Zgodba, kako mladi ob trdem delu, strastjo do ustvarjanja in pogumom ustvarijo čudovito podjetno zgodbo: Beesmetic. Zmagali so na državnem in bili drugi na svetovnem podjetniškem tekmovanju Genius Olympiad.

In zagotovo zgodba, ki je lahko inspiracija mnogim!

Beesmetic je naravna medena kozmetika, ki na prvo mesto postavlja kvaliteto, učinkovitost in slovensko poreklo. Za njo stojijo trije študentje, ki v sodelovanju s strokovnjaki s področja kozmetike ter lokalnimi čebelarji ustvarjajo zgodbo, s katero želijo povečati zavedanje o zdravilnih učinkih čebeljih izdelkov na kožo ter dvigniti čebelarsko tradicijo Slovenije na novo raven. Pogovarjala sem se z Rebeko Udvanc.


  • Rebeka Udvanc, kako si tako hitro že začela s svojo podjetniško zgodbo?

Naša podjetniška zgodba se je začela že v gimnaziji, kjer smo skupaj obiskovali podjetniški krožek. Takrat smo delali še vsak na svoji ideji, tekmovali drug proti drugemu in niti sanjalo se nam ni, da bomo nekega dne skupaj odprli podjetje. Sama sem na ideji medene kozmetike takrat delala bolj za zabavo, ker mi je bilo fino ustvarjati naravno kozmetiko in nekaj malega zaslužiti. Zmaga na državnem in nato še drugo mesto na svetovnem podjetniškem tekmovanju Genius Olympiad pa je bila potrditev, da bi iz ideje morala narediti nekaj več. Spomnim se, kako sem se na to svetovno tekmovanje odpravila ravno teden dni pred maturo – učitelji so bili po večini zgroženi, kaj mentorju ni jasno, da me sedaj, ko bi se morala najbolj pripravljati na maturo, pošilja tja. Zato je bila vrnitev s srebrno medaljo še toliko bolj sladka, z maturo pa tudi nisem imela problemov. Kljub želji po nadaljevanju z idejo pa sem z začetkom faksa vse skupaj potisnila na stran.

Šele leto pozneje, ko sem na mail dobila povpraševanje dveh butičnih Ljubljanskih trgovinic po naših izdelkih, sem se odločila, da moram iz tega nekaj narediti. Zraven sem povabila Majo in Larsna in tako smo marca 2019 odprli podjetje.


  • Od kje pa ideja prav za naravno medeno kozmetiko?

S čebelarstvom se je ukvarjal že moj pradedek, ki ga sicer nisem poznala, je pa ljubezen do čebel name prenesla njegova hčerka, moja babica. Maja je že v osnovni šoli obiskovala čebelarski krožek, Larsen pa je tudi že kot deček pomagal pri točenju medu – tako smo vsi v ekipi na nek način povezani s čebelami. A medtem, ko je čebelarstvo v Sloveniji dobro razvito, se nam je zdelo, da potencial čebeljih produktov še ni do konca izkoriščen. Marsikdo se zaveda, kako dobri so namreč čebelji pridelki za uživanje, redko kdo pa ve, da imajo tudi ogromno pozitivnih učinkov za našo kožo.


  • Od kje ti inspiracija in moč?

Žene me želja po ustvarjanju nečesa svojega. In misel na svobodo, ki jo prinaša samostojna podjetniška pot, čeprav se zavedam, da je vse prej kot lahka. Vedno znova mi dajejo motivacijo tudi pozitivni odzivi presrečnih ljudi, ki so si s kozmetiko pomagali odpraviti težave ter po mnogih preskušenih izdelkih končno našli nekaj, kar jim zares pomaga. Predvsem pa motiviranost in energija vseh uspešnih ljudi, ki jih imam okoli sebe. To je pravi navdih, ko si obdan z ljudmi, ki so si upali uresničiti svoje sanje in ti dajo vedeti, da so tudi tvoje uresničljive. V podjetniškem svetu je res veliko ljudi, ki so kljub svojim prenatrpanim urnikom vedno pripravljeni pomagati, svetovati in te podpirajo. To je to, kar šteje in nas motivira tudi, ko je težko.


  • Si v tem času doživela kakšen večji neuspeh in kako si se z njimi soočala?

Neuspeh smo doživeli letos, ko nas je, kmalu po tem, ko smo si januarja začrtali cilje za leto 2020 in se jih, polni optimizma, podali uresničevati, presenetila korona. Odpadli so dogodki in sejmi, ki smo se jih nameravali udeležiti, onemogočena je bila prodaja na stojnicah in trgovinice, v katerih smo prodajali ali pa smo nameravali prodajati svoje izdelke, so se ena za drugo zapirale. Prodaja nam je zato upadla in prisiljeni smo bili spremeniti našo prodajno strategijo. A se nismo predali. Bolj smo se posvetili spletni prodaji, ustvarjanju koristnih vsebin za blog in socialna omrežja in se na tak način, čeprav na daljavo, poskušali približati našim strankam. Med karanteno je bil tudi oviran razvoj novega izdelka – vlažilnega seruma za obraz, ki smo ga z nekaj mesečno zakasnitvijo avgusta vendarle postavili na naše virtualne police.


