Imate poslovno idejo, a ne veste, kako jo realizirati?

Renata in Marko, ki izdelujeta unikaten nakit pod imenom Brlogarka, mislita tako:

Univerzalnega nasveta nihče ne more dati. Načinov, kako se lotiti svojega posla, je nešteto. Menim, da mora vsakdo predvsem prisluhniti sebi, razmisliti o tem, kaj si želi ponuditi, komu in na kakšen način bi bilo to njemu najbolj domače, prijetno, naravno. Pri ročno izdelanih izdelkih je velikega pomena osebni pristop. V svojih izdelkih moraš pustiti pečat, svojo osebnost, svoje veselje. Ko jih predstaviš okolici, moraš biti pri tem pristen, iskren. To ljudje vidijo, začutijo in take izdelke ter pristop najbolj cenijo.

5 TOP nasvetov nekomu, ki ima poslovno idejo in željo, ampak ne ve, kako bi začel:

  1. Predstavi se ljudem na družabnih medijih. Če boš pristen, iskren in zagnan, bodo ljudje to začutili. Presenečen boš, koliko podpore in motivacije lahko prejmeš.
  2. Povezuj se s podobno mislečimi. Najdeš jih v raznih FB skupinah, na sejmih, dogodkih, seminarjih ipd.
  3. Izobražuj se. Poveži se z ljudmi, ki ti na tvoji poti lahko pomagajo.
  4. Ne obupaj. Instant uspeh ne obstaja. Dobre zgodbe je treba graditi počasi, a zanesljivo.
  5. Bodi drzen in pogumen. Brez muje se še čevelj ne obuje.

Kako se je začela in razvila zgodba Brlogarka?

“Moje ustvarjanje sega že v moje otroštvo, v osnovno šolo. Potem so moje ustvarjalne trenutke prekinjala obdobja srednje šole, fakultete, študentskega dela in redne zaposlitve. Šele leta 2013, v času največje krize in odpuščanj, ko sem tudi sama izgubila službo, sem si vzela nekaj mesecev, da se preizkusim in ugotovim, ali lahko s svojim ustvarjanjem ustvarim tudi svojo lastno službo. Z veliko podporo in odobravanjem svojega fanta (ki je v tem času postal moj mož in celo sodelavec) sem stvari pripeljala tako daleč, da dela ni zmanjkalo in da redne službe nikoli več nisem iskala. Odprla sem svoj lastni s.p. in se podala v neznane vode. Leta 2018 sva se znašla na prelomni točki, kako naprej, in se odločila, da Marko pusti svojo službo in za poln delovni čas začne delati za Brlogarko. Takrat je to postalo družinsko podjetje. Zaenkrat kaže, da je bila odločitev več kot prava.

Je trenutno pravi čas za začetek svoje poslovne poti?

Gotovo je današnji čas, ta korona situacija, ena edinstvena priložnost, da se malo poglobimo vase. Da razmislimo, kaj je v življenju najbolj pomembno, kaj nas izpopolnjuje. Čas, da se usmerimo v prihodnost in ugotovimo, kaj si želimo od nje. Kdor s poslovno idejo čaka na idealno priložnost, je morda ne bo dočakal.

Kje Renata in Marko najdeta inspiracijo?

Inspiracijo najdeva povsod okoli sebe. Na kavi v slaščičarni, na sprehodu v naravi, na potovanjih in izletih. S svojimi izdelki se skušava čimbolj približati resničnim stvarem, ki jih najdemo v naravi, v vsakodnevnem življenju, jih pomanjšati in ohraniti njihove podrobnosti. Opazovanje sveta okoli sebe nama je v največji navdih.

Od kje jima pogum za samostojno pot in zakaj si ne bi več želela klasične službe?

Če je bil moj začetek pravzaprav bolj splet okoliščin, sva toliko več poguma potrebovala pri odločitvi, da Marko pusti svojo službo in se mi pridruži v podjetju.

Odločitev ni bila lahka in dejstvo, da je imel svojo prejšnjo službo rad, je nikakor ni olajšalo. A nekako sva prišla do zaključka, da bo težje živeti z mislijo ‘Kaj pa če …’, torej z dejstvom, da ne bi vedela, kaj lahko skupaj doseževa, kot pa z morebitnim neuspehom, za katerega verjameva, da ga bova premagala, če bo to kdaj potrebno. Najina generacija je odrasla in prišla na trg dela v najbolj negotovih časih, kar se tiče stabilnih zaposlitev. Mislim, da nam je bila to velika šola za življenje, in prav zato nam pogum in tveganje nista tuja. Prednosti svoje lastne službe vidiva v tem, da je vse odvisno samo od naju. Kar si zadava, lahko doseževa, če dava vse od sebe. Če ne, lahko okriviva samo sebe in ne nadrejenih ali sodelavcev.

Kaj je za njiju največji uspeh?

Zagotovo to, da sva iz precej nore ideje, da bom izdelovala miniaturne tortice, piškote, limone in lubenice, ustvarila majhno družinsko podjetje, v katerem oba uživava. Vsak dan se zavedava, da imava veliko srečo, da lahko s svojimi izdelki lepšava trenutke drugim in da nama drugi s svojimi odzivi, podporo in navdušenjem to vračajo, naju motivirajo in nama s tem pomagajo rasti.

Renata In Marko sta lahko zelo dober vzgled kako iz svojega hobija ustvariti posel. Pri delu neizmerno uživata. Čuti se, da imata res rada to, kar delata. V izdelke vložita del sebe, kar čutijo tudi kupci.

Zberite pogum in moč ter sledite svojim idejam. Nikoli ne veš, morda pa iz ideje zgradite podjetje.

Piše: Tamara Andrašič

Poglejte si njune izdelke na tej povezavi >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS