FRANC JAGER

Zapisala: PETRA ŠKARJA

Zgodba najuspešnejšega slovenskega trgovca

»Franc, saj ti si v redu fant, samo škoda, da iz tebe ne bo nič,« je dan za dnem poslušal mali France. Bil je tisti izbranec družine, ki ne rabi hoditi v šolo, ker bo ostal kmet. A srce si je želelo drugačne poti …

60 let kasneje je trgovine Jager v celoti predal v upravljanje svojim trem sinovom. Do danes imajo že več kot 800 zaposlenih in veljajo za eno največjih in najuspešnejših privatnih slovenskih podjetij. Ali njegovo osebno življenje močno vpliva na poslovnega ali poslovno na osebnega, niti ni pomembno. Zagotovo pa se zelo prepletata.

Zgodba trgovin Jager je inspirativna zgodba, kako lahko z delavnimi rokami, strastjo po ustvarjanju in pravimi vrednotami preprost kmečki fant iz majhne slovenske vasice zgradi svoje sanje. Je trgovec po duši, kmet po poreklu in gradbinec v prostem času.

In danes? Uradno se je upokojil, a v resnici … »Vse je v gibanju,« pravi. Dokler se gibamo, živimo. Torej gibajmo. Ustvarjajmo. Delujemo. »In čitajmo!« še doda.

Število strani: 267      Prva izdaja: 2022    Vezava: Trde platnice

Redna cena: 19,90 €

.

.

franc-jager-knjiga-trgovine-jager-petra-skarja-600x745

Zgodba Franca Jagra bi bila lahko neznana kot mnogo drugih zgodb fantičov in deklet na kolesu z iskricami v očeh. Veliko srečo imamo, da je pred nami zapisana zgodba slovenske izvedbe ameriških sanj, ki dokazuje, da se da praktično iz ničesar s trdim in predanim delom ustvariti izredno uspešno podjetniško zgodbo.

dr. Jure Knez, Dewesoft

Kdo je Franc Jager?

Ko govorimo o podjetništvu Slovenije, je ena največjih zgodb uspeha podjetje Jagros doo, trgovine Jager, ki ga je ustanovil Franc Jager.

Leta 1989 je Franc začel uresničevati svoje mnogoletne sanje – zgradil je svojo prvo trgovino Jager v Tržišču v Rogaški Slatini. »Kdor v trgovinah Jager kupuje, s časom in denarjem privarčuje,« ni zgolj zapisan slogan trgovin Jager, ampak je to vodilo, ki se čuti na vsakem koraku.

Leta 1991 je zgradil že drugo trgovino, leta 1995 tretjo, leta 2005 trinajsto … Medtem ko je večina majhnih trgovcev kot je bil Franc propadlo, so trgovine Jager »rastle kot gobe po dežju«, so tisti čas pisali mediji. Franc je bil vedno zagovornik zdrave kmečke pameti – ne gradi novih trgovin, če nima privarčevane vsaj polovice naložbe, in ne gradi tam, kjer so cene zemljišč prenapihnjene. Pazi tudi, da so vse njihove trgovine rentabilne. Podjetje ni nikdar imelo ne finančnih ne likvidnostnih težav, od prvega leta in vse do danes beležijo stalno rast.

V letu 2020 so imeli že 170 milijonov prihodkov od prodaje, 12 milijonov čistega dobička in 60 milijonov kapitala ter 730 zaposlenih. Vajenec Franc Jager iz Laš je sčasoma postal največji slovenski trgovec.

Še danes, uradno upokojen, dela od jutra do večera in še ponoči. Kupil je hotel na Murterju in ga prenovil, podobne načrte ima na Pagu, ima zemljišče v Ljubljani in Mariboru, kjer želi graditi stanovanja, dokončuje stanovanja v Rogaški Slatini, ureja posestvo v Braziliji … A še preden zaključi en projekt, že najde drugega in tretjega … Zakaj? »Zato, ker preprosto rad delam. Ker je to moj način življenja.«

.

