Lepo spi, lepotec

ULA BRATKOVIČ

.

Dnevniški zapisi govorijo o živahni in zabavni najstnici Tini, ki jo veliko bolj kot šola zanima njena simpatija Gašper, najboljši prijatelj njenega brata. Ko komaj dočakajo poletje, se ga lotijo z veliko žlico. Vendar ne vedo, da bo to poletje za vedno spremenilo njihova življenja …

Knjiga daje bogat vpogled v razmišljanja in čustvovanja današnje mladine. Najstniki se bodo v njej prepoznali tudi v temah, o katerih težko spregovorijo. Starejši pa bodo stopili v njihov svet in jih morda zato vsaj malenkost bolj razumeli.

Število strani: 144     Prva izdaja: Januar 2024     Vezava: Mehke platnice z zavihki

Redna cena: 14,90 €

.

.

ula bratkovic knjiga lepo spi lepotec

Zmagovalka natečaja MLADI PISATELJ LETA 2023!

Vsako leto preko natečaja iščemo najboljšega med najboljšimi – mladega pisatelja, za katerega verjamemo, da ima potencial pisati naslednje najlepše
slovenske knjige. Za nagrado mu omogočimo prav to njegovo prvo pravo – knjigo, ki jo lahko občuduje v izložbah knjigarn.
Piši, napiši, pošlji, zmagaj!

Več informacij o natečaju MLADI PISATELJ LETA >>

Pokukajte v knjigo

Včasih kar ne vem, kako sem prišla do tu, kjer sem, ampak vem, da se moram vedno, ko padem, pobrati in vztrajati na svoji poti. Včasih se pobiram malo dlje, včasih pa spet ne traja tako dolgo.

Včasih se mi zdi, da se velikokrat znajdem med ljudmi z grenkimi življenjskimi preizkušnjami. Vedno jim ponudim ramo, pomagam pri vstajanju, ko so na tleh.

To je to, kar šteje. Da si človek do človeka in da mu pomagaš. Da ga ne obsojaš. Res sem postala močnejša in to, da pomagam, mi daje še večjo moč. Tako nam je vsem lažje.

Ni zaman rek: »Kar je naučeno v mladosti, je vklesano v kamen.«

Doživela sem popolno blaženost in na žalost kmalu zatem tudi zelo globoko, najglobljo bolečino.

Ampak kot pravijo ljudje: »Ko ti življenje ponudi limone, naredi limonado. In uživaj življenje, ker je prekratko.«

Slišim svojega angela, ki me spodbuja: »Glavo pokonci, princeska.«

In jaz mu odgovarjam: »Vse bom, ker si ti tako odločil. Lepo spi, Lepotec.«

ula bratkovic knjiga natecaj mladi pisatelj leta 2023 66

Kdo je Ula Bratkovič?

Dolenjka Ula se med šolo in veroukom s sošolkami najraje ustavlja v knjižnici. Je knjigoljubka, ki že pri 13-ih letih posega po težkih tematikah, saj pravi, da ji to daje širino razumevanja sveta.

Njene sanje so potovanje v Korejo. Južno Korejo. Obožuje kitajsko hrano (predvsem pad thai), posluša rap in K-pop, za študij pa se spogleduje s psihologijo in primerjalno književnostjo.

Že v otroštvu je imela izzive z zdravjem – blaga cerebralna paraliza – toda očitno jo je to še bolj utrdilo, da posega po izzivih, ki so mnogim prezgodnji za ta leta.

S sestrico, očetom in mamo živijo v Kostanjevici na Krki, kjer čuti izjemno podporo prijateljev, družine in okolja, da razvija svoje talente dalje. Da bo še nadalje pisala, sploh ni dvoma.

