Popravljalnica besed

KNJIGA ZA BRANJE, RAZISKOVANJE IN IGRANJE

JASNA MARKUŠ

.

Popravljalnica besed je knjiga, ki povleče za jezik in razburka domišljijo. Polna je dogodivščin. Tako napisanih kot narisanih.

 • Lahko se zatopite v zgodbo in se s packoni iz mesta Packarija odpravite do skrivnostne hiše, kjer se z besedami dogajajo prav posebne čarovnije.
 • Lahko postanete komandir za lepe črke in iz neokusne bralne mlake polovite packe in jezične kvake.
 • Lahko se prelevite v radovedno pišče in izbrskate vse besede, nadrobljene po cesti presti.
 • Lahko obiščete besedni salon in grdavžem spremenite frizuro in naturo.
 • Lahko … Še marsikaj in večkrat!

Ne glede na to, ali boste knjigo brali, z njo raziskovali ali se igrali, vas bo presenetila, navdihnila in zabavala. Posebej jo priporočamo za popestritev učenja slovenščine in za družinske bralno-igralne urice.

Namig avtorice: Če bo kakšna besedna zavozlanka za vas neznanka, pokukajte v Slovar slovenskega knjižnega jezika ali Slovenski pravopis.

Število strani: 20      Prva izdaja: 2021     Vezava: Trde platnice

Redna cena: 17,90 €

.

Nekaj namigov za igranje in raziskovanje

 • Preberite ilustracije, v katerih se skrivajo besede, in iz njih sestavite svojo zgodbo.
 • Ogrejte si jezik z jezičnico na strani B. V 10 sekundah jo skušajte izgovoriti trikrat, in to brez napake. Nato sestavite svoje jezičnice in jih ponavljajte tolikokrat, dokler se vam jezik ne zaplete. Komu teče najbolj namazano?
 • Zabredite v besedno župo na straneh Č in D. Koliko napak najdete? Slovar in pravopis ne bosta odveč.
 • Pojdite na potep po abecedni presti na straneh E in F, od polja do polja. Kot radovedno pišče iščite besede, ki se začnejo na črke v posameznih poljih. Kdo se jih spomni več? Če se igrate v skupini tako, da besede govorite izmenično in si omejite čas (npr. z 10 sekundami), lahko postane zelo zabavno ali tekmovalno. Igrate se lahko na različne načine, kot posamezniki ali v skupinah. Spodaj si lahko ogledate dva primera igranja igre.
 • Sestavite nove besede iz besednih parov na strani G. Lahko si zamislite tudi svoje pare besed in se sami ali z drugimi preizkusite v njihovem združevanju.
 • Razmislite o spakedrankah, ki jih pogosto slišite ali uporabljate, ter o besedah, zaradi katerih vas bolijo ušesa ali so za vas moteče. Bi jih lahko nadomestili ali zamenjali s kakšno primernejšo besedo?
 • V salonu besed na strani O besedam poiščite nasprotja. Nato si sami zamislite kakšno besedo in skušajte najti njeno »nasprotnico«.
 • Premečite zloge na straneh Š in T ali dogradite besede. Koliko besed ste odkrili ali jih zgradili?
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Kako igrati Radovedno pišče kot posamezniki (2–6 oseb)

 • Dogovorite se, kdo bo začel. Začnete lahko na začetku preste ali polja izbirate poljubno.
 • Tisti, ki začne, izbere polje in pove prvo besedo. Ostali nadaljujejo po vrstnem redu. Izmenično govorijo besede, dokler komu ne zmanjka idej in odstopi.
 • Največ točk dobi tisti igralec, ki je zadnji povedal veljavno besedo, ostali po eno manj oz. nič, če v krogu niso rekli nobene besede. Npr.: 3 igralci, se dogovorijo, da gredo po vrsti, torej od polja ab… . Tisti, ki začne, reče abeceda. Naslednji reče abak in tretji absurd. Prvi, ki je spet na vrsti, reče abonent, drugi se več ne spomni nobene besede na ab in odstopi. Tretji reče abraham. Prvi, ki bi moral nadaljevati, nima več idej in prav tako odstopi. Tretji igralec je v tem krogu zmagal in dobi 3 točke, igralec, ki je začel, 2 točki in drugi igralec, ki je prvi odstopil, 1 točko.
 • Tisti igralec, ki je odstopil prvi, začne naslednji krog.
 • Zmaga igralec, ki na koncu igre zbere skupno največ točk.

Dodatek: če kdo od igralcev oporeka pravilnosti besede drugega igralca, reče stop. Besedo preverite v SSKJ (spletni portal Fran ali Franček). Če beseda ni bila pravilna, igralec iz tega kroga izpade; če je bila pravilna, pa dobi dodatno točko in krog se nadaljuje.

Kako igrati Radovedno pišče v skupinah (v razredu ali večji družbi)

 • Razdelite se po skupinah in izberite vodjo igre (učitelj).
 • Določite skupino, ki začne. Eden od njenih članov se s prstom dotakne enega izmed belih polj preste in na glas pove začetni zlog, ki ga je izbral (na primer lu…)
 • Vodja igre oznani start in vklopi uro (npr. nastavi časovnik na 45 sekund).
 • Vsaka skupina na svoj list hitro zapisuje besede, ki se jih člani spomnijo. Usklajujejo se šepetaje, da jih druge skupine ne slišijo (npr.: luna, lupa, luknja, lupina, lubje, lubenica, lučaj, luža …).
 • Ko vodja igre oznani, da je čas potekel, skupine poročajo, koliko in katere besede so našle.
 • Za vsako besedo, ki jo vodja igre prizna (beseda je pravopisno pravilna, je v SSKJ, ni nižje pogovorna ali narečna), skupina prejme eno točko.
 • Zmaga skupina, ki ob koncu igranja zbere največ točk.

