Popravljalnica besed

KNJIGA ZA BRANJE, RAZISKOVANJE IN IGRANJE

JASNA MARKUŠ

Popravljalnica besed je knjiga, ki povleče za jezik in razburka domišljijo. Polna je dogodivščin. Tako napisanih kot narisanih.

Lahko se zatopite v zgodbo in se s packoni iz mesta Packarija odpravite do skrivnostne hiše, kjer se z besedami dogajajo prav posebne čarovnije.

Lahko postanete komandir za lepe črke in iz neokusne bralne mlake polovite packe in jezične kvake.

Lahko se prelevite v radovedno pišče in izbrskate vse besede, nadrobljene po cesti presti.

Lahko obiščete besedni salon in grdavžem spremenite frizuro in naturo.

Lahko … Še marsikaj in večkrat!

Ne glede na to, ali boste knjigo brali, z njo raziskovali ali se igrali, vas bo presenetila, navdihnila in zabavala.
Posebej jo priporočamo za popestritev učenja slovenščine in za družinske bralno-igralne urice.


Namig avtorice: Če bo kakšna besedna zavozlanka za vas neznanka, pokukajte v Slovar slovenskega knjižnega jezika ali Slovenski pravopis.

Redna cena: 17,90 €

Naročilo knjige

Pokukajte v knjigo

KNJIGA ZA OTROKE, MLADINO, ŠOLE IN DRUŽINO

Kdo je Jasna Markuš?

Jasna Markuš je do sedaj izdala trinajst knjig za otroke in mladino, zato jo veliko mladih bralk in bralcev že pozna. Z njimi se je srečala, brala in ustvarjala na več kot 60 slovenskih osnovnih šolah.

»Druženje z mladimi brihtami je lahko celo bolj zabavno kot pisanje zanje,« pravi Jasna in zato je njena 14. knjiga takšna, da ob branju kar vabi k druženju, raziskovanju in igranju. In to s SLOVENSKIM JEZIKOM.

»Zelo rada imam besede. Napisane, narisane, izgovorjene, uprizorjene … Zanimive, presenetljive, čarobne. Kljub temu sem marsikdaj v zadregi, kako se kaj pravilno napiše ali reče, kaj je primerno in kaj ne. A še večkrat sem v zadregi, ko poslušam, kako kdo govori, ali preberem kakšno packarijo. Morda bi lahko kaj spremenili, da nam ne bi bilo treba zardevati? Najraje igraje?

Večinoma pišem kar tako, zase. Toda tale zgodbica je prav trmasto vztrajala in me priganjala. Najprej, da jo napišem, in nato, da jo kljub omejevalnim koronskim časom spravim v knjižno obliko in na pot do bralcev. Zdi se mi, da ima posebno poslanstvo.

Če bo kdo zaradi nje pobrskal po Franu ali Frančku, posvojil kakšno novo lepo besedo ali zradiral kakšno packo, bo moj trud poplačan in srce nasmejano.«

Jasna Markuš je vztrajna iskalka kreativnih rešitev in ustvarjalka. Po osnovni izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Skoraj dve desetletji je delovala na področju poslovnega komuniciranja in pri razvoju novih produktov. Nekaj let je posvetila izobraževanju v vlogi višješolske predavateljice. Zadnja leta se osredotoča predvsem na projekte za otroke in mladino. Je razvijalka in soavtorica videovadnic za gibalno-kognitivne premore TRIMinute, ki krepijo učne sposobnosti otrok. Je soavtorica programa Razumemo se: mala šola izzivov odraščanja pri Veva spletni šoli za starše. Kot mladinska pisateljica je izdala trinajst knjig in gostovala na več kot 60 osnovnih šolah.

»Rada imam naravo, gibanje, besede in še kaj sladkega za povrh!«

Naročilo knjige

Nekaj namigov za raziskovanje in igranje s knjigo

POPRAVLJALNICA BESED

  • Preberite ilustracije, v katerih se skrivajo besede, in iz njih sestavite svojo zgodbo.

  • Ogrejte si jezik z jezičnico na strani B. V 10 sekundah jo skušajte izgovoriti trikrat, in to brez napake. Nato sestavite svoje jezičnice in jih ponavljajte tolikokrat, dokler se vam jezik ne zaplete. Komu teče najbolj namazano?

  • Zabredite v besedno župo na straneh Č in D. Koliko napak najdete? Slovar in pravopis ne bosta odveč.

  • Pojdite na potep po abecedni presti na straneh E in F, od polja do polja. Kot radovedno pišče iščite besede, ki se začnejo na črke v posameznih poljih. Kdo se jih spomni več? Če se igrate v skupini tako, da besede govorite izmenično in si omejite čas (npr. z 10 sekundami), lahko postane zelo zabavno ali tekmovalno.

  • Sestavite nove besede iz besednih parov na strani G. Lahko si zamislite tudi svoje pare besed in se sami ali z drugimi preizkusite v njihovem združevanju.

  • Razmislite o spakedrankah, ki jih pogosto slišite ali uporabljate, ter o besedah, zaradi katerih vas bolijo ušesa ali so za vas moteče. Bi jih lahko nadomestili ali zamenjali s kakšno primernejšo besedo?

  • V salonu besed na strani O besedam poiščite nasprotja. Nato si sami zamislite kakšno besedo in skušajte najti njeno »nasprotnico«.

  • Premečite zloge na straneh Š in T ali dogradite besede. Koliko besed ste odkrili ali jih zgradili?

Knjiga je obogatena s kreativnimi ilustracijami Roka Dragića

Naročilo knjige

Popravljalnica besed, Jasna Markuš