Junaki prvega nadstropja

Zgodbe zbrala: Petra Znoj

.

Zbrane zgodbe nedonošenčkov

Včasih moraš bitko za življenje biti že, ko si velik komaj za dlan. To so najmanjši junaki in njihove zgodbe o veliki borbi za življenje.

To so zgodbe o malih bitjih z ogromno moči. To so zgodbe o borcih. O junakih, velikih manj kot naša dlan.

Mamicam in očetom, ki se soočijo s podobno informacijo, dajejo podporo in motivacijo. 

Število strani: 88     Prva izdaja: November 2023     Vezava: Mehke platnice z zavihki

Redna cena: 16,90 €

DECEMBRSKA AKCIJA: Ob naročilu knjige dobite luštno darilce – malo knjižico lepih misli; za upanje, pogum in nasmešek na obrazu.

.

.

petra znoj junaki 1 nadstropja knjiga tri

Vsem, ki so danes v 1. nadstropju, sporočam, da samo še malo. Dnevi in tedni bodo minili hitreje, kot se vam danes zdi, in skupaj s svojimi sončki boste kmalu doma, kamor spadate. Vse bo dobro.

Mamica Maša – iz knjige Junaki prvega nadstropja

Pokukajte v knjigo

10. julija 2019 sem v začetku 30. tedna nosečnosti ležala na oddelku E ljubljanske porodnišnice. Namesto na morju sem potovalko razpakirala tu. Razmišljala sem o tem, da doma nimam ničesar, ne sobice za svoja dvojčka, ne oblek, ne flašk … Ničesar, medtem ko so mi v glavi odzvanjale besede ginekologinje: »Zastoj rasti … Nosečnost bo treba zaključiti …«

V šoku sem sedela na postelji in premlevala, kaj so mi povedali. 900 gramov! Manjši dvojček ima 900 gramov! »Kaj to pomeni? Ali sploh lahko preživiš z 900 grami?« sem spraševala. »Ne vemo, bomo videli. Bo pa zagotovo boljše zunaj kot notri.«

Verjetno nisem prva, sem pomislila. Več ur sem brskala po spletu in upala, da bom naletela na kakšno pozitivno zgodbo, ki mi bo dvignila motivacijo. Spomnim se razočaranja, ki me je prevzelo, ko je nisem našla, strahu – počutila sem se, kot da nekdo sedi na mojem prsnem košu –, nisem mogla dihati. In takrat sem se odločila, da ko pridemo iz porodnišnice in se življenje uteče, začnem zbirati zgodbe mamic nedonošenčkov, da tistim, ki pridejo za nami, damo nekaj zagona, motivacije in občutka, da niso same na tem svetu.

Petra Znoj

Kdo je Petra Znoj?

Petra Znoj je mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu, ki sta tudi navdih za začetek Junakov prvega nadstropja.

Rodila se je v Ljubljani, leta 1989, in v študentskih letih potovala po svetu. Je diplomirana novinarka, ki vedno rada raziskuje ter pripoveduje zgodbe ljudi in pokrajin. Po rojstvu sinov je začela pripovedovati zgodbe malih borcev, ki si zaradi njihove moči in borbe, zaslužijo biti postavljene na domače knjižne police.

Poleg tega je ponosna lastnica dveh kužkov, theta healing terapevtka, za katero je vsak dan nov izziv, ne glede na to, kaj s seboj prinese, pa če je to potop v čeber ledu ali pa samo obisk knjižnice z malima junakoma.

petra znoj junaki prvega nadstropja knjiga

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3