lara jankovič portret svoboda breme ali privilegij knjigaSi v večni dilemi – ali hočeš biti svoboden ali imeti veliko denarja. V redkih primerih se sicer zgodi oboje, vendar si prisiljen delati komercialne projekte.

Moja svoboda ni v denarju, temveč v duhu.

Ta svoboda, da sama odločam, kaj in kako, me pomirja in osrečuje. Pisana mi je na kožo, naučila sem se prenašati negotovost. Verjamem v zakon privlačnosti: če misliš in delaš dobro, se ti dobro tudi zgodi.

Nihče nas ni naučil, kako bi se morali prodajati. Ve se le, da morajo svobodnjaki delati najmanj enkrat več za tisto, kar je normalno za zaposlene igralce. Nikoli ne veš, ali bo zazvonil telefon in te bodo angažirali. Si pa sam kreiraš svoje življenje in urnike. Naučila sem se prilagajati situaciji, ni se mi težko odrekati, vedno se izmažem. Ni me več toliko strah, ko pride zatišje.

Ves čas moram delati veliko projektov, kajti kot svobodnjak moram imeti bujno domišljijo, veliko poguma in predvsem ne smem obupati. Država se mačehovsko obnaša do kulture, ki je identiteta naroda. Kadar je kriza, je treba vlagati prav v kulturo, saj nas bo to obdržalo.

Iz knjige SVOBODA – breme ali privilegij, Kako v resnici živijo in preživijo znani Slovenci? >>