Video vsebine

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Kdo je Jasna Markuš?

Jasna Markuš je do sedaj izdala trinajst knjig za otroke in mladino, zato jo veliko mladih bralk in bralcev že pozna. Z njimi se je srečala, brala in ustvarjala na več kot 60 slovenskih osnovnih šolah.

»Druženje z mladimi brihtami je lahko celo bolj zabavno kot pisanje zanje,« pravi Jasna in zato je njena 14. knjiga takšna, da ob branju kar vabi k druženju, raziskovanju in igranju. In to s SLOVENSKIM JEZIKOM.

»Zelo rada imam besede. Napisane, narisane, izgovorjene, uprizorjene … Zanimive, presenetljive, čarobne. Kljub temu sem marsikdaj v zadregi, kako se kaj pravilno napiše ali reče, kaj je primerno in kaj ne. A še večkrat sem v zadregi, ko poslušam, kako kdo govori, ali preberem kakšno packarijo. Morda bi lahko kaj spremenili, da nam ne bi bilo treba zardevati? Najraje igraje?

Večinoma pišem kar tako, zase. Toda tale zgodbica je prav trmasto vztrajala in me priganjala. Najprej, da jo napišem, in nato, da jo kljub omejevalnim koronskim časom spravim v knjižno obliko in na pot do bralcev. Zdi se mi, da ima posebno poslanstvo.

Če bo kdo zaradi nje pobrskal po Franu ali Frančku, posvojil kakšno novo lepo besedo ali zradiral kakšno packo, bo moj trud poplačan in srce nasmejano.«

Jasna Markuš je vztrajna iskalka kreativnih rešitev in ustvarjalka. Po osnovni izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Skoraj dve desetletji je delovala na področju poslovnega komuniciranja in pri razvoju novih produktov. Nekaj let je posvetila izobraževanju v vlogi višješolske predavateljice. Zadnja leta se osredotoča predvsem na projekte za otroke in mladino. Je razvijalka in soavtorica videovadnic za gibalno-kognitivne premore TRIMinute, ki krepijo učne sposobnosti otrok. Je soavtorica programa Razumemo se: mala šola izzivov odraščanja pri Veva spletni šoli za starše. Kot mladinska pisateljica je izdala trinajst knjig in gostovala na več kot 60 osnovnih šolah.

Redna cena:

17.90€

Recenzija knjige – Marjan Pungartnik

Pri založbi 5Ka (Katapult d. o. o. je izšla domiselna publikacija Mariborčanke Jasne Markuš Popravljalnica besed, ki je na videz otroška slikanica in knjižica za igro, a gre v enaki meri tudi za pripomoček pedagogom pri razvijanju otroškega vedenja o jeziku. Že paginacija kaže, da gre za premišljen pristop, kajti začne se z A in konča z Ž, se pravi za celoto, ki pelje ob pesmih in slikah Roka Dragića od slovarske podobe besede (packa) do individualizacije knjige z vpisom njenega lastnika. Ko torej gre bralec ali otrok ali učitelj skoznjo, absolvira neko znanje in jo s tem posvoji. Petindvajset strani je nastajalo celo leto in plod je resnično zanimiva in učna knjiga.

Rdečo nit predstavlja pesmica, ki govori o tem, da je prišla v (besedno) Packarijo policija zaradi »Grdo pri vas se govori!« Packarje (denimo, da so to prebivalci Packarije) napoti na popravljalnico besed, ki se začne z iskanjem besed po abecedi, gre na sestavljanje besed, v spoznavanje slovarjev (SSKJ, Pravopisa, Slovarja pregovorov …), ki omogočajo najti mogoče in nemogoče besede, k slovničarki sovi Bredi, ki je še knjižničarka povrhu ali je vsaj oblečena knjižnično. Gredo k vsakdanjim barbarizmom, ki jih otroci radi uporabljajo (smajli, dbest ful-kul, gužva …), in iz domišljije ali iz slovarjev za zamenjavo vzamejo »dišeče« besede. Popelje k bogatenju besednjaka s sinonimi, ki jo popisuje kot čarovnijo.

Mimogrede se otrok uči zlogovati, kombinirati zloge v nove besede, pisati prav, sreča pa se tudi z Lektorjem, ki ga duhovito predstavi kot policaja. Naenkrat se več ne govori le pravilno, ampak tudi lepo. Ne polepšano, ampak vljudno, olikano, z dobro voljo. Navsezadnje je za kozo, s katero kdaj nevljudno ozmerjamo človeka, to žalitev. Od kod torej takšne stvari? Prihajajo iz vsakdanjih šablon, obnošeni metafor, iz nedomiselnih poimenovanj, torej iz ne-jezika, ognemo pa se jim s poznavanjem jezika.

Zanimivo delo je opravil tudi ilustrator Rok Dragić, ki je v podobe ključnih figur vstavil črke, kot recimo v policijski avto besedo »stop«, ali mačka v besedo »sinonom«. Odmaknil se je od stereotipne »slikanice«, s čimer je knjiga veliko pridobila.

Knjiga je animacijska. Avtorica z njo hodi po šolah in z njihovimi učitelji izvaja ure besednega igranja. Otroci višje stopnje so že zreli za uporabo kompleksnih slovarjev, le pritegniti jih moramo k temu, da v njih vidijo bogastvo in ne le normo. Je tudi oglašanje Frana ali Frančka, če že uporabljajo internet. Sodim, da gre tudi za kompleksen program neformalnega jezikovnega učenja in vsaka igrica v tej knjigi se lahko razveja v nove in nove. Najbolj dragocen pa se mi zdi namig, naj otroci govorijo s svojim jezikom in ne s tistim, v katerega jih dostikrat silijo razmere.

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3