BELI ROM

SANDI HORVAT

Navdihujoča zgodba ujetih sanj

Zgodba fanta, ki se pri trinajstih letih iz mondene Kranjske Gore preseli v Vadarce na Goričkem in med družinskim pogovorom ugotovi, da je Rom, bralcem na široko odpre vrata v svet romskih skrivnosti in mističnosti.

Gre za učbenik življenja, saj Sandi opisuje leta, ko se je potem, ko je izvedel, da je tudi Rom, zaprl vase in v svoj svet teme, poln predsodkov in stereotipov, ter s primeri pokazal, kako se je kot mladenič takrat sam izkopal iz temačnega sveta v svet, kjer sije danes. Knjiga pripoveduje o osebni rasti posameznika, ki jo marsikateri vrstnik pridobi šele pozneje v življenju.

V knjigi iskreno tudi o težkih trenutkih v družini, osebnem boju z depresijo in tesnobo, kritično do romske skupnosti, do vseh njenih načel, vrednot in prepričanj, s katerimi so starejši člani družine želeli nadzorovati družino. Tako se bralcu na široko razgrnejo zavese romskega okna.

Najmočnejše sporočilo zgodbe je, da preprosto moraš doživeti čas za spremembo, biti hvaležen za dobro in slabo, začutiti bolečino in šele nato lahko zares zaživiš.

Število strani: 222     Prva izdaja: Maj 2024     Vezava: Mehke platnice z zavihki

Redna cena: 22,40 €

.

.

sandi horvat beli rom knjiga zalozba 5ka (1)

Ko kreiramo s srcem in krmarimo z razumom, se zgodi prava čarovnija.

Sandi Horvat v knjigi BELI ROM

Pokukajte v knjigo

Ali nisem omenil? Po očetovi strani se v meni pretaka romska kri. Res. In čeprav imam modre oči, svetle lase in porcelanasto belo polt, sem pol Rom. V času, ko svojega romskega porekla nisem hotel priznati niti sebi, kaj šele okolici, je bil moj zunanji videz več kot dobrodošel. Tudi tipičnega romskega priimka nimam. Pravzaprav nič na meni ne kaže na to, kaj se skriva v meni.

Priznam, da sem se pošteno prestrašil, ker nisem vedel, kaj naj to pomeni. Kdo so pravzaprav Romi? Edino, kar sem vedel o njih, je bilo, kar sem videl po televiziji. Umazani, revni ljudje, ki živijo kar tako, malo tu, malo tam, s kopico lačnih in umazanih otrok. Same slabe stvari. Ampak to sem videl po televiziji in o tem se je govorilo. Toda … Mi nismo bili ne umazani ne lačni, niti revni, pa tudi samo eno sestro sem imel! Sklenil sem, da je najbolj modro molčati. Pač ne bom govoril o svojem poreklu.

Že takrat se je v meni prebudil interes, da bi poslušal zgodbe ljudi, ki so del moje zgodovine, del mojega naroda. Znotraj družine sem sčasoma sprejel dejstvo, da je moje poreklo del mene in da tega ne morem spremeniti. Da sem o tem začel govoriti javno, pa je moralo preteči še kar precej časa.

In Sandi je postal Rom. Ponosen Rom. Vse tiste besede, da jaz nikoli ne bom delal za cigane in s cigani, so izginile. Delal bom z Romi in za Rome.

Iz knjige BELI ROM, Sandi Horvat

beli rom sandi horvat zalozba 5ka petra (1)

Kdo je Sandi Horvat?

Novinar & voditelj?
Moderator?
Predavatelj?
Pisatelj?
Magister medkulturnega menedžmenta?
Motivator?
Rom?
Za nas kar: SONČEK.

Sandi Horvat iz Vadarcev je urednik, novinar in voditelj radijskih in televizijskih romskih oddaj na nacionalni RTV, po Sloveniji vodi motivacijske delavnice za mladino, nudi strokovna usposabljanja za vse, ki delajo z romsko skupnostjo, ukvarja se s fotografijo, napisal pa je tudi štiri knjige in eno poezijo, poleg vsega tega pa je še predsednik Romskega akademskega kluba. Gre za edino romsko nevladno organizacijo pri nas, ki združuje in v kateri delujejo visoko izobražene Rominje in Romi. Posvečajo se ozaveščanju o pomenu izobraževanja ter podpori mladim v romski skupnosti za doseganje čim višje stopnje izobrazbe.

Sandi Horvat je eden prvih in redkih pripadnikov romske skupnosti, ki ni zgled zgolj Romom ampak vsem, ki smo del čudovitega mozaika.

Več o Sandiju na: SandiHorvat.si

sandi horvat knjiga zalozba 5ka 5 splet

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3