Leta 2020 je vodenje in lastništvo podjetja Jagros doo v celoti prepustil svojim trem sinovom. Statistično le okoli 10 % družinskih podjetij preide na mlajšo generacijo, ostalih 90 % se jih bodisi proda ali propade že v drugi generaciji. Podjetje Jagros doo ni le v teh desetih procentih, ampak je celo vzor dobrega prenosa in učni primer za mnoga ostala družinska podjetja, saj sinovi Aleš, Boštjan in Miha zelo uspešno gradijo zgodbo trgovin Jager naprej. Do danes so še povečali podjetje, imajo že preko 800 zaposlenih. V podjetju so že aktivni predstavniki tretje generacije njihove družine. Njihova moč temelji na izkušnjah dveh generacij in globoko zasidrani volji po uspehu in jasnih vizijah za prihodnost.

Ali Franc z družino nakupuje v prodajalnah Jager? “Ja, kje pa?” na to odgovori. “S težkim srcem bi zapravil svoj denar drugje.”

Slovenija potrebuje vzore podjetništva. Vzore stabilnega poslovanja in dobre ponudbe, prilagojene željam potrošnika. Potrebuje tudi dobre prakse prenosa lastništev podjetja na naslednje generacije. Prav tako potrebuje vzore uspešnih ljudi, ki še vedno ohranjajo skromnost, kmečko logiko, preprostost in človeškost. Potrebuje vzore, ki jim je ob vsem uspehu iskreno mar za ljudi, za odnose in za doprinos celotni skupnosti.

Poleg tega Slovenija potrebuje vzore podjetij, ki kljub stalni rasti in izjemnim uspehom ostajajo v Sloveniji in ohranjajo slovensko lastništvo. Za dolgoročno udobno življenje v naši čudoviti deželi potrebujemo pravi odnos do lastnega kapitala.

Vse to je Franc Jager. Ena najuspešnejših slovenskih poslovnih zgodb, ki dokazuje, kako lahko preprost fant iz majhne slovenske kmetije ustvari svoje sanje in močno vpliva na gospodarstvo države. Franc je.

“Nismo največji, nismo najmočnejši, želimo pa biti najboljši.” Trgovine Jager

Za najboljše stvari v življenju se moraš zelo potruditi. Terjajo čas, terjajo vztrajnost in terjajo veliko energije. Morda nam tudi zato postanejo najdragocenejše.

Iz knjige Franc Jager

Lepe misli iz knjige Franc Jager

Pritoževanje mu je bilo vedno tuje, iskanje rešitev pa vsakodnevni pristop, povsem normalen in logičen. Zakaj bi se človek pritoževal nad stvarmi, ki jih ni mogoče spremeniti? Tiste sprejmeš. Zakaj bi se pa pritoževal nad stvarmi, ki jih lahko spremeniš? Tiste pač spremeni.

Denar le malokoga osrečuje. Osrečujejo namreč grajenje, ustvarjanje, delo, vztrajnost ter celotna pot manjših in večjih uspehov, ki osmislijo tudi težje dni in preizkušnje.

Toda ne gre le za številke. Gre za odnose. Ali ni povsem normalno, da moraš storiti vse, kar je v tvoji moči, da se ljudje ob tebi počutijo dobro?

»V življenju imaš dnevno veliko bitk. Ne moreš se bojevati v vseh, ne moreš niti prisostvovati vsem. Modrost je, da znaš pametno izbirati, za katero bitko se je vredno potegovati in od katere se preprosto umakneš. Ne zato, ker ne verjameš v pravilnost svojega razmišljanja, ampak zato, ker preprosto ne moreš zmagovati na vseh področjih. Zato izbiraj, za kaj se boš zavzemal in kaj boš opustil.«

Skrivnost uspeha? »Delaven moraš biti,« samo reče in pusti v razočaranju vse tiste, ki iščejo nek zapleten napoj. Po nekaj trenutkih tišine za razmislek pove le še: »Dolgoročno pa moraš paziti, da ne prevlada napuh, da imaš pošten odnos in da se te drži kmečka vztrajnost.« Kratko, jedrnato.

“Da si svoboden. Da se čutiš svobodnega, svobodno odločaš o svojem delu in prostem času – to je zame največji uspeh.«

Ko počnemo nekaj z ljubeznijo, s to pozitivno energijo ljubezni, je vse lepo in se počutimo dobro. To je smisel življenja.

Kaj o knjigi pravi dr. Jure Knez, Dewesoft?

Zgodba Franca Jagra bi bila lahko neznana kot mnogo drugih zgodb fantičov in deklet na kolesu z iskricami v očeh. Veliko srečo imamo, da je pred nami zapisana zgodba slovenske izvedbe ameriških sanj, ki dokazuje, da se da praktično iz ničesar s trdim in predanim delom ustvariti izredno uspešno podjetniško zgodbo.

Zgodba odstira pogled v čas trdega socializma, v čas, ko je bilo podjetništvo ne samo nezaželeno, temveč tudi prepovedano. Bralcu prepušča sodbo, ali je švercanje levisk iz Italije podjetništvo ali prekršek. Da bi dobro razumeli razliko, se je potrebno prestaviti v tisti čas. V običajnih sistemih je povsem normalno, da trgovci kupujejo stvari, kjer so cenejše in jo prodajajo tam, kjer so dražje. Resnici na ljubo smo tudi na skrivaj tihotapili instrumente iz Avstrije, da smo na njih ustvarjali programsko opremo, ki je obšla cel svet. Čudni, kot smo, smo jih potem pretihotapili tudi nazaj v Avstrijo.

Franc Jager je bil v pravem času na pravem mestu, da je ustvaril na prehodu sistemov svojo prvo trgovino in potem iz nje trgovski imperij, spomni pa nas na množico podjetnikov pred njim, ki so imeli prav tako iskro v očeh, pa niso imeli možnosti, da jo izkoristijo v celoti. Zgodba nas tako mora vedno opomniti, da moramo skrbno ohranjati demokracijo in svobodo, saj s tem damo prihodnost našim otrokom in vnukom.

Zelo pomembna lekcija zgodbe je prehod generacij, s katerim se srečujemo prve generacije podjetnikov, kjer pa imamo v Sloveniji zelo malo izkušenj. Želeli bi si prebrati še več takih zgodb, saj nam dajo vpogled v izzive in rešitve na tej poti. Premnogo prehodov, ne glede na velikost premoženja se konča z bolečino in tudi Francu kljub izjemni vzgoji otrok ter zelo uspešnemu prehodu ni bilo prikrajšano vsaj nekaj te bolečine.

V vsej knjigi pa mene osebno najbolj prevzame neverjetna življenjska energija, ki Francu še danes ne pusti, da bi v miru užival sadove svojega dela, temveč vedno znova in znova odpira nove projekte in ustvarja nove zgodbe. Dragi Franc, najlepša hvala, da si z nami delil svoje skrivnosti, uspehe, izzive in razmišljanja v zgodbi, ki si zagotovo zasluži živeti večno.

Denar le malokoga osrečuje. Osrečujejo namreč grajenje, ustvarjanje, delo, vztrajnost ter celotna pot manjših in večjih uspehov, ki osmislijo tudi težje dni in preizkušnje.

Iz knjige Franc Jager

O avtorici

Bodi, kar si; delaj, kar te veseli, je njeno osnovno vodilo.

Petra Škarja je avtorica več knjižnih uspešnic, med katerimi je najbolj poznano delo CAMINO – Od suženjstva do svobode, ki je bila v Sloveniji prodana že v več kot 8000 izvodih. Avtorske pravice enega svojega dela je prodala celo na Kitajsko. Piše tudi knjige uspešnih slovenskih podjetnikov: Franc Jager – Trgovine Jager, dr. Jure Knez – Dewesoft, Tanja Skaza, Smiljan Mori in drugi.

A ni le pisateljica, je tudi podjetnica. Pri svojih 19ih letih je se podala na samostojno podjetniško pot. Poleg svojega lastnega podjetja je soustanovila (in kasneje prodala) podjetje 500 podjetnic d.o.o., ki je organiziralo takrat največji dogodek za podjetnice v Sloveniji. Iz ljubezni do knjig je za tem ustanovila Založbo 5KA, za katero so prejeli zlato priznanje za inovacijo. Tako v Sloveniji kot tudi v tujini predava o knjigah in podjetnosti, mlade pa spodbuja, naj delajo tisto, kar jih res veseli, saj v tem vidi najpomembnejši temelj sreče in uspeha.

V tej predanosti spodbujanja mladih je začela sodelovati s podjetniškim pospeševalnikom Katapult, kjer je vodja strateškega razvoja in kreatorka vsebin. Za njen izobraževalni program Mozaik podjetnosti so prejeli evropsko priznanje European Enterprise Promotion Award (evropsko priznanje za promocijo podjetništva).

Knjige, narava, kreativnost, podjetnost, odnosi – vse to ji je res ljubo.

Petra Škarja, CAMINO - Od suženjstva do svobode

Ostale knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3