Zelo preprost fant, ki je znal iz krutega otroštva povleči moč, da danes pomaga še ostalim, ki podobno trpijo za štirimi stenami domov.

Žal ni vsaka mama ljubeča mama. Damijan je več kot objemov občutil udarcev, več kot lepih besed slišal žaljivke, namesto vonjav domačih piškotov izpod rok ljubeče mame vonjal njen zadah po alkoholu. Želel si je biti opažen, ljubljen in sprejet, kar je normalna težnja vsakega otroka. Od mame tega ni dobil.

A imel je izjemno podporo prijateljev, kasneje “nadomestne mame”, kot jo rad poimenuje, pa tudi ljubeče babice, kasneje pa razumevajočega župnika. Vse to mu je pomagalo, da je našel moč, da lahko reče: “Ne glede na to, kakšno otroštvo ste imeli, vedno lahko ustvarite življenje, na katerega boste ponosni. Življenje, v katerem bo dovolj ljubezni in nasmehov, hkrati pa življenje, s katerim boste lahko vzor še ostalim. Skupaj naredimo ta svet lepši …”

Damijan Janžekovič – TEDx govor

Prvič smo se ob njegovi ganljivi zgodbi zjokali marca 2015 ob njegovem TEDx govoru, kjer je sploh prvič javno spregovoril o svoji preteklosti. Prvič spregovoril, kaj se je dogajajo za štirimi stenami navidez čisto povprečne družine.

Že takrat je omenil, da že štiri leta piše knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA >>. A minilo je še 6 let, da je prva knjiga iz trilogije zares prišla na knjižne police.

Tako Damijan Janžekovič ni padel v vlogo žrtve, ampak se je odločil, da bo to svojo zgodbo osmislil. Ob terapijah (študira tudi družinsko psihoterapijo), delu na sebi in mnogo volje se je zgradil v srečnega fanta, ki živi lepo življenje, polno smeha, uspehov in zadovoljstva. S svojo zgodbo bi rad pomagal vsem, ki za štirimi stenami doživljajo kaj podobnega, kot je on. Čas je, da si nehamo zatiskati oči in podamo roko in ramo žrtvam nevarnega domačega okolja.

.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

.

Damijan Janžekovič v oddaji Zvezdane Mlakar

Njegova zgodba se je dotaknila tudi Zvezdane Mlakar, ki v svoji oddaji odpira tabuje. Je v Sloveniji še vedno tabu govoriti o stvareh, ki se dogajajo za štirimi stenami navidez povprečnih družin? Ja, na žalost je. Večina še vedno raje molči … Žrtve, velikokrat so to otroci, pa zato nosijo težke posledice.

V oddaji je povedal, zakaj se je odločil napisati knjigo >>, čemu se sploh izpostavlja s tako kočljivo tematiko in zakaj je ta tema pri nas še zmeraj stigmatizirana. Obenem bodo govorili o “nedotakljivosti mater”.

Damijan je poleg Zvezdani, da odpira tako pomembne tematike, podal zahvalo še vsem: “… ki mi stojite ob strani in me z lepimi mislimi motivirate, da delujem na danem področju in pomagam pri ozaveščanju nasilja v družini.”

Ob izdaji knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Izgubljeno otroštvo