Minljiva

Paulina Lina

Ilustrirala: Hana Ribić

Dve dijakinji sta ob izjemni podpori učiteljice ustvarili to knjigo. Bravo učiteljici, ki je res našla in spodbudila biser pisanja – o Paulini bomo v knjižnem svetu zagotovo še slišali.

O knjigi: “Minljiva je njena zgodba. Zgodba o minljivosti, begu, strahu, iskanju miru in upanju. Minljiva z vsako besedo postaja bolj resnična, z vsako zgodbo bolj večna. Takt tiktakanja urnega kazalca narekuje tempo kratkih zgodb in preide v zvok teka po makadamu, hlastajoče vdihe, pljuskanje vode in vretje kave v kafetieri.”

V besede ujeti trenutki, vtisi in najbolj minljive misli so postale nesmrtne.

Število strani: 104     Prva izdaja: Junij 2023     Vezava: Trde platnice

Redna cena: 14,70 €

.

.

paulina lina knjiga minljiva 3d

O njej bomo v knjižnem svetu zagotovo še slišali. Prav neverjetno je, da dijakinja tako močno zaznava in opazuje čustva in doživljanja ljudi, kar je spretno zapisala v zgodbah knjige Minljiva.

Petra Škarja

Pokukajte v knjigo

Ne, nikogar ni bilo z njo.

Ostro piskanje čajnika jo je dvignilo s stola. Toplota v ognju pokajočih drv ji je oblila noge. Ročaj čajnika je prijela z rokavico, odprla ventilček in tekočino prelila v skodelico. Žareč zvok vrele vode se je razlezel po prostoru in segrel še njene roke. Pomešal se je z motnim šumenjem radia, ki ni lovil nobene postaje.

Skozi dan ga je premikala po majhnem prostoru in neuspešno raztegovala anteno. Kdaj je skozi brenčanje zaslišala nekaj podobnega pridušeni melodiji, a vsakič je po nekaj trenutkih izginila. Tišina jo je morila, a hkrati je po njej hrepenela. Osvobajala jo je, jo hranila. Vpijala jo je in jo hkrati želela ožeti iz te hladne hiše.

S skodelico v roki je sedla in kot drva v peči je stol počil pod njeno lahko težo. Stol, na katerem se je prvič smejala. Stol, kjer je spoznala, kaj je sreča. Kjer je vedela, da lahko ljubi. Da je ljubljena.

Stol, kjer je bila varna. Odprta vrata so razkrivala pogled na rob postelje, kjer je lahko zaspala. Kjer je ni težek vlažen zrak dušil vso noč. Kjer ji je bilo kljub mrzli zimi toplo, čeprav se je ponoči zbudila šklepetajočih zob in modrih ustnic.

Kjer je lahko zadihala, ne da bi se pljuča na pol poti ustavila. Bilo je dovolj zraka zanjo. Za vse. Lahko je zavzela, kolikor prostora je želela. Lahko se je razvila iz skrčene bube, dvignila glavo, da ji je sonce pod očmi izrisovalo pajkaste sence trepalnic.

Lahko je pobožala žilasto roko, ki jo je ljubila. Za trenutek je bila mlada.

Za trenutek je bila otrok. Sirota, ki ni smela biti. Lahko je jokala zaradi praske na nogi. Verjela je, da ji bo obrisala solze in poljubila rano.

Žilasta roka se je oklenila njenih prstov, a žile so se sušile. Ostale prazne.

Stala je pred pragom in požirala solze. Roke, ki bi jih posušila, ni bilo več. Ustnice, ki bi jo poljubile, so odšle z njo.

Kdo je Paulina Lina?

Radovedna, vztrajna, občutljiva, zasanjana. Sem Paulina Lina in vem, da sem poleg številnih pridevnikov, ki me lahko opišejo, predvsem mlada opazovalka in zapisovalka zgodb.

Vtise, misli in občutja oblikujem v zgodbe, da skozi list belega papirja zadiši poletni asfalt v popoldanskem dežju in črke zasvetijo v soju žarkov zahajajočega sonca. Svoje zgodbe si predstavljam kot impresije, ki nazadnje oblikujejo sliko posameznikov okoli nas, mene same, mogoče pa se v njih najdete tudi vi.

Čeprav se zdi klišejsko, me vedno znova navdušuje, da lahko nekaj tako minljivega, kot je en sam trenutek v našem dnevu, zapišemo in ujamemo v večnost. To pa je tudi razlog, da v pisanju vedno znova iščem zatočišče in se vanj vedno znova zaljubljam.

paulina lina knjiga

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3