VIRUS IDEJ

Miha Kožuh

Bo kriza ali bo priložnost? Kaj pa tretja pot? Bo kvantni preskok.

Čeprav marsikdo ne ve, kako to poimenovati, si marsikdo želi, da bi se zgodil. Kvantni preskok namreč. Tako težko ulovljiv in razumljiv pojem. Vsi hočemo, da se nekaj zgodi. Da pride nekdo in nekaj naredi, nekaj v skladu z mojim osebnim videnjem in nekaj v skladu želja družbe. Potem pa ga volim na prihodnjih volitvah.

To mantro sem že mnogokrat slišal, ponavljal sem jo tudi sam. Sam sem jo ponavljal v trenutkih, ko sem bil izgubljen in sem potreboval vodenje, da mi nekdo da smer in sredstva, da gremo naprej. Da mi ponudi smisel mojega življenja. Čakal sem na rešitelja, kot so čakali v času pred drugo svetovno vojno. In sta prišla, Adolf Hitler in Benito Mussolini. Dala sta smer množici, ki je smer potrebovala. Ponudila sta jim samospoštovanje, osebno moč, prispevati k skupnemu »dobremu«. Pozabila pa sta jim povedati, da imata tudi svoj plan. Ostalo vemo, kaj se je zgodilo, kako se je razpletlo vse skupaj.

Kako pa naj se potem lotimo napredka, da ne bomo vsega skupaj ponovili? S kvantnim preskokom. S kvantnim preskokom v sebi. Med delom od doma, ko smo morali ostati doma, je večina ugotovila, da izhaja osnovno zadovoljstvo iz družinskega okolja. Če družinsko okolje ni ustrezno, kako si potem lahko zadovoljen in poln energije v čemerkoli, česar se lotiš? No, pa saj nam je kljub temu uspevalo. Dokler nismo izgoreli. Prvi je z velikim pompom o tem spregovoril Aljoša Bagola v svoji knjigi Kako izgoreti … in vzeti življenje v svoje roke. Sam je prehodil osebno transformacijo še v času pred pandemijo. V času, ko se še ni razumelo, da v življenju obstaja še kaj drugega kot pregovorna slovenska pridnost, iskanje cilja življenja nekje drugje, stran od družinskega okolja.

V obraz nam je bilo vrženo dejstvo, da smo zanemarjali lastne družine. Ko bi vendar kot starši lahko videli svoje življenjsko poslanstvo vsaj v dvigu družine na nov zavedni nivo tekom našega časa. Že to je velik uspeh.

No, zdaj pa smo se soočili z družino. Nekateri so se še bolj oddaljili od družine in nameščajo na vrata kabinetov digitalne napise: »Zaseden sem!«. Kaj ne bi bilo bolje: »Na voljo za pogovor!« Zakaj se tako bojimo dobiti odpoved iz službe? Kaj se nas ni večina rodila z zdravim telesom, z zdravim umom, s sposobnostjo preživetja? Vprašati se moramo, kdaj smo izgubili prepričanje, da lahko v življenju dosežemo vse, kar si zadamo. Večina v otroštvu, ko so nas starši znali zaščititi pred krutim svetom le s ponavljanjem mantre svojih staršev. Pa ne bi zdaj o tem.

Treba je reči: »Dost je! Dost imam tega! Ne več!«, postaviti se zase ali pa sprejeti izziv in oditi korak naprej. Kdo bo prvi, ki vam bo stal ob strani? Družina. Pa ne starši, vaša družina. Družina, ki ste jo ustvarili. Zaupajo vam, v vaše sposobnosti. Želijo vam dobro, ker raje vidijo, da imajo manj denarja, ampak zato srečno mamo in srečnega očeta. Denar za otroke ni nič v primerjavi s srečo doma, da se imamo kam vrniti, ko se soočijo z viharjem v šoli, med vrstniki ali pri lastnih izzivih.

Miha Kožuh

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS