Super predavanje dr. Jureta Kneza (DEWESoft d.o.o) na izboru mladega podjetnika leta:

“Vsaka poslovna pot se začne z željo, vizijo in idejo izdelka ali storitve. Začrtamo si cilj potovanja, kot si izberemo visoko goro, ki jo želimo osvojiti.

Vsak človek si želi uspeti, le redko kdo pa ima željo prevzeti popolno odgovornost za to. Ali je sposoben ali ne je drugo vprašanje, glavno je ali sploh ima željo. Pa tudi želja ni dovolj. Vse preveč poslovnih idej se rodi in utoni v pozabo ob kozarcu piva s prijatelji. Za to, da resnično pridemo na vrh, je potrebno še veliko več. Potrebujemo odločnost, strast, dobro strategijo.

Samo najbolj vztrajni se lahko veselijo uspešnega vzpona na svojo goro, na svoj piedestal želja. Čim višji je naš cilj, tem slajši je uspeh.

Ne smemo pa pozabiti, da so visoke gore praktično neosvojljive, če se jih lotimo sami. Najpomembnejša je ekipa, s katero bomo osvojili vrh. Pozabite vseh tisoč Facebook prijateljev, ti nas ne pridejo obiskat, ko smo bolni. Dovolj bo peščica pravih prijateljev, ključnih ljudi.

Pri tem ne pozabiti poslovnega dela podjetja – pravno ozadje in stabilna finančna struktura, na kar tehniki dostikrat pozabimo.

Nemogoče je konkurirati deželam Vzhoda z izdelki z nizko dodano vrednostjo, zato je izredno pomembno tudi znanje. V času interneta znanje še nikoli ni bilo tako dosegljivo kot danes. Ne smemo se podcenjevati – naše šole nam dajo dovolj znanja in odprtosti duha, da smo sposobni izdelati vrhunske izdelke. Po drugi strani pa se ne smemo precenjevati – dostop do tega znanja imajo tudi drugje po svetu, zato se moramo stalno kaliti in biti hitri. Viri znanja so različni. Danes se večina stvari da naučiti na Youtube videih. Pa vendar še vedno obstaja nek zlati set knjig, pomembnih za rast osebnosti. Ena izmed njih je zagotovo Jonatan Livingston Galeb pisatelja Richarda Bacha.

Na predavanju je dvignil izvod omenjene knjige in jo ponudil prvemu poslušalcu, ki si želi stopiti na podjetniško pot, ima pogum priti na oder in se predstaviti. Brez premišljanja se je javil mlad fant, ki je suvereno predstavil sebe in svojo vizijo. Dobil je knjigo. “Vem, da bo prišla v prave roke …”

Vendar pri tem ni zaključil z izzivi publike dvestotih poslušalcev, ki jih je vprašal ali je res samo eden tak, ki si želi biti podjeten. Po dolgih trenutkih mučne tišine se je javil še en fant in prišel na oder. “Kaj misliš, koliko knjig sem prinesel s seboj?” ga vpraša Jure. “Bojim se, da samo eno …” je z rahlo nelagodnostjo ugibal. “Ja, res je. Samo eno. V življenju se pojavijo priložnosti, ki jih izkoristimo ali pa ne. Ne smemo imeti cilja biti drugi, moramo si želeti biti najboljši.”

Ko se je mladi pogumnež želel kar pogrezniti v tla, ga je Jure pohvalil za pogum in vliv motivacije z besedami, namenjenimi publiki: “Ta fant je bil tokrat drugi, naslednjič pa bo zagotovo prvi. Ne bojmo se porazov, poraz je samo pot do uspeha.

Ostali morate šele začeti zbirati pogum, da spoznate sami sebe in v srcu prižgete strast, ki je potrebna, da premagaš ovire, ki te čakajo na poslovni poti.”

Predavanje je zaključil z: “Z internetom, startup sceno, Kickstarterjem, blockchain in ICO tehnologija ima ta generacija najboljše možnosti uspeha v vsej zgodovini človeštva. Just do it!”

dr. Jure Knez, DEWESoft d.o.o.