VIRUS IDEJ

Mojca Korelc

Kaj morate v resnici vedeti o multitaskingu?

Znašli smo se v času, kjer iščemo nove rutine in si želimo novih navad, da bi lažje krmarili skozi življenje, ki je čez noč postalo popolnoma drugačno. Ena od najbolj spregledanih veščin, ki nas lahko pripelje do notranjega miru, večje produktivnosti in boljših odnosov je sposobnost držati fokus. Le-ta deluje podobno kot mišica. Če jo uporabljaš redko, bo postala ohlapna; če pa jo treniraš, se bo zelo okrepila. Glede na tempo življenja in količino informacij, ki nas obdajajo na vsakem koraku, se bomo morali tej mišici vedno bolj posvečati, v kolikor si seveda želimo več ravnovesja v življenju.

Morali se bomo naučiti bolj pogosto reči NE in spremeniti stare navade, ki nas velikokrat speljejo na drugo stran fokusa in sicer do multitaskinga! Kaj pa to sploh je?

Po domače povedano, gre za skakanje iz enega opravila na drugo. Lahko si predstavljajte, da so vaši možgani kot računalnik, ki ga na vsake nekaj minut ugašate in prižigate. Veste kaj bi se zgodilo, če bi tako ravnali na dolgi rok? IZGORELOST!

Kaj se v resnici dogaja v vašem življenju, ko multitaskate?

Podaljšujete si čas, ki ga potrebujete, da opravite eno nalogo saj ste vmes izgubljali in ponovno zbirali misli. Za to ste porabili v povprečju 15 min dodatnega časa! KVALITETA vašega dela PADE, saj je večja verjetnost, da ste se vmes zmedli, kaj pozabili in to vpliva na končni rezultat. NIVO STRESA se dvigne vsakič, ko preklopite na drugo nalogo, saj se morate re-fokusirati in vaše telo se seveda temu primerno odzove. KVALITETA ODNOSOV – se zmanjšuje!

Če si predstavljate, da pride k vam otrok in vam razlaga eno zanj pomembno zadevo, vi pa zraven pišete email sporočilo. Kar v takih situacijah sporočamo je – ti si NEPOMEMBEN-a ! Tega sicer ne rečemo, ampak dejansko to naredimo na nivoju neverbalne komunikacije.

ZAKAJ TOREJ DELAMO VEČ STVARI HKRATI?

Ker se večinoma ne zavedamo ali pa ne razmišljamo o posledicah, ki jih multitasking nosi. Ker smo postali že kot družba zelo NESTRPNI – v odnosih, v vsakodnevnih situacijah, v poslu in do samega sebe.

Danes smo enostavno navajeni, da imamo vse hitro in na dosegu rok. Ljudje se preprosto bojimo ustaviti in fokusirati na eno stvar, utišati ves hrup in se posvetiti samo eni stvari na enkrat. Bojimo se, da bomo kaj zamudili, da bodo mimo nas šle pomembne informacije in bomo zato zaostali za konkurenco, za družbo.

Podzavestno, multitasking koristimo tudi kot distrakcijo med dvema opraviloma, ki jih najraje sploh ne bi delali. Na tak način najdemo zelo dober IZGOVOR, da z nekim opravilom odlašamo in ponavadi, gre ravno za opravila, ki imajo izjemen pomen za naš razvoj in napredek.

MULTITASKAMO zato, ker želimo privarčevati s časom. A dejstvo je, da imamo vsi mi na voljo enako število ur v dnevu.

NIHČE NAM ČASA NE MORE PODARITI, LAHKO PA SI GA VZAMEMO… za stvari, za ljudi, ki so nam pomembni!

In to je v teh časih še kako pomembno!

Mojca Korelc – Podjetniška svetovalka, mentorica in ustanoviteljica skupine za razvoj ženskega podjetništva Woman2Woman.

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS