Za RACIONALNE:
  1. Ljudje, ki berejo knjige, živijo dlje. (Prav zares. Sodeč po raziskavi, ki je bila objavljena v Social Science & Medicine, naj bi le ljudje, ki vsaj pol ure na dan posvetijo branju, v povprečju živeli 23 mesecev dlje.)
  2. Branje zmanjšuje stres. (Študija Univerze v Sussexu je dokazala, da branje knjig zmanjša stres za celo 68 %. Vir: The Telegraph.)
  3. Branje knjig zmanjšuje verjetnost Alzheimerjeve bolezni in demence. (Ljudje, ki redno berejo vse življenje, imajo v možganih manj beta-amiloidnih proteinov in plakov, ki so povzročitelji Alzheimerjeve bolezni. Vir: Live Science)
  4. Ljudje, ki berejo, se v splošnem bolj udeležujejo volitev, več telovadijo in so bolj kulturno razgledani. (Da, to trdi študija ameriške vladne agencije National Endowment for the Arts. Mi ji kar verjamemo. Vir: unbelievable-facts.com)
  5. Branje je lahko terapija. (Po besedah vedenjske raziskovalke Cristel Russell branje lahko pomaga pri vsakem stresu ali pretresu. Vir: unbelievable-facts.com)
Za EMOCIONALNE:
  1. Razvijaš domišljijo. Tako lahko pokukaš v vse mogoče skrite kotičke sveta, kamor nobena noga ne poseže. 
  2. Odmakneš se iz tega norega, divjega, hitrega, včasih tako nesmiselnega naprednega sveta. Ja, včasih rabimo oddih, odmor.
  3. Postajaš boljši človek. Bolj ko spoznavaš raznolikost kultur, verstev in načina življenja, kar knjige opisujejo, bolj sprejemaš drugačnost in zato manj sodiš.
  4. Pred prijatelji se lahko pohvališ z znanjem, ki ga nosijo knjige. ;)
  5. Bogatiš si besedni zaklad, s čimer lahko spesniš tako čustveno močne zapise, da vedno znova očaraš svojo ljubezen.