SAM BOG NAJ JO BERE

ALENKA ČURIN JANŽEKOVIČ

Zapisala: PETRA ŠKARJA

.

Alenka Čurin Janžekovič je upokojena učiteljica in ravnateljica, ki je bila vedno srčno predana temu plemenitemu poklicu. Ples, klavir, petje in zganjanje neškodljivih norčij, prepojenih s humorjem, so ji življenje bogatili na način, da nas lahko skozi svojo zgodbo nauči – kako zares ŽIVETI.

A kot ima vsaka pravljica svojo temo, tako jo ima tudi Alenkino življenje – že od rojstva živi z Morquijevim sindromom – polisaharidoza IV, ki prizadene sklepe. Zaradi pomanjkanja enega od encimov za presnavljanje sladkorja hrustanec in kosti pri tej bolezni dobesedno razpadajo. Zanjo ni zdravila.

Ne boji se smrti. Boji pa se, tako kot mnogi drugi, bolečine, dolgotrajnega vegetiranja na bolniški postelji, odvisnosti od pomoči drugih … Zato se je trdno odločila, da si takšnega tretjega življenjskega obdobja ne želi živeti in si je uredila človeku dostojanstveno slovo – evtanazijo v Švici. To svojo odločitev ves čas čuti tudi kot poslanstvo, da pomaga še drugim … Zato tudi ta knjiga.

Redna cena: 23,00 €

DECEMBRSKA AKCIJA: Ob naročilu knjige dobite luštno darilce – malo knjižico lepih misli; za upanje, pogum in nasmešek na obrazu.

.

.

Lepe misli iz knjige

Razumem vse, ki pravijo, da je življenje lepo. Ni le lepo – krasno je! Razumem pa tudi vse, ki pravijo, da je življenje trpljenje. A če ne bi bilo tega kontrasta, morda tudi ne bi bilo te knjige.

A kaj bi bila ljubezen brez metuljčkov, kaj dosežki brez truda in kaj življenje, če na koncu nimaš takih zgodb? To so zgodbe navihanosti in nespametnosti, zgodbe smeha in radosti, o katerih lahko razlagaš ob večerih ali jih nekoč nekdaj zapišeš v knjigo, da bi vsej mladini sporočil – uživajte življenje! Hitro, prehitro mine.

William Artur Ward je čudovito povedal: »Povprečen učitelj pove. Dober učitelj razloži. Odličen učitelj demonstrira (prikaže). Izjemen učitelj navdihuje.«

Včasih smo se smejali, drugič jokali. Takšno kot je pač življenje.

Življenje gre dalje. Ne čaka, da izjokamo žalost. Ne čaka, da se postavimo na noge. Ne izbira, ne pomiluje in ne tolaži. Preprosto – gre naprej.

Življenje je zanimiva reč. Čudežno pride, hitro odide. Drži te v nevednosti, kaj prinaša jutranji dan, kot bi te vsak korak sproti učilo, da živi tukaj in zdaj. Kar imaš, je ta trenutek, in moč, da iz njega povlečeš najlepše. Od preteklosti obujajmo le spomine, ki nas osrečujejo, za prihodnost pa se predajajmo milemu sanjarjenju, ki nam prikličejo nasmeške, a ne delajmo velikih načrtov, še manj pričakovanj. Bolj ko se oklepaš prihodnosti, več razočaranj te bo zadalo. Zato živimo za ta dan, za ta trenutek. Zapojmo, zaplešimo, se nasmejmo in objemimo.

V medijih

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Radio Ognjišče: Alenka Čurin Janžekovič >>

Alenka Čurin Janžekovič v oddaji Za štirimi stenami >>

Alenka Čurin Janžekovič v oddaji Zvezdane Mlakar

Ko se združijo čudovita zgodba in plemenito poslanstvo …
… se najdeta dve dami in ustvarita knjigo SAM BOG NAJ JO BERE

.

