Draga moja punčka, stari ljudje so imeli navado reči: »Če bi bil vedež, ne bi bil revež.« Sedaj si zaslepljena s čustvi zaljubljenosti, ki preplavljajo tvoje telo in ti meglijo um. Čustva so predivja, da bi lahko s treznostjo sodila. Omama zaljubljenosti je nepopisna. Predaj se ji, kajti to je čudovita izkušnja, ki ji ni para. Vendar v tem kaosu čutne energije ne pozabi, kdo si, in predvsem nikoli ne nehaj ljubiti sebe! Če boš kadarkoli pozabila ali zanemarila to esencialno ljubezen do sebe, boš postala sužnja ljubezni. Klečeplazila boš za ljubljenim, ga rotila za ljubezen in pozornost ter trepetala in trpela v odvisnosti, lačna ljubezni in notranje neuresničena.

Zaljubljenost mine. Kar ostane, je odnos. Odnos do sebe, ki določa in oblikuje tudi odnos z drugimi. Tvoja samovrednost naj bo stražar vrat do tvojega srca in tvoje bližine. Ženska, ki se ceni, ne bo dopuščala in prenašala poniževanja, udarcev in nespoštljivosti. Znala bo dati, a za dano bo želela tudi prejeti. Ljubezen je vzajemen odnos, v katerem se moramo naučiti tako dajati kot prejemati. Če samo daješ, se v nekem trenutku razdaš. Izgubiš sebe, takrat pa odidejo tudi tisti, ki so nas izčrpali, a nič dali.

Punčka moja zlata, tisti ta pravi se lahko ali pa tudi ne rodi iz nore zaljubljenosti. Predvsem je to oseba, ki ti pusti biti, kdor si. Ceni in ljubi tvojo edinstvenost in vse, kar tej človeški neponovljivosti pritiče. Sprejema tvojo svetlo in temno stran. Ljubi te, ko se cedita med in mleko, in ob tvoji strani hodi tudi takrat, ko ti od vsega hudega klecajo kolena in se v prah sesuvajo tvoje sanje. Ta prava oseba hodi ob tebi, vendar nikoli ne meče sence nate in ti ne mečeš sence nanjo. Hodita svobodno, samostojno in zravnano. Dopustita si rasti. Predvsem pa se vedno pomikata naprej, ne glede na vse. Vedi pa, da kdo na poti kdaj tudi obstane ali na razcepu ubere drugo pot. Potem, punčka moja, se zaveš, da je tudi to del življenja. Življenja, ki je nepredvidljivo. Tako in takrat spoznaš, da nikoli resnično ne izveš, kdo je dokončno in za vedno »ta pravi«!

Iz knjige MAMA HČERKI – Kar bi hčerka morala slišati, pa ji mama takrat ni znala ali zmogla povedati >>

Mama hčerki, dr. Lucija Čevnik