  • Kaj bi svetovala mladim, ki imajo podjetniško idejo, pa si še ne upajo na to pot?

Obdajte se ljudi, ki so dosegli to, kar bi vi radi dosegli. Jim Rohn je nekoč izjavil, da je človek povprečje petih ljudi, s katerimi se največ druži. In strinjam se, da ljudje, s katerimi se družimo, močno vplivajo na nas. Če imamo okoli sebe ambiciozne, uspešne ljudi, nas bo to spodbudilo, da tudi sami dosežemo svoje cilje in sanje. Hkrati bi svetovala, da izkoristite prednosti, ki jih prinaša začetek s podjetništvom v mladih letih. Takrat namreč lahko riskiramo, nimamo toliko za izgubiti. In kljub temu, da se vedno najdejo ljudje, ki nas ne jemljejo resno ali nas celo prezirajo, ker smo mladi, je hkrati ogromno ljudi, ki nam ravno zaradi tega, ker smo mladi, še toliko rajši pomagajo. Vključite se v kakšen podjetniški inkubator, pospeševalnik, poiščite si mentorje. Ogromno znanja lahko dobite tudi iz knjig in spletnih tečajev. Na koncu je pomembno, da imaš voljo in pogum, pa seveda idejo, s katero želiš iskreno pomagati ljudem in rešiti nek problem, da ne greš v to le zaradi denarja. Srečno!


  • Kaj meniš, da je glavni zaviralec, da ljudje ne testirajo svoje poslovne ideje?

Strah pred neuspehom, ki ga zaseje okolica, ki dvomi vate. Jaz mislim, da je prav vsak izmed nas kdaj v življenju že dobil kakšno idejo, iz katere bi lahko nastal uspešen biznis. Ko se soočaš s kakšno težavo in pomisliš »joj, zakaj še nihče ni ustvaril tega, to bi mi res olajšalo življenje«. Ampak v veliki večini to ostane le misel. Četudi si kdo upa sanjati, je družba v Sloveniji žal naravnana tako, da te po hitrem postopku postavijo nazaj na »realna tla«. »Daj nehaj sanjati, končaj najprej šolo, najdi si stabilno službo, potem pa sanjari o takšnih idejah. Kdo bo pa to kupil. Ah, veš koliko konkurence imaš, nimaš šans. Saj veš, da kot podjetnik ne boš imela plačane bolniške, malice, prevoza na delo … Veš, koliko start-upov propade?« Vse takšne komentarje sem dobivala, tudi od ljudi, ki so mi blizu in za katere vem, da so mi želeli le dobro. Iskreno ljudje ne verjamejo, da ti lahko uspe in se bojijo, da bi ti spodletelo. Potem pa še tebi tako zbijejo samozaupanje, da na koncu raje ostaneš na varnem, četudi je to služba, ki dan za dnem iz tebe črpa voljo do življenja.


  • Kaj je tebi najbolj pomagalo in bi zagotovo ponovila, če bi šla še enkrat?

Vključevanje v podjetniške krožke in mentorstva. Prvi podjetniški krožek na gimnaziji me je spodbudil, da sem sploh začela to pot, nadaljnja mentorstva, inkubatorji in podobni programi pa so mi pomagali do dodatnega napredovanja – tako na osebni ravni, kot na ravni podjetja.


  • Kaj bi spremenila?

Po eni strani se zavedam, da se na koncu tudi napake izkažejo za nekaj dobrega, saj se ravno iz njih največ naučiš. A če bi se s temi nauki lahko ponovno podala na pot, bi k vsemu skupaj pristopila bolj premišljeno, analitično in objektivno. Mi smo na začetku imeli ogromno idej, vse smo si želeli početi, vse preizkusiti, vse uresničiti. Tako smo fokus izgubljali na sto in eni stvari, namesto, da bi se osredotočili na eno stvar in to naredili dobro. Izdelke smo delali sami, ročno, sami naredili spletno stran, sami delali marketing, vodili podjetje in zraven še študirali. Kmalu smo ugotovili, da tako ne bo šlo naprej in se odločili razvoj in izdelavo produktov dati v roke strokovnjakom na tem področju, sami pa smo se tako lahko bolj posvetili samemu razvoju in vodenju podjetja. Še ena napaka, ki smo jo na začetku naredili, je bilo naše sklepanje – namesto, da bi naredili raziskavo in se pozanimali, katere izdelke si želijo ljudje, smo se sami nečesa spomnili in vzeli za samoumevno, da si ljudje tega želijo, pa temu ni bilo vedno tako. Spremenila bi torej to, da bi si z raziskavami olajšala sprejemanje določenih odločitev. Poleg tega bi se na pot podala manj naivno in bolj previdno izbirala, komu lahko zaupam.


Poglejte si njihovo spletno trgovino na www.beesmetic.com/shop, kjer so predstavljeni njihovi izdelki. Najbolj smo znani po naravnih serumih za obraz z izvlečkom medu slovenskih čebel – ki so tudi precejšen prodajni hit. Na vse izdelke vam s kodo MEDENO15 podarjajo 15% popusta.