Pravi prijatelj

JOLANDA KRANER

Ilustratorka: Hana Ribić

.To je zgodba o levu Reneju, ki nikakor ni mogel najti prijatelja. Iskal ga je in iskal in ob vsem iskanju že skoraj obupal. Držala se ga je namreč čudna smola. Prav vsi, s katerimi se je skušal spoprijateljiti, so mu po določenem času začeli smrdeti. Njihov slab vonj je seveda leva odvrnil od druženja z njimi. Zato se je od vseh oddaljil in postajal vedno bolj žalosten in obupan …

Knjiga za PRAVEGA PRIJATELJA. 

Število strani: 48     Prva izdaja: November 2023    Vezava: Trde platnice

Redna cena: 14,70 €

.

.

naslovnica jolanda kraner pravi prijatelj senca

Našla sva prijateljstvo na dnu nahrbtnika.
Pravo prijateljstvo je biser, ki se ga ne proda.
Vselej išči, vedno vztrajaj,
pogumno, razigrano pojdi naprej.
Prijatelj pravi prvi bodi in v svoj nahrbtnik poglej!

Iz knjige Pravi prijatelj

Pokukajte v knjigo

Zgodba Pravi prijatelj je zgodba, ki vsebuje veliko simbolike in metafor. Je zgodba, v kateri lahko vsak najde delček sebe. Mogoče celo delček svoje življenjske poti ali izkušnje v medsebojnih odnosih. Pomembno jo je prebrati predvsem počasi in s premislekom. Pustite se nagovoriti in poslušati svoja občutja, ki bodo vzniknila ob branju.

Zgodba pelje glavnega junaka skozi proces osvobajanja od projekcije (»ti smrdiš«) – on je tisti, ki odhaja stran. Gre za prikaz, kako delujejo naši obrambni mehanizmi in na kakšen način vplivajo na medsebojne odnose. Smrad kot tak je uporabljen za obrambni mehanizem projekcije. Slednji je v človeških odnosih precej pogost (npr. kazanje s prstom na drugega).

Roko na srce, to lastnost lahko najde vsak pri sebi, v večji ali manjši meri. Zato je tudi toliko težav v medsebojnih odnosih. Projekcije so največkrat povezane s sramotenjem drugega in zato je metafora smradu tako močna.

Lev rešuje svojo težavo najprej s sramotenjem drugih in z begom iz odnosov. Seveda imajo tudi druge živali svoje »sence«, ki so neodvisne od levove projekcije, po kateri mu drugi smrdijo. Te sence so od živali do živali nakazane v določenih lastnostih, obrambnih odzivih.

Lev se začne obračati vase, ko opazi, da se mu vzorec ponavlja. Ko se še vedno vrti v krogu, gre v zanikanje. Hkrati je to tudi točka, ko sreča lisico. Ona ima povsem drugačen pristop, kot so ga doslej imele ostale živali, ki jih je srečal na svoji poti. Lisica najprej preveri, koliko je varna ob levu. To je bistveno za vsak zdrav odnos – da preverimo, ali je varen. Temelj pa je seveda spoštovanje sebe in drugega. Ta kombinacija se nahaja v lisici. Levova projekcija se razreši. Pride do globokega spoznanja. Spozna in sprejme svojo odgovornost.

Namen besedila je, da bi posameznik globoko premislil o resnici naših odnosov – oziroma prišel v stik s tem, kar se mu dogaja. Ob prikazu socialnih razmerij se lahko bralcu izostri čustvena in socialna inteligenca. Vse to ima vpliv na osebnostno rast. Besedilo zaradi močnih metafor odpre prostor za močna občutja.

Bralec dobi možnost za premislek o vrednoti pravega prijateljstva in pristnih odnosih, ki dajejo prostor ranljivosti. Ranljivost med dvema osebama presega skrivanje za obrambnimi mehanizmi. Šele na podlagi tega preseganja se zgodi med dvema resničen stik.

Ilustracije Hana Ribić

Kdo je Jolanda Kraner?

Mag. Jolanda Kraner je specialistka zakonske in družinske terapije. Na tem področju deluje že 20 let. Deluje v svojem zavodu – Družinski center Kairos, kjer se kot terapevtka posveča posameznikom, parom in družinam. Njena naravnanost je pomagati ljudem, da vzpostavijo zdrav odnos do sebe, kar je najpomembnejši temelj za zdrave medsebojne odnose.

S knjigo Pravi prijatelj strokovne pojme pretopi v zgodbo, v izraze, ki so blizu ljudem.

V Slovenijo je pripeljala iz Pariza prakso spontanega slikanja, katere ustanovitelj je Arno Stern. Njegov genij je odkritje sledi organskega spomina in hkrati je ustvaril pogoje, da se le te lahko pri posamezniku izrazijo. To prakso je mogoče preizkusiti v njeni Slikarnici. Hkrati je tudi avtorica knjige ORGANSKI SPOMIN, kjer je opisana zgodba njenega srečanja z Arnom Sternom in njegovim življenjskim delom, ki je velik doprinos človeštvu na področju vzgoje, kulture in znanosti o človeku.

