ZATE OČKA

STAŠA TOPOLOVEC

Ilustrirala: Anja Petrarca

.

Očka je srečen, kjerkoli že skupaj smo, tudi če je na tleh, mu je z menoj lepo. Zato je to zate, očka, da ne pozabiš name, tudi ko odrastem in bom nekje drugje …

Čudovita knjiga, ki je prijetno darilo za vse očke, očije, atije … Prav tako pa je inovativen način za otroško spodbujanje zavedanja pomena medsebojnih vezi med starši in otroki.

Število strani: 32     Prva izdaja: December 2023     Vezava: Trde platnice

Redna cena: 18,50 €

.

.

zate ocka stasa topolovec

To je zate, očka, da ne pozabiš name, tudi ko odrastem in bom nekje drugje …

tvoj sin / tvoja hčerka

Pokukajte v knjigo

.

Očku objem vedno pomaga in ga razvedri,
še posebej, ko je utrujen in če ga kaj skrbi.
Velikokrat na tleh sedim in razmišlja o mami,
medtem ko naslanjam se na njegovi rami.

Ni me strah pasti na tla, zato padec, pozor,
ko zrastem, bom kot očka, ki je moj vzor!
Če je tvoj očka kdaj na tleh, mu steci v objem,
če si majhen ali velik, to je pravilo brez izjem.

Kdo je Staša Topolovec?

Staša Topolovec, študentka psihologije, žena in v prvi vrsti mamica dvema malčkoma, ki sta me na življenje spet naučila gledati skozi otroške oči.

Rada pobegnem iz sveta polnega pričakovanj in obveznosti, ki se vrti s takšno hitrostjo, da mu včasih ne uspemo niti slediti. Največkrat s pisanjem, velikokrat z branjem in včasih s potovanjem. Tako se lahko distanciram in spočinem od vse norosti in kaosa.

Konstantno delo in razdajanje za druge še lahko še navidez močnega človeka iztiri in pahne “na tla”. Prav zato sva se natanko dve leti nazaj odločila božično-novoletne praznike preživeti nekje daleč vstran od vsega. Med potovanjem sem ju opazovala, koliko jima ti skupni trenutki pomenijo. Mož se je z veseljem vživel v Svitov otroški svet, kjer je vse tako lepo in enostavno, jaz pa sem lahko maksimalno uživala med fotografiranjem in pisanjem.

Bližal se je možev rojstni dan. Želela sem popolno darilo, ki bi ga sin podaril svojemu očku. Nisem ga našla, zato sem ga ustvarila sama. Trideset kitic, za njegovih trideset let.

Zraven Svita pa so seveda bili navdih tudi drugi otroci, ki so potovali zraven. Prav zato je nastala zgodba, v prvi osebi, v kateri ni uporabljen in določen spol ter je lahko ta otrok deček ali deklica, da se z njo lahko poistovetijo prav vsi.

Čeprav je nastala že mnogo pred rojstvom drugega sina, je sedaj dobila za nas še veliko večji pomen. Svenovo rojstvo nas je zelo zaznamovalo, saj se je trenutek, ki bi moral biti eden izmed najsrečnejših v življenju, sprevrgel v nočno moro. Svet se nama je ustavil v skrbeh. Ni hujšega kot gledati otroka, kako se bori za življenje. Težko je bilo izbrati tiste prve in prave besede, pa vendar je možu to uspelo. Obljubil mu je, kaj vse bomo skupaj doživeli, ko pride domov. Takoj sem vedela, da opisuje trenutke, ki so zajeti v tej zgodbi in so se ga resnično dotaknili.

Zate očka je knjiga, v kateri otrok očetu predstavi, kaj vse počneta skupaj, opisuje, kako veliko vrednost imajo trenutki, ki so nam včasih samoumevni, in nas opomni, da je življenje lepo, tudi če smo na tleh. Namenjena je samo njim – otrokom in najboljšim očkom, očijem, atijem, tatijem … tega sveta!

stasa topolovec zate ocka avtorica

.

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3