramenih ljudi, rodi pa se kot plod ravnanj vsakega človeka.

»Mi smo gradniki tistega, kar še pride. Naša dejanja ne vplivajo samo na nas, temveč tudi na ljudi okoli nas.« Presenečeno zrem vanj. Do tega trenutka sem že zdavnaj pozabila, pri kateri vrstici v knjigi sem ostala, in celo, da sem ob jezero prišla poslušati tišino narave ter prebrati zadnjih nekaj strani napete detektivke.

»Skupaj smo močnejši. A vsak najmanjši trud se mora roditi v posamezniku.«

 


Maja BuzakovičPiše: Maja Buzakovič

Nasmejana knjigoljubka, ki rada »sanja na veliko«. Navdušena nad življenjskimi modrostmi, iskanjem smisla in izpopolnitve. Prijateljica z naravo, sprehodi, raziskovanjem okolice in potovanji. Zagovornica dobrih medsebojnih odnosov, sodelovanja, povezanosti in prijateljskih vezi. Navdihnjena nad močjo volje, poguma in sledenjem svojim sanjam. Pisateljica po duši in avtorica prihajajoče knjige O čem pa vi sanjate?