Simpatičen pogovor z Ulo >>

ula bratkovic knjiga mladi pisatelj leta

Še nekaj odlomkov iz knjige

Kdo sploh sem? Ime mi je Tina in stara sem dvanajst let. Ja, saj vem, čudovito ime imam. Imam brata Jako, s katerim sobivam v naši majhni hiši na robu mesta (ko rečem, da z Jako ”sobivava”, mislim, da si kradeva polnilce in po hiši kričiva, kdo bo prvi gledal svojo oddajo). Sem prepričana, da je tako tudi povsod drugje. No, zdaj pa pustimo Jako. Govorimo raje o meni. Torej… kaj je na meni nenavadnega?! Iskreno nič. No, mogoče je čudno, da pišem dnevnik. Mogoče je to zelo čudno, ampak koga briga.

Veliko naloge imamo. Pri matematiki nam je učiteljica naložila dve strani načrtovanja rombov, čeprav tega ne bomo pisali v testu. Pri slovenščini pa imamo jutri domače branje. Pesmi Toneta Pavčka. Saj so zelo zanimive, ne morem reči, da niso, ampak bi včasih raje prebrala kakšno bolj najstniško knjigo, kot pa te pesmice, ki smo jih recitirali že v tretjem razredu. Seveda se takrat še nismo zavedali takšnih ljubezenskih in šolskih težav, o katerih izbrane pesmi govorijo, važno je bilo le, da je bila kratka in si se je hitro naučil.

Ob pultu je stal Gašper, natovorjen z bomboni, sokom in veliko skledo pokovke. Osupnila sem in od tistega poletnega večera pred tremi leti me več ne zanimajo sošolci in prijatelji. Zanima me le še Gašper. Ko vidiš svojo simpatijo, tvoje srce zajame val radosti in vzhičenosti. V tistem trenutku vidiš le njega in si ne moreš pomagati, da se ne bi nasmehnil, ko pa te v trebuhu tako ščemi, kot bi v njem vzletelo milijon metuljev hkrati. Gašperjevi športni postavi pritičejo malo nižje in mlajše, bolj sveže punce, sedmošolke recimo. Rjavolaske s čokoladnimi očmi, ki nosijo kratke majice in barvna krila. Kot jaz, za primer. Jaz sem zanj najboljša izbira …

Čeprav vsi govorijo, kako pomembno je nabiranje točk za v srednjo šolo, se jaz sploh ne obremenjujem s tem. Veliko točk ni moja ” vrednota”, kot bi rekla učiteljica pri etiki. Saj etika je prav zanimiva, četudi si ne morem zapomniti datuma osamosvojitve naše države. Le kako bi si ga, ko mi pa druge stvari skačejo po glavi. »Kdo ali kaj?« bi se pošalila moja razredničarka. Polovica razreda misli, da sem zaljubljena v Lukasa. Saj on je v redu, prijazen in vse. Ima umazano blond lase in velike oči. Skupaj sediva pri slovenščini in včasih je prav zabaven. Najhuje je, ko moja sošolka Mina kaj narobe sliši. Tako nastanejo govorice.

Mislim, da se bom razpisala o vsem, česar ne maram pri tem, da sem punca!

  • Ko smo čustvene ali razdražene, je gotovo spet ta čas v mesecu. Če so fantje razdraženi ali pa jokajo, jih moramo tolažiti, kot da smo neke igračke. Če bi fant padel pri nogometu in se bi začel jokati, potem je samo res bolelo in se je trudil pri športu. Če bi punca padla z grede pri gimnastiki, se popraskala in izgubila samozavest in bi jokala, potem samo išče pozornost.
  • Ko želimo pojesti obrok, po katerem hrepenimo cel dan, nas bodo vsi spraševali: »To boš jedla?« Ko pa nismo lačne, pa nas bodo klicali anoreksične.
  • Če si pretežka, te bodo postavljali pred diete in ti odmikali hrano, če si presuha, pa te bodo silili in te glasno opravljali.
  • Če si prenizka, moraš nositi pete. Če pa si višja od moškega, je neprijetno. Torej, če si visoka, ne smeš nositi pet, če pa si nizka, pa jih moraš.

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3