Alenka Čurin Janžekovič je upokojena učiteljica in ravnateljica, ki je bila vedno srčno predana temu plemenitemu poklicu.

Petra Škarja je avtorica več knjižnih uspešnic, med katerimi sta najbolj poznani knjigi CAMINO – Od suženjstva do svobode in AKROBATI.

Alenka Čurin Janžekovič
petra skarja zalozba 5ka katapult2

To ni spremna beseda

NATAŠA GREGUR, ki je prispevala uvodni in zaključni tekst v knjigi Sam bog naj jo bere

Od najinega spoznavnega pogovora ‘ko jih bo bog dal’ je minilo že več kot 4 leta.

Ob turbulentnem čase ob soočanju z neplodnostjo, neuspeli prvi nosečnosti, preko neopisljive radosti težko pričakovanega otrok, našega pingvinčka – zamrznjenčka iz epruvete, pa vse to bolečega spoznanja in sprejetja invalidnosti otroka, me je večinoma bolj od daleč, a vendar skoraj intimno čustveno blizu, ves čas spremljala Alenka.

Ob vsakem mojem še tako težkem in nesrečnem dogodku, me je pogovor z njo vedno presunil, včasih tudi šokiral, a ko sem spoznala, da me resnično razume, mi je bilo lažje in bolje. Nisem se počutila tako osamljeno. Pred njo ni bilo laži in napravljanja. Iskreno sem lahko govorila o najglobljih, najbolj temačnih mislih in prebliskih, o najbolj skritih željah in namerah. Skupaj sva se lahko jokali in točili krokodilje solze, tulili v luno ali se režali kot najbolj nori opici. Skupaj sva lahko fantazirali o romantičnih aferah, o katerih vsaka zase niti misliti ni upala in kot srednješolki načrtovali fiktivne skoke čez plot, ki jih itak nikoli ne bi izvedli.

Ob njej in z njo sem lažje uvidela resnični problem in sprejela vse svoje izzive.

Alenka je vedela, o čem govorim, ko se je šlo za vprašanje materinstva – ali bom imela privilegij roditi otroka? Kako ne bi, saj se je sama o tem tudi veliko spraševala in se na koncu temu naravnemu ustroju materinstva morala celo odreči.

Alenka je vedela, o čem govorim, ko se je šlo za postoperativno okrevanje, ko se je šlo o strahu pred boleznijo in minljivostjo, saj se je z vsem tem sama veliko večkrat srečala kot jaz.

Alenka je vedela, o čem govorim, ko nisem razumela svojega prvega, posebnega otroka. Zakaj ni pričakovanega napredka, ko vlagamo toliko truda v to? Kako ne bi, saj je sama na svoji koži izkusila, kako si nemočen pred voljo telesa, pred njegovo biologijo, pred pogoji, ki jih postavlja »dodatek«, genetika ali poškodba.

Alenka je vedela, o čem govorim, ko se je šlo za sprejemanje drugačnosti in vseh njenih posebnosti, saj je sama to drugačnost živela.

Alenka je vedela, o čem govorim, ko se je šlo za skrivanje za masko, za prisiljeno dobro voljo in za zaigrano veselje. Kako ne bi, saj je bila mojstrica v tem, kako skriti tisto neznosno bolečino, ki ti ne da niti misliti.

Alenka je vedela. Alenka ve, o čem govorim.

Ob njej in z njo sem lažje našla svoje mesto v družbi in uzrla ter izbrala pravo pot, po katerih hodim.

Takšna je Alenka. Hitro in brez zadržkov te spusti k sebi, in če ji daš priložnost, ti hitro zleze pod kožo in te ne izpusti več. Tudi sam je ne moreš izpustiti.

Razumem vse, ki pravijo, da je življenje lepo. Ni le lepo – krasno je! Razumem pa tudi vse, ki pravijo, da je življenje trpljenje. A če ne bi bilo tega kontrasta, morda tudi ne bi bilo te knjige.

Alenka Čurin Janžekovič

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3