Nekoč so bile vloge ženske in moškega jasno določene. Ženske so veljale za bolj intuitivne in spretne v pogledu na celoto, medtem ko je bil moški zaščitnik in aktivni akter za realiziranje opravil. Ja, drži, da so bile ženske v preteklosti velikokrat zatirane, v pretirani ponižnosti pa dostikrat tudi izkoriščene. Drži tudi to, da so moški dostikrat izkoriščali svojo družbeno in fizično moč.

A moderna družba je v svojem razvoju šla morda preveč iz ene skrajnosti v drugo. Prava moškost in prava ženskost postaja le še zgodba v zapisanih knjigah o zgodovini. Ženske so začele prevzemati vajeti v svoje roke in si v dokazovanju moškim nalagati bremena, ki naj bi bila domena moških. To, kar pa naj bi kot ženska opravljala zase in kjer je najmočnejša, pa se je zaradi pomanjkanja časa začelo zanemarjati. V družini naj bi ženska poskrbela za zakurjeno ognjišče, od koder bo sevala toplina v dom in prinašala prijetno valovanje harmonije in ljubezni.

 

smisel zivljenja zlatka skok knjiga

 

A v družbi, ki poveličuje produktivnost, denar in poslovne dosežke, spodbuja pa se individualnost, ženske v energijskem smislu postajajo vse bolj podobne moškim. Ob tem so pozabile, da so v prvi vrsti ženske, mame, partnerke. S tem pa so v družini povzročile veliko energijsko neravnovesje in primanjkljaj očetovske energije, po kateri sinovi tako kličejo in hrepenijo. Ženska je počasi pričela dobivati na moči in premoči.

Starši pa največkrat še dodajo svoj pečat pri nepremišljenem ravnanju s sorojenci. Deklice in dečki se rodijo s približno enako težo. V razvoju moške vrstnike deklice glede na isto starost celo prehitijo. Spoštljiv odnos do ženske bo fant pridobil z zgledom očeta in njegovega odnosa do njegove mame. Energija očetov bo prehajala na sinove, ki jo bodo srkali kot goba, ker hlepijo po tej moški energiji avtoritete in moči, ki naj bi jo izžarevali očetje. Z doživljanjem primanjkljaja moške energije v družini bo fant hitreje razvil model nemoči, da bi se postavil v center moči moškega. Do sestre bo razvil še močnejše čustvo ljubosumnosti, ki bo onemogočalo harmoničen odnos med njima. V njem pa se bo oblikovalo čustvo jeze, ki bo spet povzročilo neharmonične odnose.

Za partnerico si bo najverjetneje izbral podobo ženske, ki ga bo nadvladovala, da bo na podzavestnem delu sebe izkušal to energijo ženske prevlade, ki jo je doživljal ob sestri in še ob prevladi mame.

Kako naj se moški s tako popotnico neravnovesja energij postavi v svoj center moči, da bo zaupal v svojo moško moč, avtoriteto in da bo vanj verjela tudi njegova partnerica?

Tak model se odslikava v mnogo slovenskih družinah.

Več v knjigi SMISEL ŽIVLJENJA, Zlatka Skok >>

smisel življenja