PRVO LETO MAMA

Ana Rozman

.

Pred vami je resnična knjiga o prvem letu materinstva. Je čudovito darilo za bodoče mamice.

Avtorica je v njej popisala veliko lepih trenutkov, ki jih doživi novopečena mati, pa tudi tiste težke in temne, ki pogosto ostanejo zamolčani. Biti mama je hkrati lepo in zahtevno. Mama se včasih počuti, kot da lebdi na krilih svoje materinske ljubezni in da zmore vse, včasih pa pade globoko v najtemnejše dele svoje psihe, iz katerih le stežka najde pot nazaj. Kako si lahko pomaga, da ohrani sebe in obenem ljubi svojega otroka – tudi o tem govori ta knjiga.

“Z Nikom sem šla prvič ven deset dni po porodu. Dala sem ga v lupinico in ga odnesla na klop ob Ljubljanico. Bil je lep spomladanski dan. Z Markom sva sedela v tišini, Nik je ravno zadremal. Vrbe so se nežno zibale v vetru. Nedaleč stran je neki moški racam v reko metal kruh. Vse je bilo nekako isto kot prej. Pa vendar za naju popolnoma drugače.”

Strani: 88     Prva izdaja: april 2019     Vezava: Mehka vezava z zavihki

Redna cena: 19,90 €

.

Kdo je Ana Rozman?

Sem novinarka in učiteljica Shakti dance-a (Joge plesa). Zaposlena sem na Radiu Slovenija, v uredništvu za kulturo. To delo me zelo veseli, saj sem v vsakodnevnem stiku s pisatelji, ilustratorji, igralci in se z njimi pogovarjam o njihovem delu. Vedno me je navdihovalo to, kako umetnik ustvari nekaj iz nič. Iz njegove globine pride nekaj izjemnega, nekaj kar navdihuje druge in jim vrača vero v lepoto, v dobro. Tako vidim umetnost. Nekaj, kar nas vrača v stik s sabo, kar nas odpira za presežno. Zato imam res rada svoje delo.

Moja velika ljubezen sta tudi joga in ples in z velikim navdušenjem poučujem prakso poimenovano Shakti dance (Joga plesa).

Sicer pa sedaj tudi že mamica :)

ana rozman prvo leto mama

Drage mamice; želim vam pogumno raziskovanje. Samo enkrat v življenju ste PRVO LETO MAMA. Naj to leto šteje.

Ana Rozman, Prvo leto mama

Lepe misli iz knjige

sak otrok je svoja zgodba in prav tako vsaka mamica materinstvo ter vstop v starševsko vlogo dojema drugače. Za nekatere je materinstvo šok, za druge nekaj povsem samoumevnega in logično obdobje v življenju ženske.

Pomislila sem na vse tiste ženske, za katere sem vedela, da so takoj zanosile, in se primerjala z njimi: zakaj pa jaz ne morem? Neučakana sem bila, priznam. Ampak kako si lahko karkoli drugega, če si pa noro želiš otroka? Neučakanost je za žensko, ki se trudi zanositi, povsem naravno stanje.

Začela sem živeti svojo nosečnost dan za dnem. Dobesedno. Imela sem dobre dneve, pa tudi nekatere zelo slabe. Kakšen dan sem bila kot cunja, utrujena do onemoglosti.

Materinstvo me neverjetno spreminja. Življenje postaja lahkotnejše. Bolj iz srca se smejim, bolj iz duše občutim hvaležnost za vse, kar imam. Vse, kar ni ljubezen, pada iz mojih žepov. Bolj se zavedam minljivosti in smrti.

Ko otrok raste, nas pred našimi očmi vsak dan uči o minevanju, o spremembi kot edini stalnici življenja. S svojo pojavo nas opominja: osredotoči se na bistveno, ne spreglej lepote trenutka, bodi čuječen, bodi tukaj, ljubi s polno mero, smej se na široko. Vsakomur želim, da bi ga starševska vloga presvetlila, oplemenitila. Škoda bi bilo, da jo vzamemo kot breme ali kot nekaj, kar je v življenju samoumevno. Starševstvo nas prek našega otroka vrača v stik z lastnim notranjim otrokom. S tisto igrivostjo, hudomušnostjo in nedolžno radovednostjo, ki je v nas. Nismo je izgubili, le potisnili smo jo vase.

Pridobila sem še eno vlogo v življenju – biti mama. In ta vloga je krasna. Ne glede na to, kako je včasih težko, je ne bi zamenjala za nič na svetu. Moč ljubezni, ki jo mati čuti do svojega otroka, je neizmerljiva. Tako silna je, da bi lahko premikala gore. Preprosto ljubi ga. Nežno. Globoko. Iskreno.

Prelistajte

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Ostale knjige

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3