VIRUS IDEJ

Marja Pavlin

POZITIVNA STRAN KARANTENE

Pozdravljeni v letu 2020, kjer nas je doletelo nekaj čisto nepričakovanega. Po svetu je prevladala bolezen, zaradi katere smo doživeli karanteno in omejitev gibanja. Ob vseh negativnih novicah pa je čas, da na karanteno pogledamo tudi iz pozitivne strani.

V karanteni najdemo čas zase, za naše hobije in stvari, ki jih po navadi prestavljamo na jutri. Sama rada hodim in nabiram različna zelišča, veliko pečem zdravih sladic, pogledam kakšno serijo več kot bi jo sicer.

Vesela sem, da imam družino in partnerja v isti občini, kot sem sama. To mi omogoča, da skupaj preživimo več kvalitetnega časa. Seveda pogrešam svoje prijatelje, ampak ob vsej tehnologiji, ki nam je na voljo, lahko redno komuniciramo in ohranjamo stike.

V mojem primeru je iskanje službe nekako pristalo na čakanju, zato sem se odločila, da bom poskrbela za svojo samooskrbo. Moja mami že zelo dolgo nabira zelišča za čaje in domače likerje, zato je postala moj navdih. Življenje v Ljubljani mi na žalost tega ni omogočalo, s selitvijo nazaj v Tržiško občino pa se je vse spremenilo. Od selitve je minilo dobro leto dni in sedaj, ko smo v karanteni veliko bolj cenim življenje na vasi, kot sem ga včasih.

Za samooskrbo sem se odločila, ker na splošno rada pijem čaje in domače sirupe. Sedaj, ko smo vseskozi doma pa imam tudi na voljo dovolj časa, da vsa zelišča naberem sama. Pričela sem z nabiranjem trobentic, marjetic, lapuha, pljučnika, regrata ter kopriv. To so prva spomladanska zelišča, ki nam pridejo prav v naši kuhinji. Vsa zelišča sem posušila, shranila v kozarce in vreče. Vsakodnevni sprehodi po gozdu in travnikih so mi omogočili velike količine čajev, ki jih bom tudi podarila za božične praznike. Na našem območju raste ogromno pljučnika. Nabrala sem ga toliko, da nisem več vedela kaj bi z njim, zato sem se odločila da poskusim narediti “malinovec.” Na internetu nisem našla primernega recepta, zato sem si ga izmislila sama. Ne boste verjeli, da je izpadlo zelo okusno. Vse svoje načine samooskrbe sem delila na socialnih omrežjih in veliko ljudi me je prosilo za recepte. Bila sem neverjetno vesela, da se ljudje zanimajo in želijo tudi sami poskrbeti za svoje zdravje in narediti nekaj dobrega zase.

Karantena je poskrbela, da smo se vrnili nazaj in opazili, da veliko stvari lahko naredimo sami. Čaji in sirupi, ki jih naberemo in naredimo doma iz zelišč nabranih v bližnjih gozdovih, so veliko cenejši in bolj naravni, kot tisti, ki jih kupimo v trgovini. Ko sem opazila, da so ljudem všeč informacije, ki jih delim z njimi o samooskrbi, me je to še bolj motiviralo, da naredim in objavim še več zanimivih in poučnih stvari, ki posameznikom koristijo.

Marja Pavlin

Knjiga VIRUS IDEJ je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost znotraj našega ustroja.

Naročilo knjige >>

MALA KNJIGICA SMEHA IN NAVDIHA

<p style=”text-align: center;”>Brezplačna knjigica, ki vas bo nasmejala in navdihnila. V njej boste našli nekaj za srce, nekaj za razmislek, nekaj za um, nekaj za dušo …</p>

KLIKNITE ZA PRENOS