Hkrati je Jolanda tudi supervizorka z licenco v socialnem varstvu in inštruktorica metode TRE, katero pa vse bolj vključuje v svoje terapevtsko delo, saj je to dobra kombinacija med pogovorom in delom s telesom, kjer govori inteligenca telesa.

Navdihujejo jo spoštljivi odnosi, v katerih ima lahko vsakdo svoj prostor, se izraža in je sprejet takšen, kot je.

Rada ima naravo, glasbo in včasih tudi kaj zapoje.

jolanda kraner knjiga pravi prijatelj 2

Ostale zgodbe

Kdo je Damijan Janžekovič?

Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega in sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca.

S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih trenutkov. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek.« 

(Namig: Obožuje kakav s smetano.)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Varovanje podatkov.
I Accept

Damijan Janžekovič – TEDx

Mnenja o knjigi IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA: Bitka z depresijo

Medtem ko sem prvo knjigo brala z vmesnimi pavzami za izjokati se, sem drugo dobesedno požirala in se iz nje učila o tihi, zahrbtni in počasi uničujoči bolezni, ki se danes vsaj bežno dotakne vsakega šestega človeka. Dragi Damijan, hvaležna sem ti v svojem imenu in imenu vseh, ki v tvoji zgodbi najdejo navdih, moč, smisel in pot, da si se podal v bitko z depresijo, čeprav si vedel, da ena dobljena bitka še ne pomeni zmagati v vojni. Vedel si, da se pravo delo na sebi po tej zmagi šele začne in se odločil, da si daš priložnost.

Ines Ćeman

Včasih globokega. Na trenutke filozofskega. Na trenutke čustvenega in celo težkega branja. Bo knjiga dosegla svoj namen in komu pomagala, da si bo, tako kot Damijan, upal poiskati pomoč, namesto da bi vzdignil roko nadse? Bo zaradi nje tudi Damijanu lažje, saj tudi sam še predobro vem, da se nekatere rane nikoli ne zacelijo? Vsekakor! Ali pa, kot reče eden od protagonistov v knjigi: »Če boš rešil samo eno samo človeško bitje, si lahko čestitaš, naredil si ogromno!«

Aleš Prelog

Pokukajte v knjigo

Življenje je velikokrat napolnjeno z vprašanji brez odgovorov. Pogumno je iskati tiste odgovore, ki še naprej dajejo smisel v našem življenju. Včasih iskanje odgovorov vodi le do še več vprašanj, včasih pa je bolje, da česa ne izvemo nikoli. V mojem otroštvu je bilo veliko vprašanj, ki so me težila. Na nekatera mi je čas prinesel odgovor, druge odgovore sem moral poiskati, a na nekatera nisem imel odgovorov. So jih pa zato imeli drugi. Marsikdo mi je v tistem obdobju sicer poudarjal, da so določena vprašanja, ki jih je najboljše pustiti brez odgovora, a jaz sem kljub vsemu želel odgovore. Včasih je kruta resnica veliko lažje prebavljiva kot pa nevednost, vsaj v mojem primeru je bilo tako.

Pogledal me je in z nasmehom dodal: »Ti si že izjemno bitje. Zame si ti produkt lekcij, ki si se jih si se naučil. Za svoja leta si poln modrosti, saj si šel skozi marsikomu nepredstavljive, predvsem grozne stvari. In zraven mene sedi človek, ki je preživel toliko neviht in deževja, a je vseeno nadaljeval svojo pot. Bolečina te je okrepila, Damijan, dež pa te je s časom tudi očistil.«

Odvrnil sem: »Ravno to je tisto – včasih je vse, kar moramo storiti, da se preprosto odločimo. Da globoko vdihnemo in naredimo korak naprej ter stopimo ven iz cone udobja. Ljudje lahko za vedno stojimo v coni udobja in vedno bomo našli razlog, da ne bi stopili ven. Dejstvo je, da pri izstopu stopamo v neznano in ne vemo kaj nas čaka – morda bo bolelo, morda bo težko, morda bo neprijetno. In vse to je res, a hkrati bomo zapravili številne priložnosti v življenju, če stojimo na robu cone udobja. Najbolje je, da stopimo korak naprej in se odpravimo v neznano. Nikoli ne vemo, koliko lepih stvari nas tam čaka.«

iz pekla do zivljenja bitka z depresijo damijan janzekovic

“Trenutno je moj edini cilj v življenju biti srečen – resnično, intenzivno in dosledno srečen ter navdušen nad življenjem.”

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Bitka z depresijo, Damijan Janžekovič

Iz knjige IZ PEKLA DO ŽIVLJENJA – Izgubljeno otroštvo, Damijan Janžekovič

MOGOČE VAS ZANIMA ŠE PRVI DEL TRILOGIJE:

Iz pekla do življenja, Damijan Janžekovič

iz pekla do zivljenja izgubljeno otrostvo damijan janzekovic knjiga
bitka z depresijo damijan janzekovic knjiga druga ozadje

Tretji del je še v nastanjanju … 

(Kdaj bo? Ja, Damijan, kdaj bo? Nestrpno čakamo.)

damijan janzekovic najdeno zivljenje knjiga 3